STARIJE OSOBE POTREBNE SU NJEŽNOSTI I TOPLINE

15.12.2020. Slika: STARIJE OSOBE POTREBNE SU NJEŽNOSTI I TOPLINE

Kroz Projekt »Socijalno se uključi i zaposli - SUZI« u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije spojilo se šezdeset ljudskih sudbina koje, kroz različite životne prilike i neprilike, rješavaju svoje životne probleme i sazrijevaju u zahvalnosti na dobrim stvarima, osnažuju se kroz pomaganje koje budi povjerenje, oslobađaju se od turobnih misli kroz radosno druženje. Sve to događa se kroz nekoliko posjeta tjedno, što je sasvim dovoljno da pozitivno utječe na njihove živote.


Gospođa Ankica (69) jedna je od pet korisnica koje tjedno posjećuje zaposlenica projekta gospođa Snježana. Živi sama od kada joj je umro suprug, a pomoć treba posljednje dvije godine zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. Prilikom Snježanina posjeta 10. prosinca, najavila je da sljedeći utorak ide na operaciju žuči. Dan prije Snježana je vozi u bolnicu na testiranje.

»Sva sreća da ju imam! Sam Bog mi ju je poslao! Ona mi jako puno znači. Imam se na koga osloniti«, kaže gospođa Ankica, koju zaposlenica Projekta »SUZI« posjećuje od mjeseca lipnja ove godine. Ovu dragocjenu pomoć dobila je preko Caritasa Zagrebačke nadbiskupije na zamolbu svoje sestre iz Splita.

Ima malu mirovinu a režije su velike, ponekad i više od 1.000 kuna. Za ogrijev svake zime treba kupiti 10 m3 drva. Zbog bolesti mora trošiti i na lijekove koji se doplaćuju. Dijabetes je dobila nakon što joj je umro suprug, prije dvadeset i osam godina. Inzulin uzima triput dnevno. »Šećer me iznutra razara. Lani sam operirala štitnjaču ispod koje je bio karcinom. I mrenu sam operirala. Kad sam se vraćala s kontrole iz bolnice, onesvijestila sam se, pala sam i slomila ruku pa sam tada imala ruku u gipsu«, kaže gospođa Ankica.

Zaposlenica Projekta »SUZI« je ovoj osamljenoj starici ujedno i moralna podrška u njezinim nastojanjima da da raskine ugovor sa skrbnicima, koji se za nju, kako sama kaže, ne brinu dovoljno dobro, odnosno onako kako je to predviđeno ugovorom. S druge strane, postojanje skrbnika pravna je zapreka za dobivanje raznih vrsta pomoći kojih je potrebna. Da bi riješili taj problem, zajedno su krenuli po besplatnu pravnu pomoć u Zapoljsku, pa u nadležni Centar za socijalnu skrb, a zatim i u Caritas.

»Neopisiv je osjećaj kada vas bolesna starica dočeka radosno i puna veselja s toplom štrudlom na stolu. Vidim koliko joj značim iz toga što me uvijek dočekuje s puno ljubavi i poštovanja«, kaže gospođa Snježana, kojoj je srce veliko i ispunjeno kad odlazi od svoje korisnice gospođe Ankice.

»Kada dođete u kuću i vidite radost i veselje, potpuno ste ispunjeni time! Sam dragi Bog vidi koliko je u kućama starijih potrebna nježnost i toplina - topla riječ, koja svima treba. Nikada prije nisam radila nešto slično. Čak mi je jedno vrijeme bilo jako teško ali sam se sve više pronalazila u ovome kako je vrijeme prolazilo. Počela sam osjećati radost i veselje kada sam vidjela koliko svi mi značimo ljudima koji su u potrebi«, zaključuje gospođa Snježana.

Projekt »Socijalno se uključi i zaposli - SUZI« projekt je Grada Zagreba u cijelosti financiran EU sredstvima od 9.912.004 kuna radi poticanje stručne osposobljenosti i ostvarivanja radnog odnosa teškozapošljivih žena - pripadnica višestruko marginaliziranih skupina. Vrijeme njegove provedbe je od kolovoza 2019. do veljače 2022. godine, a više o Projektu zainteresirani mogu saznati na poveznici https://projekt-suzi.zagreb.hr.

»Tijekom provedbe Projekta obavlja se i redovita distribucija higijenskih potrepština krajnjim korisnicima - to su sredstva za rad zaposlenih žena u domovima krajnjih korisnika. Sredstva se naručuju i isporučuju sukladno potrebama partnera Projekta, a partneri organiziraju distribuciju na terenu. Trenutno je u tijeku osposobljavanje žena zaposlenih u Projektu na Pučkom otvorenom učilištu Zagreb za deficitarna zanimanja«, kaže Marina Soldo, kontrolor Projekta »SUZI« u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije.