Pomoć HKZ Karlsruhe Caritasovu domu u Vugrovcu

29.7.2020. Slika: Pomoć HKZ Karlsruhe Caritasovu domu u Vugrovcu

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar susrela se s voditeljem Hrvatske katoličke zajednice Karlsruhe don Ivom Nedićem i pastoralnom suradnicom Đurđicom Trputec, u Caritasovom domu za djecu bez roditeljske skrbi u Vugrovcu, u srijedu 29. srpnja 2020. godine. Tom prigodom don Ivo je ravnateljici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije uručio donaciju u iznosu od 8.500,00 eura, prikupljenu u HKZ Karlsruhe za obnovu u potresu stradalog doma u Vugrovcu.


Dom za djecu u Vugrovcu pruža smještaj, oplemenjen ljubavlju i toplinom zaposlenika, za tridesetero djece bez roditeljske skrbi, od 3 do 16 godina. Dom je, poput brojnih obiteljskih kuća, oštećen u potresu koji je 22. ožujka ove godine pogodio Zagreb. Uz brojan oštećenja, posebno je stradao gornji kat, stepenište i krovište, a dimnjak je pomaknut. Iako je, nakon procjene stručnjaka, kuća proglašena sigurnom za boravak, oštećenja zahtijevaju cjelovitu sanaciju, koja je planirana za jesen 2020. godine, ako epidemiološke prilike dopuste ulazak u Dom.

Pomoć HKZ Karlsruhe, kao i brojnih drugih zajednica i Misija iz Njemačke, koje su se uključile u Caritasovu akciju za obnovu »Vratimo sigurnost doma«, uvelike će pomoći pri izvođenju potrebnih radova.

Zahvaljujući don Ivi za uručenu donaciju, ravnateljica Caritasa naglasila je da kušnje u teškim situacijama uvijek povezuju vjernike i sve ljude dobre volje, potičući ih na suosjećanje i solidarnost. Hrvatski narod iz iseljeništva bezbroj je puta pružio pomoć i podršku stradanjima svojih sunarodnjaka u Domovini. Iz ove pomoći također iščitavamo taj duh povezanosti iseljene i domovinske Hrvatske, koja vjernost korijenima svjedoči nastojanjem oko dobra i gradnjom bolje budućnosti za sve.