PROJEKT »MALA ŠKOLA ODVAŽNOSTI«

16.9.2020. Slika: PROJEKT »MALA ŠKOLA ODVAŽNOSTI«

Održane su prve radionice u okviru projekta »Mala škola odvažnosti«, koji se provodi u Kući za žrtve obiteljskog nasilja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Projekt će trajati do kraja ove godine a financira ga Zagrebačka županija.


Projektom je planirano 12 sati psihosocijalnih radionica s korisnicama Kuće za žrtve obiteljskog nasilja te 8 sati psihosocijalnih radionica s djecom koja se nalaze na smještaju sa svojim majkama. Radionice osmišljavaju, organiziraju i provode psihologinje Sanja Jozić i Tihana Koren iz Centra za psihološku pomoć - Amigdala iz Zagreba.

Kroz radionice osnaživanja roditeljske uloge žena žrtava obiteljskog nasilja te jačanja samopouzdanja, asertivnosti i nenasilnog ponašanje kod njihove djece planira se doprinijeti ponovnom uspostavljanju stabilnijih i zdravijih obiteljskih veza. Stvaranjem pozitivne slike o sebi te osvještavanjem vlastitih kapaciteta osigurava se brži i kvaliteteniji povratak u društvenu zajednicu.

Kroz radionice s djecom rad je usmjeren na učenje psihosocijalnih vještina koje se temelje na poticanju samopoštovanja, asertivnosti i nenasilne komunikacije kod djece. Djeci se pokazuju zdravi modeli ponašanja u okolini i obitelji kako bi njihova slika obiteljskih ali i drugih socijalnih odnosa bila zdravija i pozitivnija. Rad i sudjelovanje u iskustvenim grupama jedan je od načina prevencije nasilja i oblik poticanja kuture nenasilja.