Štićenici Caritasa i Crvenog križa zajedno na ljetovanju

20.8.2011. Novi Vinodolski - pogled s mora (izvor: www.bribir.net)

Od 13. do 20. kolovoza 2011. godine štićenici kuće Emaus ljetovali su u odmaralištu Hrvatskog Crvenog križa - Gradskog društva Crvenog križa Zagreb u Novom Vinodolskom zajedno s još dvjestotinjak djece - štićenicima Centra Dubrava te djecom iz Našica, Đakova, Osijeka, Donjeg Miholjca, Valpova i Belog Manastira.

»Na sedmodnevno ljetovanje išlo je devetero naših štićenika«, opisuje ovo posebno lijepo ljetno iskustvo odgojiteljica iz kuće Emaus gđica Terezija Barać, koja je sa s. Nikodemom Sokol bila u pratnji Caritasovih štićenika. » Djeca bila su prezadovoljna ovim iskustvom. Svi su bili jako ljubazni prema nama, puno toga smo naučili i stekli mnogo novih prijatelja. Svaki dan bio je potpuno ispunjen zanimljivim programom: od prijepodnevnog kupanja sa školom plivanja - koja našoj djeci nije bila potrebna, na što su bila posebno ponosna - do popodnevnih kreativnih radionica (folklor, zbor, dramska, likovna, sportska ... ). U njima su djeca sudjelovala prema svojem uzrastu i zanimanju. U petak 19. kolovoza posjetio nas je i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti gospodin Tomislav Ivić s državnim tajnikom gospodinom Stjepanom Adanićem. Za tu prigodu upriličen je prigodan progam kojega su djeca pripremila iz svega što su naučili na radionicama. Naša djeca otpjevala su pjesmu Bog te ljubi. Svaku večer, nakon šetnje po gradu, bili su organizirani tematski pjevački nastupi. Tako smo imali slavonsku večer, zatim country večer pa večer eurosonga, itd. U čitavom tom raznolikom i zanimljivom programu našoj djeci posebno se svidjela jednosatna vožnja renoviranim brodom iz 1932. godine., naglasila je odgojiteljica Barać, posebno se zahvaljujući voditeljici odmarališta Crvenog križa gospođi Vesni Tici, zatim tetama: Silviji i Ivi te studentima: Ivanu, Kristini, Marku i Andreji koji su Caritasovce - kako su ih od milja zvali - s posebnom pažnjom ugostili.

Voditeljica odmarališta u Novom Vinodolskom navodi kako već drugu godinu zaredom u okviru projekta »Ljetovanje i zimovanje djece«, kojeg financira MOBMS-ova Zaklada »Hrvatska za djecu«, zagrebački Crveni križ organizira ljetovanja, zimovanja i vikend-programe za djecu iz višebrojnih obitelji, za djecu smještenu u udomiteljske obitelji te za djecu iz dječjeih domova. »Djeca iz kuće Emaus prvi put su bili u našem objektu prošlog proljeća kad smo ih uključili u vikend-program. Tada su se prekrasno družila s našom djecom čime smo bili ponukani ponovno ih pozvati. Ono što bih posebno naglasila jest to da su ta djeca nevjerojatno povezana sa svojim voditeljima. Jako nas je razveselilo kad smo vidjeli da ta djeca, bez obzira na životne nedaće, žive kvalitenim životom u Caritasovoj kući. Nadamo se da će se ova suradnja nastaviti te da ćemo i dalje surađivati s prekrasnim ljudima koji rade u Caritasu i Caritasovim štićenicima«, izrazila je svoju želju gospođa Tica, pozdravljajući tom prilikom odgojitelje i svu djecu iz kuće Emaus, a posebno malog F. koji je osvojio njihova srca.

Štićenici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije imali su zanimljiva ljetovanja i u suradnji s nekim drugim ustanovama i udrugama (Zagrebački Holding, svjetovna udruga »Red sv. Vaclava«, zaklada »Vjera i sport« ... ) ali su također ljetovali i u Caritasovim odmaralištima na moru. Tako je 104 štićenika podijeljenih u tri skupine provelo u Nerezinama ukupno 33 dana, a dvije skupine s ukupno 21 štićenikom provele su u Nerezinama ukupno 14 dana.