HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU

22.8.2020.

Caritasovi korisnici iz Kuće za žrtve obiteljskog nasilja i zaposlenici koji za njih skrbe hodočastili su u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke te posjetili Karmel Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca


Četiri majke sa svoje šestero djece i dvije žene bez djece iz Sigurne kuće Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u pratnji Caritasovih zaposlenica 21. kolovoza posjetili su Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, u kojemu ih je srdačno dočekao preč. Domagoj Matošević, bistrički župnik i rektor Svetišta Majke Božje Bistričke. U prvom dijelu duhovnog programa imali su pobožnost Križnoga puta, a zatim su sudjelovali na svetoj misi.Objed koji su pripremile u Sigurnoj kući, korisnice zagrebačkog Caritasa sa zahvalnošću Bogu blagovali su na livadi podno Križnog puta.

Zatim su posjetili Karmel Majke Božje Bistričke i blaženog Alojzija Stepinca, u kojemu ih ih je dočekala priorica s. Marija Petra od Presvete Euharistije. O redovničkom životu u Karmelu goste je pobliže upoznala s. Marija Filomena od Dragog Boga. Govorila im je o međusobnom pomaganju, razumijevanju i pouzdanju u »Boga koji je sama Ljubav« te ih je ujedno ohrabrila svojom vedrinom, ljubavlju i vjerom u »dragog Boga koji je naš Otac i koji nas ljubi«. Sestre karmelićanke hodočasnike su počastile sokom i kolačima, a na odlasku su im darovale monografiju »Odškrinuta vrata« za uspomenu na susret s njima.

Na povratku iz Marije Bistrice Caritasovi hodočasnici razgledali su prelijepi perivoj župne crkve Sv. Katarine u Stubičkim Toplicama te razgledali Betlehemsku špilju s trajnim postavom jaslica i Kristova groba.

Većina Caritasovih korisnica iz Sigurne kuće nikada nije bila u Hrvatskom Zagorju i Mariji Bistrici, a oduvijek su imale želju tako da im se ona sada ispunila. Također nikada nisu imale priliku upoznati sestre karmelićanke i biti u njihovom samostanu pa su one i njihova djeca obogaćeni i za to duhovno iskustvo.


»NIKADA NEĆU ZABORAVITI MARIJU BISTRICU... «
(dojmovi/svjedočanstva korisnica)

Prvi puta sam bila u Mariji Bistrici. Bio je to susret sa Majkom Marijom koji sam dugo čekala. Gospa Bistrička mi je obećala prije mjesec dana tj susret u snu, jer sam pri samom izlasku iz Sigurne kuće. Na tom hodočašću sam dobila snagu za dalje putovanje kroz moj život jer sam pozvala Majku Mariju i Isusa da putuju sa mnom. Zamolila bih čelne ljude Caritasa da omoguće više "Duhovnih susreta", kako bi kroz te iste dobile snagu za sve kroz što su prošle i što će proći. U Sigurnoj kući dobivamo sve materijalno za naše tijelo, a mi imamo i "Dušu" za koju je potrebna "Duhovna hrana". Božji blagoslov.
/ korisnica, 40. godina

Majka sam dvoje djece i žrtva sam suprugovog fizičkog i psihičkog nasilja. Jako puno smo nastradali u dugogodišnjem maltretiranju ... Islamske sam vjerosipovijesti ali moj muž je bio katolik te sam uz njega zavoljela Isusa. Na putu u Mariju Bistricu moj sin je imao česte ispade bijesa baš kao da me je sve kočilo da uđem na misu ali nisam posrnula; ušla sam i ponjviše molila za supruga da ga vrati na put ljubavi i istine. Potom u posjetu karmelićanki dobila sam poziv od socijalne radnice koja mi je saopćila da je moj suprug priznao sva nedjela i pristao na sve moje uvjete za razvod i viđanje djece. Tako sam svjedočila čudu jer je prije sve negirao. Nikada neću zaboraviti Mariju Bistricu jer nikada jasnije nisam vidjela Boga.
/ korisnica, 37. godina