VOLONTERI »72 SATA BEZ KOMPROMISA« U ZAGREBAČKOM CARITASU

21.10.2019. Slika: VOLONTERI »72 SATA BEZ KOMPROMISA« U ZAGREBAČKOM CARITASU

Ukupno četrdeset i devetero (49) sudionika međunarodnog volonterskog maratona »72 sata bez kompromisa«, koji se u Hrvatskoj održava šestu godinu zaredom, uljučilo se u rad zagrebačkog Caritasa 18. i 19. listopada volontirajući u 6 kuća, dva projekta, zatim u Socijalnoj službi te na podjeli odjeće i obuće


»Jedan od ciljeva projekta 72 sata je zainteresirati volontere za dugotrajno volontiranje u organizacijama koje će upokoje će upoznati. Stoga smo i mi iskoristili ovu priliku za upoznavanje volontera s mogućnostima volontiranja u našem nadbiskupijskom Caritasu, a među prvim akcijama predstavili smo im nadolazeću karitativnu prodaju lampiona prigodom Dušnoga dana u okviru akcije Kad činiš dobro, čini dvostruko dobro« izjavila je povodom provedbe ove akcije koordinatorica volontera i volonterskih aktivnosti CZN Tihana Rabuzin, ističući pritom jednu donaciju: »Uz zahvale svim volonterima i organizatoru maratona, u ime korisnika zagrebačkog Caritasa posebno zahvaljujemo i Cineplexx kinu u trgovačkom centru City Center One East, koje je darovalo 35 karata za korisnike i volontere za premijeru filma Mladi Jeti.«


AKCIJE U OKVIRU ZAGREBAČKOG CARITASA

U područnom uredu u Gajnicama, u Crnojezerskoj 20 čevero (4) volonera 18. listopada pomagalo je Caritasovim zaposlenicima u akciji pod nazivom »Humani(tarni) zajedno!«. Radili su od 09:00 do 13:00 sati na podijeli odjeće i obuće, u Projektu »Socijalna košarica - podjela pomoći u naravi« te u Projektu »Korak za život«.

U akciji pod nazivom »Vrijeme i Riječ na dar« četiri (4) volonterke posjetile su 18. listopada korisnike usluge Pomoć u Kući, a dvije od njih i korisnike iz kartoteke Socijalne službe CZN. U posjet Caritasovim korisnicima krenuli su iz područnog ureda na adresi Nikole Tavelića 30 u Kustošiji, a akcija je trajala od 12:00 do 16:00 sati.

Petero (5) volontera provelo je akciju »3, 2, 1, skači!« u Kući za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi na Trešnjevci 19. listopada. Oni su od 10:00 do 14:00 sati na obližnjem igralištu održali sportske igre i kreativne radionice s korisnicima-srednjoškolcima.

Za šesnaestero korisnika Kuće Emaus u četvrti Dubec 19. listopada provedena je akcija »Filmsko popodne«. Za korisnike ove Caritasove kuće za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi troje (3) volontera akciju je provelo od 14:00 do 18:30 sati. Poslije filma održana je tematska diskusija.

Dvanaestero (12) volontera 19. listopada, od 08:00 do 16:00 sati, provelo je akciju »Čišće je ljepše« u Prihvatilištu za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu. Čistili su, pospremali, slagali stvari i uredili dvije garaže ispod Prihvatilišta koje služe kao spremišta različitih stvari i alata, a zatim su se zadržali u druženju s korisnicima.

Korisnike Kuće ljubavi - Caritasove Kuće za smještaj trudnica i nezbrinutih majki s novorođenčadi i djecom do tri godine starosti, koji se tenutno nalaze na adresi Srednjopoljski put 20 (Vukomerec), 19. listopada posjetilo je petero (5) volontera. U okviru akcije pod nazivom »Igrom do zdravlja!« volonteri su se družili s djecom, pomagali oko hranjenja i higijene, išli u šetnju s njima te se igrali u parku.

Akcija »Naš cvjetni dom« okupila je devetero (9) volontera u Kući za djecu i odrasle osobe s tjelesnim i mentalnim oštećenjima »Blaženi Alojzije Stepinac« u Brezovici, koji su od 10:00 do 14:00 sati uređivali okoliš te se družili s korisnicima.

Sedmero (7) volontera otpratilo je 19. listopada grupu djece iz Kuće sv. Franje na premijeru filma Mladi Jeti u Cineplexx kinu, u trgovačkom centru City Center One East na Žitnjaku. Po povratku u Vugovec, volonteri su se još neko vrijeme zadržali u druženju i igri korisnicima ove Caritasove kuće za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Vugrovcu. Akcija »Odlazak u kino« trajala je od 09:00 do 16:00 sati.




DOJMOVI VOLONTERA


»Na početku mi je bilo sve novo, ali ubrzo sam pohvatao upute Caritasovih djelatnika. Najviše me dojmilo način na koji zaposlenici vrijedno i pažljivo rade svoj posao. Ubrzo sam mogao osjetiti da i kroz mene zrači ta ista ljubav i potreba da pomognem onima kojima je to najpotrebnije«, izjavio je Nino Nađ (20) - Tehničko veleučilište, Zagreb (2. god.) / Na fotografiji gore, lijevo, uz Sebastiana Krznarića (20) - Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb (2. god.)


»Očekivala sam da ću dobiti akciju koja će biti više bazirana na radu s ljudima. No, čim sam krenula slagati odjeću, sortirati i spremati hranu u kutije, znala sam da, iako ne radim sada trenutno nešto konkretno za drugu osobu, znam da će nekome jako puno značiti kada vidi ono što sam nekome pružila svojim radom i dobrom voljom«, izjavila je Andrea Tomić (18) - IV. gimnazija, Zagreb (4b) / Na fotografiji gore, lijevo, uz Paulinu Robina (18) - IV. gimnazija, Zagreb (4b)


»72 SATA BEZ KOMPROMISA«

Šesti hrvatski volonterski maraton »72 sata bez kompromisa« okupio je mlade snage iz Dubrovnika, Metkovića, Osijeka, Sinja, Siska, Slavonskog Broda, Splita, Suhopolja, Zadra i Zagreba tijekom tri dana - od 17. do 20. listopada 2019. godine. Tijekom pet proteklih godina u ovom volonterskom projektu sudjelovalo je oko 5500 mladih u više od 750 akcija - ističe Organizator na svojim mrežnim stranicama (https://72sata.hr/o-projektu/).