U akciji »Poduzetni za Uskrs!« prikupljeno više od 22.000,00 kuna

27.4.2011. Slika: U akciji »Poduzetni za Uskrs!« prikupljeno više od 22.000,00 kuna

Na konferenciji za medije održanoj u srijedu, 27. travnja u Obrazovnoj grupi Zrinski u Selskoj cesti 119 povodom završetka humanitarnog projekta »Poduzetni za Uskrs!« objavljen je ukupan prihod od ove akcije: 22.284,20 kune. Dio iznosa prikupljen je u proizvodima, a dio u novcu. Novčana sredstva biti će utrošena za nabavku potrepština za štićenike Caritasovih kuća za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi: Kući ljubavi na Savici-Šancima, Kući Emmaus u Dubcu i Kući Trešnjevka u Zagrebu te Kući sv. Franje u Vugrovcu.

Voditelji projekta koji je započeo sredinom mjeseca ožujka ove godine bili su: Visoka škola Nikola Šubić Zrinski, Ekonomska škola Katarina Zrinski i Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski ispred kojih je na konferenciji govorio Vitomir Tafra, predsjednik Uprave Obrazovne grupe Zrinski. On je posebno istaknuo partnere u projektu: dječje vrtiće Bajku i Markuševec, Osnovnu školu Prečko, Prvu ekonomsku školu Zagreb i studentsko poduzeće Ruki Zrin d.o.o. Projekt se provodio pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, Obrtničke komore Zagreb i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Sve obrazovne ustanove organizirale su radionice izrade pisanica i prigodnih ukrasa koje su učenici, studenti i profesori prodavali u ustanovama, u župi Sv. Josipa na Trešnjevci i župi Duha Svetoga na Jarunu te na Trgu bana Josipa Jelačića u sklopu Uskrsnog sajma održanog od 16. - 23. travnja. Početak prodajne izložbe poznatim hitovima uzveličali su tamburaši Gazde, medijski promotori projekta.

Osim navedenih aktivnosti, studenti Visoke škole N. Š. Zrinski sredstva su prikupljali prodajom oglasnog prostora za katalog Velike proljetne aukcije slika u Hotelu Antunović, kao rezultat poslovne suradnje studentskog poduzeća Ruki Zrin d.o.o., člana studentskog Poduzetničkog inkubatora Visoke škole Nikola Šubić Zrinski i generalnog sponzora tvrtke Capitol Festival d.o.o.

Učenici trećih razreda Ekonomske škole Katarina Zrinski su, u okviru učeničke prakse, prodavali mesne prerađevine tvrtke Mesnice Fiolić d.o.o., također generalnog sponzora akcije. Potporu ovom humanitarnom projektu dali su sponzori: Kraš d.d. i drogerija Kozmo d.o.o., a medijski ga je podržao Hrvatski katolički radio.

»Ovim projektom htjeli smo pokazati da poduzetan može biti svatko kad se želi pokazati u najboljem svjetlu, ne samo kad su u pitanju humanitarni projekti. Također smo htjeli pokazati da se proaktivnošću svih razina obrazovanja može razvijati socijalno osjetljivo poduzetništvo. S druge strane, poduzetništvo je ujedno nešto što se sustavno uči, a tome će, nadamo se, doprinijeti i strategija obrazovanja za poduzetništvo na svim razinama koju je hrvatska Vlada usvojila sredinom prošle godine«, naglasio je predsjednik Tafra, koji je na završetku predao simbolični donatorski ček tajniku Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Zvonku Ercegu, te zahvalnice svim pokroviteljima, sponzorima, partnerima i suradnicima na projektu.





Nakon što je okupljene pobliže upoznao s radom CZN-a tajnik Erceg zahvalio je u ime ravnateljice s. Jelene Lončar i Caritasovih štićenika kojima je ova donacija namijenjena svima koji su se uključili u ovaj projekt. »Ova vaša akcija uspjela je ne samo zbog toga što ste prikupili značajnu materijalnu i novčanu pomoć nego još više stoga jer su kroz nju djeca i mladi pokazali osjećaj solidarnosti za svoje vršnjake koji su smješteni u Caritasovim kućama. To budi nadu u vedriju budućnost jer se radi o osobama koje će u dogledno vrijeme biti na odgovornim mjestima u našem društvu. Vjerujem da je u ovim relativno malim akcijama sjeme velikih, dobrih stvari koje će oni u budućnosti pokrenuti i napraviti na boljitak čitave zajednice«, naglasio je tajnik Erceg, sa zadovoljstvom napominjući da se sudionici ove akcije priključuju Caritasovim darovateljima čiji broj neprestano raste, a tijekom protekle dvije godine povećao se za dvadeset posto, tj. za oko pet stotina dobročinitelja.

Ispred Hrvatske gospodarske komore okupljenima se obratila Vesna Štefica, pomoćnica direktora Centra za razvoj ljudskih potencijala, a zamjenik direktora tvrtke Mesnice Fiolić d.o.o. Miroslav Babić rekao je kako im je drago da su se uključili u akciju za pomoć Caritasovim štićenicima te je mlade potaknuo da se i dalje profesionalno usavršavaju i u društvu djeluju u duhu solidarnosti.