Rad Caritasovog odmarališta u Kalju

31.1.2008.

Od sredine mjeseca studenog prošle godine do kraja siječnja tekuće godine u Caritasovom odmaralištu na Žumberku boravilo je 345 osoba. Među posjetiteljima bili su Marijina legija, Ekološko društvo «Žumberak», Udruga prijatelja hospicija, skupina bračnih parova s djecom, hrvački klub «Hrvatski dragovoljac» iz Brezovice i karate klub «Feniks» iz Ruda, te izviđački odredi «Jarun» i «Dubrava». Posjetitelja bi bilo još i više, ali zbog vremenskih neprilika pred Božić odustala je grupa od 50 članova Izviđačkog odreda iz Zagreba.

Od 17. do 18. studenog u Kalju je boravila skupina od 75 članova Marijine legije. U bogatom duhovno-molitvenom programu sudjelovali su vjernici-laici iz Zagreba, Dugog Sela, Siska, Petrinje, Opatije, Zadra, Osijeka i Sarajeva, te četiri svećenika koji vode duhovnu skrb za članove ove udruge. «Radionice su provodili u četiri skupine, a posobno im je pogodovala blizina crkvice sv. Mihaela», naglasila je Melita Madirazza, voditeljice Caritasovog odmarališta u Kalju. Sudionici ovog susreta prvi puta su boravili u Caritasovom odmaralištu i bili su izuzetno zadovoljni. Čak su i neplanirano produljenje boravka protumačili kao volju Božju. «Drugi dan je napadalo toliko snijega da se nismo mogli vratiti, pa je jedan od naših duhovnika rekao da nas je Majka Božja simbolično pokrila svojim plaštem da nas zaštiti i sačuva samo za sebe», naglasio je predsjednik komicija udruge Marko Oroz, koji je s ponosom naglasio da udruga u Hrvatskoj djeluje više od pola stoljeća, a svoj rad posebno je razvila u Zagrebačkoj i Zadarskoj nadbiskupiji.

Žumberak je poznat i po tome što se svake godine u njemu provode akcije čišćenja, a zagrebački Caritas sa svojim korisnicima redovito sudjeluje u tim akcijama. «Budući da su ove godine Caritasova djeca imala drugih obveza, Caritas je dao svoj doprinos radu ovog društva ustupanjem prostora i pripremom objeda za osamdesetak sudionika godišnje skupštine Ekološkog društva 'Žumberak'. Zahvaljujući pozitivnim dojmovima koje su sudionici stekli tijekom skupštine održane u Kalju dana 24. studenoga, tajnica društva Zlatica Krznar povezala nas je s vodstvom planinarskog društva 'Vihor', koje je također najavilo svoj dolazak», objasnila je voditeljica Madirazza.

U subotu, 8. prosinca, pedeset članova Udruge prijatelja hospicija, predvođenih predsjednicom Gordanom Špoljar, okupilo se na jednodnevnom boravku u Kalju. To je bilo njihovo druženje koje svake godine redovito održavaju prigodom završetka svog godišnjeg programa. Taj susret, koji je započeo dočekom tamburaša na ulazu u Caritasovo odmaralište, bio je ujedno nagrada i zahvala volonterima za njihov trud koji su ulagali tijekom proteklih mjeseci. Gospođa Madirazza naznačila je da je moguće da ova udruga u dogledno vrijeme u Kalju drži međunarodne simpozije i seminare.

Zbog vremenskih neprilika u Kalju nije moglo boraviti pedesetak članova Izviđačkog odreda, koji su imali rezerviran termin od 20. do 30. prosinca.

U nedjelju, 30. prosinca, u Kalje je došla skupina bračnih parova s djecom. Tih tridesetak gostiju međusobno nije bilo povezano u neku organizaciju, nego se radilo o osobama koje su već bile posjetile ovo Caritasovo odmaralište i sa sobom su ponijele prekrasne dojmove. «Ova je skupina korisnika našeg odmarališta u njemu već drugu godinu za redom dočekala Silvestrovo», sa zadovoljstvom je naglasila voditeljica Madirazza, napominjući da je tom prigodom u dvorištu odmarališta bio priređen lijep vatromet, koji je u bijeloj novogodišnjoj noći, pod zvjezdanim nebom, osvijetlio ovo malo žumberačko selo.

Od 2. do 11. siječnja u prostoru župnog dvora boravilo je petnaest članova hrvačkog kluba «Hrvatski dragovoljac» iz Brezovice. Oni su u Kalju boravili drugi puta. Prviput su bili deset dana prošlog ljeta. «Treneri su već tad zaključili da su u Kalju odlični uvjeti za održavanje takvih treninga, pa su nam, evo, opet došli», naglasila je voditeljica Madirazza. Za svoje kondicijske treninge brezovički športaši koristili su brojne staze, na kojima su dnevno trčali i do dvadeset kilometara.

Vikend poslije odlaska brezovčana, od 11. do 13. siječnja, u Kalju je boravilo petnaest članova karataškog kluba «Feniks» iz Ruda kraj Samobora, koji su ondje također održavali svoje kondicijske treninge.

Istovremeno dok su se u prostoru župnog dvora izmjenjivale dvije skupine športaša, u prostoru stare škole izmijenile su se dvije skupine izviđača. Od 3. do 8. siječnja ondje je boravilo četrdesetak članova izviđačkog odreda «Jarun», a od 8. do 13. siječnja četrdesetak članova izviđačkog odreda «Dubrava». «Posebice roditelji zagovaraju boravak svoje djece izviđačâ u Kalju jer im se ovdje, uz prikladan smještaj u suhim i toplim objektima, poslužuju kvalitetni topli obroci, što si ne mogu priuštiti kad su prepušteni sami sebi», primijetila je voditeljica Madirazza.

POSEBNE POGODNOSTI
I ovom prilikom voditeljica Madirazza naglasila je da je boravak u Caritasovom odmaralištu besplatan za djecu i druge članove socijalno-ugroženih obitelji, a sve druge korisnike ovog objekta, koji za smještaj plaćaju punu cijenu, podsjeća da na taj način posredno podupiru karitativni rad Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Za izletnike koji zbog odmora u prirodi ne žele propustiti pohađanje Svete Mise napominjemo da se u kaljskoj župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela svake nedjelje održava liturgijsko slavlje s početkom u 12 sati, a predvodi ga preč. Juraj Jerneić.

VIŠE INFORMACIJA I REZERVACIJE
Više informacija o radu i ponudi Caritasovog odmarališta u Kalju zainteresirani mogu dobiti od Melite Madirazze, voditeljice odmarališta, na tel. 098/408-532.