SVJETSKI DAN BOLESNIKA U ZAGREBAČKOJ ŽUPI SV. JOSIPA

12.2.2020. Slika: SVJETSKI DAN BOLESNIKA U ZAGREBAČKOJ ŽUPI SV. JOSIPA

Na spomendan Gospe Lurdske i u prigodi Svjetskog dana bolesnika, u utorak 11. veljače, Caritas župe Sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci je, uz podršku Centra za rehabilitaciju Zagreb, organizirao besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi.


Inicijativi se odazvalo stotinjak župljana te korisnika župnog Caritasa i Pučke kuhinje župe Sv. Josipa koji su prepoznali važnost redovitog kontroliranja tlaka i šećera u krvi kao i svakodnevne brige o zdravlju.

Zahvaljujući predstojnici Centra za rehabilitaciju Zagreb mr. sc. Teodori Not i stručnim savjetima medicinske sestre Jadranke Pikula, posjetitelji su imali priliku informirati se o šećernoj bolesti, o njenim simptomima i različitim tipovima, te kako se nositi sa šećernom bolesti. Sam postupak mjerenja tlaka i vađenja krvi povjeren je učenicama Srednje medicinske škole Mlinarska, pod vodstvom profesorica Adele Aličelebić i Dore Kuharić Borić.

Akciju župnog Caritasa podržala je i Donacijska ljekarna, koja djeluje u okviru Ljekarni Diakonia Hrvatskog Caritasa, darujući korisnicima Caritasa i Pučke kuhinje svoje preparate. Također, posjetitelji su dobili i blagoslovljene krunice kao najjači lijek protiv bolesti i nevolja baš kao što je i Gospa Lurdska, kada se ukazala djevojčici Bernardici s krunicom u ruci, pokazala da je krunica snažno oruđe u svladavanju neprijatelja vjere i u zadobivanju blagoslova.

Poslije mjerenja tlaka i šećera u krvi te prigodnog druženja u Dvorani Augustina Holija uz kavu, čaj i zdrave kolače, služena je misa koju je predvodio župnik vlč. Damir Ocvirk u koncelebraciji s vlč. Ivanom Damjanovićem s mogućnošću primanja sakramenta bolesničkog pomazanja.

Pozivajući se na poruku pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan bolesnika “Dođite k meni svi vi koji ste opterećeni i ja ću vas odmoriti” vlč. Damir istaknuo je kako smo svi u duhu Evanđelja pozvani biti na pomoć bolesnicima.

“Danas smo došli Mariji izručiti svoje boli i svoje bolesti da ona, koja je utjeha kršćanskog naroda i utjeha bolesnika, prenese to svome Sinu i da nas njezin Sin po slavlju svete mise, osobito po okrijepi sakramenta bolesničkog pomazanja, ozdravi i da nam dade unutarnju snagu da možemo obnovljeni blizinom Isusa Krista nastaviti svoj život kao oni koji se uzdaju, koji ljube i koji se nadaju. Neka nam Bezgrješna Djevica, Majka Božja, Zdravlje bolesnih bude naša pratiteljica u vremenitim mukama kako bismo zavrijedili vječnu slavu”, zaključio je vlč. Ocvirk u svojoj propovijedi.

U tom duhu župni Caritas organizirao je pohod starijim i bolesnim korisnicima kako bi im pružio podršku te iskazao svoju blizinu.


IKA / Damir David
https://ika.hkm.hr/novosti/svjetski-dan-bolesnika-u-zagrebackoj-zupi-sv-josipa/#