POČETAK FORMACIJE VODITELJA ŽUPNIH CARITASA

28.11.2020. Slika: POČETAK FORMACIJE VODITELJA ŽUPNIH CARITASA

Održan je prvi susret formacije voditelja župnih caritasa, pod nazivom »Vjera ljubavlju djelotvorna«, koji su pripremili Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu i Caritas Zagrebačke nadbiskupije.


Prema planiranom trodnevnom programu izobrazbe, ali s manjim brojem (22) sudionika zbog aktualnih epidemioloških mjera, u subotu 28. studenoga u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu održan je prvi susret formacije voditelja župnih caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Sudionike su pozdravili ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta preč. dr. Jakov Rađa, koji je susret započeo molitvom, i ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar, koja je pozvala volontere župnih caritasa da, u ovim neizvjesnim vremenima straha i bojazni, više nego ikada budu oni koji će potrebitima donositi tračak svjetla i nade. Ujedno im je zahvalila za karitativnu zauzetost kojom u svojim župnim zajednicama svjedoče djelotvornu ljubav po kojoj ćemo svi biti suđeni kada jednom stanemo pred lice Božje.

Trojica predavača tijekom programa obradili su zanimljive teme iz kojih proizlazi karitativno djelovanje Crkve.



Temu »Siromaštvo i briga za siromašne u otajstvu Božje riječi« obradila je kroz dva predavanja časna sestra Silvana Fužinato, dr. sc. s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Sestra Silvana je istaknula da će nas dobri Bog na koncu života suditi po ljubavi, po tome kakvi smo bili prema najpotrebitijima među nam istaknuvši: »U Isusovom govoru o dolasku Sina čovječjega i posljednjem sudu (Mt 25,31-46) ono što čovjekovo djelovanje definira 'pravednim' je stav prema potrebitima ovoga svijeta. U povijesti religija ne postoji tekst analogan tom, u kojemu se sudac identificira s nevoljnim ljudima, zbog čega se o vječnoj sudbini pojedinca odlučuje na temelju njegova stava i ponašanja prema drugomu.«



Daniel Patafta, doc. dr. sc. s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kroz obradu teme »Ljubav prema siromaštvu i siromasima kao put svetosti« sudionicima skupa predstavio je dva velika svetačka lika Katoličke Crkve, sv. Franju Asiškoga i bl. Alojzija Stepinca, pod vidom njihove ljubavi prema siromasima. »Živjeti evanđelje s pozicije slabosti, nezaštićenosti, malenosti ima svoje konkretne posljedice po duhovni život kršćana, u prvom redu bliskost sa svakodnevnim situacijama jednostavnih ljudi što je redovnike snažno povezalo sa sudbinom čitavih naroda i obilježilo tako duhovno biće tih naroda«, istaknuo je dr. Patafta dragocjene učinke franjevačke duhovnosti kroz povijest. S druge strane prikazao je lik bl. Alojzija Stepinca kojega je djelotvorna pastirska ljubav potakla je da osnuje Caritas Zagrebačke nadbiskupije u vremenu teške ekonomske krize koja je zadobila globalne razmjere. U tim vrlo složenim i teškim društveno-političkim prilikama nizom socijalnih inicijativa kardinal Stepinac pokazao je i živio 'caritas'.



Predavanje na temu »Siromasi u središtu Crkve«, održao je Tomislav Kovač, doc. dr. sc. također s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. On je u svojem izlaganju promišljao aktualnu problematiku siromaštva pod vidom različitih izazova koje ono pruža Crkvi i kao nezaobilaznu dimenziju nove evangelizacije. Istaknuo je kako je briga za siromašne trajna zadaća Crkve i svih njezinih članova te kako je duh evanđeoskog siromaštva oduvijek nadahnjivao socijalni govor i djelovanje Crkve tijekom povijesti do danas. Na završetku izlaganja opisao je nekoliko ciljeva (nove) evangelizacije i njezin odnos prema siromaštvu i siromasima, s posebnim osvrtom na naučavanje i poticaje pape Franje. »Crkva i drugi društveni čimbenici pozvani su surađivati u rješavanju gorućeg problema siromaštva«, naglasio je dr. Kovač, koji moguće rješenje problema siromaštva vidi u razvijanju kulture altruizma, koja će odgajati sve članove naše zajednice da imaju volje i snage dobro drugoga i zajedničko dobro staviti ispred vlastitoga probitka.

Drugi susret formacije voditelja župnih caritasa Zagrebačke nadbiskupije predviđen je za veljaču 2021. godine, dok bi se treći dio trebao održati u mjesecu travnju 2021. godine.