CARITAS POMAŽE POTREBITIMA ALI I MALIM MLJEKARAMA I FARMERIMA

29.4.2020.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije kao registrirani posrednik u doniranju hrane uključio se u provedbu izvanredne mjere pomoći malim mljekarama te je za potrebe korisnika preuzeo 3,5 tona mliječnih proizvoda.

Donošenjem Odluke o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 Ministarstvo poljoprivrede započelo je postupak otkupa i doniranja mliječnih proizvoda u sklopu kojega je podijeljeno oko 80 tona mliječnih proizvoda.

Osim izravne pomoći korisnicima pogođenim širenjem korona virusa te pomoći stanovnicima pogođenim potresom, na ovaj način „pomaže se malim mljekarama u prodaji nastalih viškova kako bi iste mogle kontinuirano nastaviti s proizvodnjom, proizvođači mlijeka nastavljaju plasirati proizvedeno mlijeko u mljekare, a visokokvalitetnu domaću hranu dobivaju oni kojima je najpotrebnija“,istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ovu mjeru mogu koristiti male mljekare, koje otkupljuju do 14 milijuna litara godišnje. Za sada 30 evidentiranih malih mljekara otkupljuju mlijeko od oko 900 primarnih proizvođača mlijeka, odnosno farmera.

Mjera, čije je ukupna vrijednost 2,5 milijuna kuna, primjenjivat će se dok ne prestanu izvanredne okolnosti uzrokovane epidemijom bolesti COVID-19, a koje direktno utječu na probleme u poslovanju malih mljekara.