VAŽNO JE RAZUMIJEVANJE - JOŠ JE VAŽNIJE DJELOVANJE

22.12.2020. Slika: VAŽNO JE RAZUMIJEVANJE - JOŠ JE VAŽNIJE DJELOVANJE

U Kući za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi »Emaus« Caritasa Zagrebačke nadbiskupije predan drugi dio donacije prikupljene ovogodišnjom akcijom »Poduzetni za Božić«


Bogatu donaciju božićnih darova, prikupljenih prema potrebama i željama mladih iz Kuće Emaus, koja se sastojala od parfemčića do bicikla, predali su predstavnici organizatora i sudionika akcije »Poduzetni za Božić« 2020. godine - osnivač EDUCATI grupe Zrinski gosp. Vitomir Tafra, ravnatelj Privatne gimnazije i ekonomske škole Katarina Zrinski prof. Mladen Nikolašević s učenicima Nikom Gregoraš (4. a), Kristijanom Brundićem (3. b) i prof. Silvijom Bumbak te dr. sc. Lucijano Jakšić, prodekan za nastavu i predavač na Visokom učilištu Europske poslovne škole Zagreb - EBUS.

U ime Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, organizatorima i donatorima na donaciji je zahvalila Sandra Žitković Bunčić, stručna voditeljica i psihologinja Kuće Emaus. Mladi iz Kuće zahvalnost darovateljima iskazali su velikom zidnom božićnom čestitkom, koju su sami izradili, a predala ju im je najmlađa stanarka - osmašica Valentina.

»Ovo nam je nova grupa korisnika. Većina njih slavi prvi puta Božić s nama tako da su jako pozitivno iznenađeni. I nama i njima srce je puno!«, izjavila je voditeljica Bunčić, objašnjavajući da su sve donacije Kući jako dragocjene jer je rad Caritasa samo djelomično potpomognut državnim sredstvima. Zbog toga u Kući Emaus kroz cijelu godinu planiraju male donacijske programe, kojima podižu standard kvalitete života korisnika.

»Zahvalio bih vam se što ste nam i ove godine omogućili da budemo dio Božićne priče, a posebno što su socijalnu osjetljivost pokazali svi naši profesori, roditelji i učenici, kojima se ovim putem još jednom zahvaljujem te vam želim čestit Božić i sretnu Novu Godinu!«, izjavio je ravnatelj Nikolašević.

»U samoj misiji Visokog učilišta EBUS je pružiti vrhunsko poduzetničko obrazovanje našim studentima tako da je i društveno odgovorno poslovanje zapravio dio našega svakodnevnog posla i onoga što pučavamo studente i kontinuiramo radimo na takav način. Ovom prilkom bih zahvalio i našim studentima koji su se velikodušno uključili u ovu akciju, a isto tako bih se zahvalio i našim partnerima u ovoj akciji«, izjavio je prodekan Jakšić.

Novost je ove godine da su se, uz učenike PGEŠ Katarina Zrinski i Europske poslovne škole Zagreb, pod vodstvom Udruge Poduzetni, u akciju uključili i mališani iz skupine Leptirići iz Dječjeg vrtića »Bajka«, koja su sa svojim roditeljima prikupljali darove za potrebe Kuće ljubavi - istaknuo je je prilikom primopredaje donacije gospodin Tafra.

»Ono što je sastavni dio odgoja i obrazovanja za poduzetništvo je društvena uključenost svih nas. Jedna od društvenih uključenosti i socijalna osjetljivost je upravo volonterski rad, a on se najbolje ogleda u pomaganju potrebitima. Već dvanaest (12) godina s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije pronalazimo smisao u pomaganju potrebitima za koje on skrbi«, objašnjava osnivač EDUCATI grupe Zrinski, te se nadovezuje: »Ovo je odgojni dio koji je izuzetno nužan i naši učenici to bezrezervno podržavaju i njemu sudjeluju. Zato mi je danas također drago da su, unatoč svim pandemijskim okolnostima, i naši učenici ovdje na primopredaji kako bi vidjeli što je to što rade.«

Na upit kako osiguravaju sredstva za akciju, odgovara: »Ono što je potrebno za realizaciju ove akcije mi, na sreću, imamo u kurikulu nastavnih predmeta u ekonoskim programima i gimnazijskim programima. Također kroz nastavne predmete kao što su etika i vjeronauk imamo dovoljno sadržaja gdje potičemo učenike na razumijevanje - ali i na djelovanje. Ono što je bitno je djelovanje, ne samo razumijevanje. To je ono što imamo prostora u našemu obrazovnom sustavu. Ono što smo zabranili, pod navodnicima, je da učenici novce daju iz svojega džepa. Svako od njih treba napraviti malu donatorsku konfereciju u okviru svoje obitelji i svojih poznanika, prijatelja, te na taj način proširiti informaciju o tome što oni rade ali isto tako potaknuti i članove kruga osoba s kojima komuniciraju preko društvenih mreža da se oni uključe u ovu akciju, samostalno ili preko nas.«

Unatoč poteškoćama koje je donijela epidemija, kaže gospodin Tafra, problema s realizacijom akcije nisu imali, pritom poštujući sve mjere zaštite: »Kada tražimo rješenje, uvijek ga i nađemo! Mi se uvijek prilagođavamo situaciji i u skladu s njom djelujemo.«

Prvi dio donacije prikupljene u ovogodišnjoj akciji »Poduzetni za Božić«, predan je 17. prosinca Kući ljubavi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, a darovateljima se i ove godine pridružila braniteljska zadruga »Modro-zelena« iz Metkovića donirajući mandarine za dvije Caritasove kuće.

Svm dosadašnjim akcijama »Poduzetni za Božić« i »Poduzetni za Uskrs« Organizatori su prigodnim akcijama na jednostavan i učinkovit način izgrađivali svijest polaznika obrazovnih ustanova u okviru EDUCATI grupe (prethodno Obrazovne grupe Zrinski) te partnerskih ustanova nužnosti odgoja za socijalnu osjetljivost i aktivnu solidarnost za izgradnju cjelovite osobe.

Na fotografiji dolje: Prvi dio donacije (puno dječjih pelena i nešto hrane za najmanje te za majke) prikupljene u ovogodišnjoj akciji »Poduzetni za Božić« uručen je Kući ljubavi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije 17. prosinca. Donaciju su predali: predsjednica Udruge Poduzetni gđa Marina Tafra sa suprugom gospodinom Vitomirom Tafrom, osnivačem Educati grupe Zrinski, pravne sljednice Obrazovne grupe Zrinski, u pratnji zamjenice ravnatelja Privatne gimnazije i ekonomske škole Katarina Zrinski gđe Katice Srbić, pedagoginje škole gđe Sandre Orošić-Jukić, učenice 4. razreda Nike Gregoraš i predstavnika Visoke škole EBUS Kristijana Marenšaka.