Mali dar koji puno znači

6.6.2011. Gospodin Frédéric Crété u razgovoru s Caritasovom korisnicom Nadom

Međunarodna katolička zajednica Zagreb (International Catholic Community of Zagreb) novčanom potporom projektu Caritativna skrb za starije, nemoćne i bolesne osobe u njihovoj kući nastavlja suradnju s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije koju je započela prije dvije godine prikupljanjem pomoći za Kuću sv. Franje u Vugrovcu.

Početkom mjeseca lipnja blagajnik ICCZ-a gospodin Frédéric Crété posjetio je zajedno s voditeljicom ovog Caritasovog projekta korisnicu kojoj se uređivala kupaonica s dijelom darovanih sredstava. Gospođa Nada za djelatnike Caritasa kaže: »Uvijek su na usluzi čovjeku kad mu je potrebno.« Bilo joj je teško govoriti o njezinoj životnoj situaciji. »Radije bih bila ona koja može drugome pomoći. Ovako, svaka pomoć nama koji smo u potrebi puno znači, pa tako i ova. Ja se vrlo teško krećem. Desno koljeno mi je potpuno propalo. Radi obavljanja osobne higijene morala sam prilagoditi kupaonicu (na fotografijama dolje).«





Udruga ICCZ koja je osnovana 1992. godine trenutno okuplja dvadesetak obitelji (pedesetak osoba) čiji su članovi Francuzi, Englezi, Hrvati, Amerikanci, Korejci, Talijani, Španjolci, Nijemci. Prvi njihov projekt pomoći bio je za djecu u Kući sv. Franje u Vugrovcu. »Ove godine odlučili smo napraviti nešto novo. Malo smo se raspitali za ostale djelatnosti Caritasa i doznali za projekt Caritativne skrbi za starije, nemoćne i bolesne osobe u njihovoj kući. On nam se učinio vrlo važan i konkretan.« Za pomoć tom projektu prikupili su oko 4.000 kuna te su voditeljici Suzani izrazili želju da mogu vidjeti na koji način će se ta sredstva utrošiti. Ona ih je pozvala u posjet gospođi Nadi, jednoj od stotinjak korisnika ovog projekta. »Za mene je vrlo važno što sam danas vidio ovaj slučaj. Svjesni smo da se ne radi o velikim sredstvima, ali očito je da ta pomoć ovoj gospođi puno znači. Sada mogu iz prve ruke o tome informirati moje prijatelje iz zajednice koji su vrlo zainteresirani kako se njihov novac troši«, naglasio je gospodin Crété, izraživši nadu da će njihova udruga nastaviti suradnju sa zagrebačkim Caritasom.

Od donacije ICCZ-a kupljen je i tlakomjer za potrebe rada medicinske sestre koja volontira u okviru ovog projekta, a sva preostala novčana sredstva bit će također utrošena u skladu s nakanom darovatelja.
 
Udruga International Catholic Community of  Zagreb okuplja se na liturgijska slavlja nedjeljom u župnoj crkvi bl. Augustina Kažotića, u Ivanićgradskoj 71 u Zagrebu. Bogoslužja imaju na engleskom i francuskom jeziku, a duhovnik udruge je otac Marinko Zadro, dominikanac.