CARITAS - JEDNOSTAVAN I SIGURAN PUT DO POTREBITIH

17.6.2020.

U aktivnostima Caritasa Zagrebačke nadbiskupije pružanja pomoći žrtvama potresa i pomoći potrebitima tijekom borbe protiv širenja korona virusa pomagao je četrdeset i jedan (41) volonter. Svima njima Caritas je dodijelio priznanje prigodnim zahvalnicama. Osim njih, pomoć su pružale i stotine volontera kroz mrežu župnih caritasa kojima nadbiskupijski Caritas također odaje priznanje i zahvalnost.


»Cilj ovoga susreta bio je da volonterima objedinjeno približimo što su sve, i koliko, učinili u ovim izvanrednim okolnostima za one kojima je pomoć bila najpotrebnija. Za sve one koji imaju želju nastaviti s volontiranjem u nekom novom obliku, predstavili smo rad Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i njegove redovne volonterske aktivnosti. Ujedno smo svima željeli prižiti priliku da se podružimo i bolje upoznamo«, naglasila je koordinatorica volontera Klara Josić, prilikom susreta s volonterima koji je održan 17. lipnja predvečer u Kući za mlade »Da život imaju« u Selskoj cesti 165 u Zagrebu.

U prigodnoj prezentaciji o radu Caritasa i uključenosti volontera u njih, koordinatrica Josić navela je usluge koje su volonteri pružali tijekom izvanrednih aktivnosti u razdoblju od 19. ožujka do 31. svibnja ove godine: kupovali su i dostavljali namirnice i lijekove potrebitima, plaćali su im račune, bili su vozači, bili su pratnja korisnicima u bolnicu, slagali su pakete hrane, razvozili su pakete pomoći po cijelom Zagrebu, dijelili su tople obroke na Caritasovim punktovima te su dostavljali korisnicima tople obroke iz pučkih kuhinja.

»Tijekom teškog vremena koje smo proživljavali za vrijeme mjera zaštite od korona virusa te zbog posljedica potresa u Zagrebu bili ste naši vjerni i pouzdani pomagači i suradnici. Ponosni smo na vas i zahvalni jer ste našim sugrađanima pružili ne samo toplu riječ, nego ste bili uz njih i s njima onda kada im je to bilo najpotrebnije« istaknula je koordinatorica Josić predajući prigodne zahvalnice svakom pojedinom volonteru.


NEPROCJENJIV OSJEĆAJ ZADOVOLJSTVA

U nadi da će drugima biti poticaj da na sličan način doprinesu radu Caritasa u službi potrebitima, donosimo izjave u kojima svoje iskustvo opisuje dvoje primatelja volonterskih zahvalnica.»Ja sam Dražen iz Sesvetskog Kraljevca, imam 51. godinu i sretan sam muž Kristine s kojom imam sina Božidara Juraja. Trenutno radim kao Voditelj EU projekta Briga za branitelje kojeg provodi Udruga veterana, vojnika i domoljuba čiji sam predsjednik. Služenje u Caritasu nije moje prvo volontersko iskustvo ali mi je svakako jedno od najdražih. Razlog zašto sam se odlučio volontirati u Caritasu je jednostavnost i sigurnost. Jednostavnost u načinu pristupa volontiranju, a sigurnost po pitanju stvarnih korisnika u potrebi. Moja obaveza je bila jednostavna: svaki dan jednoj gospođi iz Sesvetske Selnice dostaviti hranu iz javne kuhinje u Dubravi. Svjestan sam da to nije puno no moram biti iskren i reći da zbog radnih obaveza ja i nisam htio napraviti puno. Htio sam zbog osobnih uvjerenja napraviti - nešto. Ako me pitate bi li preporučio volontiranje u Caritasu, onda je moj odgovor - svakako. Caritas za mene predstavlja instituciju od svrhe i povjerenja.«


»Zovem se Karla, imam 23 godine, studentica sam ekonomije i fizioterapije te sam aktivni sportaš. Živim u Zagrebu sa obitelji (mama, tata, sestra). Ovo je moje prvo volontersko iskustvo iako sam i ranije htjela volontirati, ali mi obaveze nisu dopustile. Zadovoljna sam što sam mogla pomoći u ovakvim okolnostima, odabrala sam Caritas na preporuku jedne časne sestre i izbor je bio dobar. Obavljala sam poslove nošenja hrane potrebitima i obavljanje kupovine. Bolje sam upoznala sustav funkcioniranja CZN-a iako sam i ranije bila upućena u rad Caritasa. Pratila sam rad Caritasa putem društvenih mreža. Preporučila bih volontiranje u Caritasu svima jer mislim da taj osjećaj zadovoljstva kad se nekome može pomoći je neprocjenjiv, a Caritas je organizirana institucija i daje sve informacije na vrijeme te su izuzetno susretljivi.«


KAKO POSTATI CARITASOV VOLONTER? ...

Da bi netko postao volonter Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, potrebno je:

1. ispuniti prijavni obrazac, privolu za zaštitu osobnih podataka, zahtjev za potvrdu o nekažnjavanju te priložiti liječničku potvrdu putem maila ili dolaskom u ured na adresi Selska cesta 165;
2. potpisati ugovor o volontiranju;
3. volontirati uz nadoknadu putnih troškova i kontinuiranu podršku koordinatorice volontera.

Nakon volontiranja Caritas izdaje potvrdu o volontiranju, ovjerava volontersku knjižicu, ili izdaje potvrdu o stečenim kompetencijama.


KONTAKT

Klara Josić, mag. act. soc.
koordinatorica volontera CZN-a
volonteri@czn.hr
099 2620 470