DRUŽENJE I OPUŠTANJE UZ LJEPOTE ŽUMBERKA

21.8.2019.

Tridesetak Caritasovih korisnika odmaralo se tijekom ovoga ljeta u Kući za odmor u Kalju, daleko od gradske vreve uživajući u blagodatima netaknute prirode Žumberka


Znanstvena istraživanja potvrđuju da boravak u prirodi i šetnje šumom mogu biti izuzetno korisni u otklanjanju negativnih misli, liječenju različitih trauma te ostvarenju duševnog i tjelesnog mira i zadovoljstva. S tim ciljem Caritas za svoje korisnike tijekom ljetnih i zimskih praznika organizira zajednički boravak u Kalju, u prekrasnoj prirodi žumberačkog kraja.

Od 9. do 12. srpnja u Kalju je boravila skupina djece i majki iz Kuće ljubavi. »Vrijeme su provodili u druženju, igri i šetnjama kroz prirodu«, doznajemo od Maše Kletuš, voditeljice Caritsove kuće na Savici-Šancima.

Od 19. do 29. srpnja u Kalju su bili Caritasovi korisnici iz Kuće za žrtve obiteljskog nasilja. »Vrijeme su provodili u igri i druženju sa svojom djecom, međusobnom upoznavanju i povezivanju. Osim toga puno su s djecom šetale po prekrasnoj prirodi, zelenilu i čistom zraku. Boravak u Kalju godio je u svakom pogledu kako majkama tako i dječici«, opisuje njihov boravak Ljiljana Karlović, voditeljica Sigurne kuće Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

U najvećoj ovoljetnoj grupi Caritasovih korisnika u Kalju, koja je ondje boravila od 12. do 16. kolovoza, bila su djeca i mladi iz dviju kuća za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. »S ciljem boljeg međusobnog upoznavanja i zajedničkog druženja, na Žumberak se zaputilo šenaestero korisnika iz Kuće Emaus i Kuće Trešnjevka u pratnji tri odgajatelja te jedne kuharice. Odmah po dolasku, s korisnicima je zajednički dogovoren dnevni red te su usvojena pravila ponašanja, kojih su se zaista pridržavali. Također, upućeni su u svoja dnevna zaduženja s ciljem održavanja prostora čistim i ugodnim za stanovanje. Tijekom boravka korisnici su, uz zajedničko druženje, razgovore i igre, sudjelovali u mnogobrojnim aktivnostima na otvorenom - duge šetnje, tijekom kojih je posjećen slap Brisalo te okolna mjesta, paljenje logorske vatre i pečenje kukuruza i kobasica, nogomet… Korisnici su cijelo vrijeme boravka aktivno sudjelovali u svim aktivnostima i zajedničkom druženju poštujući dogovorena pravila ponašanja, tako da je druženje proteklo u ugodnoj i pozitivnoj atmosferi«, opisuju njihov boravak odgajatelji iz Kuće Emaus i Trešnjevka Matija Trupinić, Monika Mudri i Boro Kljaić, koji su u pratnji ove grupe bili s kuharicom Marijom Sokol s. Nikodemom.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije poziva u svoje odmaralište na Žumberku sve grupe koje za svoje aktivnosti trebaju mirno i zdravo prirodno okruženje!

Kuća za odmor »Kalje«
Melita Madirazza, voditeljica Kuće
M - 098 408534 / E - czn@czn.hrP O V E Z A N E  V I J E S T I

ODMOR NA ŽUMBERKU
http://www.czn.hr/vijesti/odmor-na-zumberku