KAKO DO ŽELJENOG ZAPOSLENJA?

5.6.2020.

Mladi poduzetnik, koji je nedavno postao volonter u Caritasovim akcijama, održao je radionicu o zapošljavanju za korisnike Caritasove Kuće za mlade Da život imaju kako bi im pomogao u ostvarenju željenog zaposlenja


Vlasnik tvrtke »Dobra veza« gospodin Marko Draganić radionicu pod nazivom »Zaposli se!« održao je 5. svibnja u Kući za mlade Caritasa Zagrebačke nadbiskupije na Trešnjevci. Kroz primjere iz prakse i praktične vježbe, tijekom radionice upoznao je sudionike s procesom zapošljavanja a zatim je sudionicima pomogao u izradi životopisa.

Gospodin Draganić, koji je mladima pričao o zapošljavanju iz perspektive poslodavca, objašnjava tu problematiku: »U praksi se često događa da idealni kandidati za posao ne budu zaposleni zbog nevješto napisanog životopisa ili neprofesionalno odrađenog razgovora za posao. Ne smijemo smetnuti s uma da je u Zagrebu tržište rada relativno veliko i da se na jedan natječaj za posao prijavljuje više desetaka kandidata. Poslodavci žele zaposliti one najadekvatnije, pa je zadatak kandidata da se pokažu u najboljem svjetlu. Na radionici smo detaljno prošli najčešće pogreške i propuste koje rade kandidati u procesu zapošljavanja. Glavni propust je nepripremljenost. Puno kandidata za posao ne znaju odgovoriti na osnovna pitanja koja su sastavni dio svakog razgovora. Na primjer: 'Recite mi nešto o sebi', 'Nabrojite tri poslovna postignuća na koja ste najponosniji', 'Iz kojeg ste razloga napustili posljednje radno mjesto?'. Otegotna okolnost je trema. Ona je prisutna kod većine ljudi, a na radionici ćemo naučiti kako se nositi s njom. Sljedeći propust je mlakost, odnosno nedostatak strasti za poslom. Bitno je pokazati da nam je stalo da dobijemo željeni posao. Na kraju, zamislite da razgovor za posao ide u željenom smjeru. Mislite da briljirate. Na sva pitanja odlično ste odgovorili. Sviđa Vam se radno mjesto, uvjeti rada su super, a potencijalni poslodavac Vam na kraju razgovora kaže: 'Javit ću Vam se.' Što napraviti u tom slučaju? Najgora stvar je ne učiniti ništa. To je zadnji propust koji će većina kandidata za posao napraviti. I zbog tog propusta izgube svaku nadu da budu izabrani na željeno radno mjesto. Nažalost, malo koji poslodavac održi obećanje i javi se povratno.« Sudionici radionice saznali su od poduzetnika Draganića kako reagirati i u toj situaciji.

Voditeljica Kuće za mlade »Da život imaju!« Daniela Petković, u kojoj se trenutno nalazi dvadeset i troje mladih (23) pozdravlja ovakve inicijative građana za pomoć mladima kojima zagrebački Caritas besplatnim smještajem u ovom objektu olakšava prijelazno razdoblje od studija i/ili traženja zaposlenja do početka samostalnog života. Uz stručnu pomoć voditeljice Kuće, koja je socijalna radnica te kućnog psihologa Matije Trupinića, mladima su na raspolaganju i stručne usluge Caritasova Obiteljskog savjetovališta.

»Ograničavanje posjeta Kući, kojih smo se pridržavali u okviru mjera zaštite naših korisnika od korona virusa omela nas je u organizaciji predavanja Zajednice Susret o prevenciji ovisnosti, koje će, napokon, održati 6. lipnja, a planiramo održati i odgođene kulinarske radionice, koje će voditi gospođa Sanja Doležal te radionice financijskog opismenjavnja koje će voditi tvrtka Klijent d.o.o. iz Zagreba. Od izvanrednih izobrazbi, koje ovi mladi prolaze dok su u Kući, istaknula bih pohađanje autoškole, edukaciju za internet-marketing te osposobljavanje za asistenta za projekte Europske unije. Jako nas veseli da smo uspjeli, uz pomoć darovatelja, stipendirati neke studente, a nekima od njih dati novčanu potporu za životne potebe«, kaže voditeljica Petković, pohvaljujući korisnike Kuće koji volonterskim radom podupiru akcije (povodom Svjetskoga dana bolesnika) i projekte (Socijalna košarica - podjela pomoći u naravi) zagrebačkog Caritasa.

Kuća za mlade »Da život imaju« otvorena je 25. listopada 2018. godine, a u njoj je do danas privremeni smještaj našlo trideset i dvoje (32) korisnika, uključujući korisnike koji u njoj trenutno borave.


Na fotografiji (s lijeva na desno): Koordinatorica volontera Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Klara Josić, gospodin Marko Draganić i voditeljica Kuće za mlade »Da život imaju!« Daniela Petković u dvorani u kojoj je održana radionica o zapošljavanju.