KARITATIVNI DUH PŠ VLADIMIRA PRELOGA

23.12.2016. Slika: KARITATIVNI DUH PŠ VLADIMIRA PRELOGA

Učenici, uz podršku svojih roditelja te profesori Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu četvrtu godinu zaredom organizirali su adventsku akciju za pomoć obiteljima koje su korisnice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Ovogodišnju donaciju za pet potrebitih obitelji uručili su 23. prosinca na Adventskoj humanitarnoj priredbi u svojoj školi.

Na završetku bogatog kulturno-zabavnog programa Adventske humanitarne priredbe, svim sudionicima akcije za pomoć obiteljima - oko 1150 učenika s razrednicima - zahvalnost je izrazio ravnatelj Zlatko Stić. Pohvalio je zauzetost i velikodušnost učenika u skrbi za potrebite u društvu te je naglasio važnost zajedništva, kojim se sve može postići, posebice u ovakvim pothvatima.

U znak zahvalnosti za suradnju i ukazano povjerenje u izboru korisnika te pružene pomoći u skrbi za iste, u ime Caritasa Zagrebačke nadbiskupije ravnatelju Stiću prigodnu zahvalnicu uručila je soc. radnica Ana Juratovac s kolegicom Danielom Bukvić, koordinatoricom volonterskih aktivnosti.

»Svako darivanje je prekrasno. Ispunjava nas i učenike te daje puni smisao Božiću. Mi smo tu da u učenicima probudimo ljubav za drugoga i da ih potaknemo na razmišljanje o potrebitim i najugroženijim članovima društva. Naši učenici su puni empatije i nije ih teško potaknuti na dobra i nesebična djela. Moja je želja da ovakvih akcija bude po svim zagrebačkim školama i da što više mladih bude uključeno u ovakav vid darivanja i pomoći. Svojim primjerom mladima pokazujemo put prema boljem i sretnijem društvu bez predrasuda i razlika. Ljubav i plemenitost ne poznaju granice i čine nas boljim i cjelovitim ljudima«, izjavila je povodom završetka ovogodišnje humanitarne adventske akcije njezina koordinatorica profesorica Irena Marinić.

Voditeljica školskog Volonterskog kluba profesorica Marinić naglasila je da je i ove godine odaziv na akciju bio izvrstan, kao i proteklih godina. Jedina razlika bila je u vrsti donacija. Za razliku od godina kada je bilo konkretnih zamolbi za namještajem, madracima i sličnim - učenici Prelogice ove su godine, osluškujući potrebe obitelji, tijekom protekla tri tjedna uglavnom prikupljali prehrambene proizvode i novac, kupovali bonove te nešto odjeće, igračaka i školskih potrepština.

Profesorica Marinić također je istaknula i ulogu roditelja, koji su učenicima pomagali pri kupnji potrepština te i sami sudjelovali novčanim donacijama.

Inače, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga sa zagrebačkim Caritasom surađuje već trinaest godina. Najviše pomaže rad Kuće ljubavi na Savici-Šancima, koja na smještaju ima novorođenu djecu do tri godine starosti, majke s djecom i trudnice. Posljednji puta posjetili su ih 16. prosinca (poveznica) i tom prilikom donijeli im puno korisnih stvari kupljenih sredstvima prikupljenima na Maloj brucošijadi (školskom plesu) u mjesecu listopadu ove godine. »Toliko je bilo zanimanje za posjet Caritasovoj kući na Savici da, na žalost, nismo mogli svi poći pa smo odlučili posjetiti ih još jednom izvan blagdanskog vremena«, prisjeća se profesorica Marinić.



P O V E Z A N E  V I J E S T I

NE DOPUSTIMO DA OVIH DANA ITKO BUDE SAM
- 23. 12. 2015.
http://www.czn.hr/vijesti/ne-dopustimo-da-ovih-dana-itko-bude-sam

UČENICI I NASTAVNICI DARIVALI OBITELJI - 23. 12. 2014.
http://www.czn.hr/vijesti/ucenici-i-nastavnici-darivali-obitelji

PRIRODOSLOVCI I DOBROTVORCI - 20. 12. 2013.
http://www.czn.hr/vijesti/prirodoslovci-i-dobrotvorci