TREBAMO JOŠ JEDAN »TRAČAK SVJETLA«

22.10.2020. Slika: TREBAMO JOŠ JEDAN »TRAČAK SVJETLA«

Protekli vikend, i dva dana prije njega, zahvaljujući projektu »72 sata bez kompromisa«, Hrvatskom kao da je prostrujao »šapat laganog i blagog lahora« (1 Kr 19,12) razvedrivši lica brojnih potrebitih - siromašnih, bolesnih, starih, osamljenih ... S ljubavlju Božjom u srcu sve te, gotovo svemoćne, mlade ruke isprepletene snagom zajedništva, s osmijehom su činile čudesne stvari, donoseći radost i optimizam tamo gdje je bila tama.


Jedna 'ekipica' beskompromisnih mladih ljudi tako je hrabro zašla u zapušteni stan bake Sofije, korisnice zagrebačkog Caritasa, ne znajući pritom što ih čeka. Možda im je na prvi pogled srce stalo, možda su na tren i zastali pred njezinim vratim zbog neugodnog mirisa koji je ispunio hodnik - ali nisu odustali! Nisu se vratili svojim kućama dok nisu učinili sve da ta devedesetgodišnjakinja dan kasnije ode na počinak u sobi s čistim, bijelim zidovima, opranim prozorima i podom, u čistim plahtama, u novoj postelji.

Mladi su dali sve od sebe - ljubav, vrijeme, rad, snagu ... - ali baki Sofiji trebalo bi još pomoći, materijalne naravi, jer ono malo kuhinjske opreme izbačeno je iz stana zbog neupotrebljivosti, starosti i dotrajalosti. Zato je u tijeku nastavak akcije »Tračak svjetla«, koju provodi Socijalna služba Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, za nabavu: sudopera, peći na drva, štednjaka na struju, perilice za rublje, frižidera i kuhinjskog namještaja. Osim toga potrebno je zamijeniti i ulazna vrata te dignuti stari linoleum i postaviti novi linoleum ili laminat.

Nešto od navedenoga zagrebački Caritas će vjerojatno uspjeti pronaći u svome skladištu, nešto će moći i kupiti, odnosno neku uslugu platiti, a pomoć će pružiti i CZSS Susedgrad. No da se akcija za pomoć baki Sofiji u potpunosti privede kraju svakako će biti potrebna i pomoć građana - pravnih i privatnih osoba - za koju, ovim putem, zagrebački Caritas moli.


K O N T A K T

Jadranka Bosnar,
voditeljica Socijalne službe CZN
Ulica sv. Nikole Tavelića 14, 10000 Zagreb
098 408 536; 01 366 8824
jbosnar@czn.hr