Obitelj živi u štali - zaslužili su bolje!

30.11.2016. Slika: Obitelj živi u štali - zaslužili su bolje!

Caritas Zagrebačke nadbiskupije poziva ljude dobre volje da pomognu šesteročlanoj obitelji da dođe do vlastitog doma. Smisao došašća i radost Božića skrivaju se u darivanju i dijeljenju.

»Što učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!« (Mt 25,40)

Mama Biserka, tata Ivica i njihovo četvero djece školaraca - Valentina, Ivana, Vlatka i najmlađi Ivica žive u bivšoj drvenoj štali. Svi borave u jednoj prostoriji jer druga je zbog rupa u podu i zidovima postala carstvo miševa. Krov curi na sve strane pa za kišnog vremena krevete i ormare odmiču na sredinu sobe, a odjeću spremaju u vreće da se ne smoči. Kroz daščane zidove fijuče vjetar. Sa svakom sljedećom kišom ili olujom potleušica postaje sve nepodnošljivija za život. A uza sve to štala ni nije njihova već pripada bliskoj rodbini iz obližnje zidane kuće, s kojima žive u nesređenim odnosima. Pobjegli bi, ali nemaju kamo.

Strašno, složit ćete se. Međutim, unatoč takvim, za većinu nas nepojmljivim životnim uvjetima, obitelj Brajković je vrlo pozitivna, vedra, susretljiva i složna. Djeca su izrazito pristojna i dobro odgojena te bi mnogim boljestojećim obiteljima mogla biti uzor. Siromaštvo ih je naučilo skromnosti, jednostavnosti i zahvalnosti. U školi su odlični ili vrlo dobri đaci i omiljeni među prijateljima. Roditelji su brižni i marljivi, spremni prihvatiti se bilo kakvog posla, pa i onog teškog fizičkog da bi priskrbili djeci barem ono najnužnije. Zbog nedostatka obrazovanja, naime, smanjena im je mogućnost dobivanja stalnog zaposlenja, a time i stalnih prihoda.

Pitanje stanovanja stoga nikako ne mogu sami riješiti, tu im je potrebna naša pomoć! Zaslužili su bolje! Imajmo na umu da romantična jesenska kiša ili snježne pahuljice koje promatramo iz naših ugodnih kuća i stanova njima nisu tako romantične! Mali Isus je među nama, živi u štali, ovdje blizu nas, na pedesetak kilometara od Zagreba - prepoznajmo ga u ovoj obitelji i pomozimo joj! Poklonimo im za ovaj Božić skromni, ali suhi i topli obiteljski dom!

Svaki prilog, pa i onaj najmanji, njima znači cijeli svijet. A i mi ćemo tada dublje doživjeti Božić, onaj pravi Božić u svom srcu!

Ukoliko želite možete posjetiti obitelj, te iz prve ruke vidjeti i čuti gdje i kako žive. Adresu i više informacija o obitelji možete saznati pozivom na mobitel 098 38 62 85 ili putem e-maila eparlov@czn.hr .

Broj računa za uplatu priloga za kupnju kuće/doma za obitelj Brajković:

Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Kaptol 31, pp 71, Zagreb
Zagrebačka banka IBAN HR18 23600001 1013 4027 7
Poziv na broj: 03000

Uplate iz inozemstva:
SWIFT ZABA HR2X, IBAN HR18 2360 0001 1013 40277
Poziv na broj: 03000 ili naznaka da je uplata za obitelj Brajković

Mogućnost online uplate preko www.czn.hr/donacije-online.


Po završetku akcije Caritas će izvjetiti javnost o ukupno prikupljenom iznosu kao i o onom što se s njim uspjelo ostvariti.