VRTIĆANCI ZNAJU ŠTO DAROVATI SIROMAHU

2.12.2020. Slika: VRTIĆANCI ZNAJU ŠTO DAROVATI SIROMAHU

Među dječjim vrtićima koji su se odazvali pozivu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije za pomoć njegovoj Socijalnoj samoposluzi je i DV Blažena Hozana - privatni katolički vrtić koji djeluje u sklopu samostana sestara dominikanki u zagrebačkom Trnju.Izjava pape Franje: »Pružena ruka znak je koji odmah govori o bliskosti, solidarnosti i ljubavi«, potaknula ih je da posebno u ovo predbožićno vrijeme budu osjetljivi za sve one koji su u potrebi.


»U vrtić je upisano 136 djece koja su raspoređena u šest odgojno-obrazovnih skupina - dvije jasličke i četiri vrtićke skupine«, upoznaje nas s vrtićem njegova ravnateljica časna sestra Antonija Matić, dominikanka iz Kongregacije Svetih Anđela Čuvara sa sjedištem u Korčuli. Njoj je motivacija za pomoć Caritasovim korisnicima bio poziv pape Franje da se 33. nedjelja kroz godinu obilježi kao Svjetski dan siromaha pod geslom »Pruži svoju ruku siromahu«.

»Prikupili smo dosta prehrambenih i higijenskih proizvoda, a u akciji su sudjelovale sve vrtićke skupine, ukupno oko osamdesetero djece. U tjednu u kojemu je akcija trajala, posebno smo u vrtiću s djecom proslavili blagdan sv. Martina, koji je bio dodatna motivacija za ovu akciju. Kroz priču o sv. Martinu, koji je svoj plašt podijelio siromahu, djecu smo potaknuli na međusobnu solidarnost i pomoć onima koji su u potrebi. Uz razgovor, tko su siromasi, gdje ih susrećemo i što bi oni poklonili siromahu, djeca su otvorena i iskrena srca govorila kako bi oni pomogli siromahu«, kaže ravnateljica časna sestra Antonija, koja je, uz poziv koji su dobili u vrtiću od ravnateljice Caritasa, s. Jelene Lončar, roditeljima također uputila i pisani poziv da se uključe u ovu humanitarnu akciju - i zadovoljna je s odazivom.

Uz pakete pomoći, iz DV Blažena Hozana u Caritas je stiglo i nekoliko manjih dječjih crteža te jedna velika, lijepa slika, koja je grupni rad djece na temu »Što bi poklonili siromahu?«.


Na fotografiji dolje: Grupni rad djece DV Blažena Hozana na temu »Što bi poklonili siromahu?«