APEL IZ CARITASOVE SOCIJALNE SAMOPOSLUGE POVODOM 17. LISTOPADA, MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV SIROMAŠTVA I SOCIJALNE ISKLJUČENOSTI

16.10.2020.

“Pruži svoju ruku siromahu” (usp. Sir 7, 32) „Ovaj trenutak kroz koji prolazimo poljuljao je mnoge naše sigurnosti. Osjećamo se siromašnijima i slabijima jer smo iskusili osjećaj vlastite ograničenosti… Ovo je povoljno vrijeme za »iznova osjetiti da trebamo jedni druge, da imamo zajedničku odgovornost za druge i svijet.“ (Papa Franjo, Poslanica povodom Svjetskog dana siromaha)


Caritas Zagrebačke nadbiskupije otvorio je prije 11 godina prvu socijalnu samoposlugu u Republici Hrvatskoj kroz koju dijeli pomoć u prehrambenim i higijenskim proizvodima obiteljima i pojedincima slabijeg imovnog stanja. Pomoć u hrani trenutno prima 2.500 osoba u potrebi, a od početka rada podijeljeno je pomoći u vrijednosti od 28 milijuna kuna.

Uslijed izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom korona virusa i potresa, zagrebački Caritas posljednjih pola godine pojačano pomaže stanovnike Zagreba i okolice čiji su domovi stradali u potresu. Preko mreže župnih caritasa tako je podijeljeno više od 50 tona pomoći u hrani i higijeni.

Velike potrebe ispraznile su Caritasovu samoposlugu, a predstojeća neizvjesna zima iziskivat će dodatnu pomoć brojnim potrebnima.

Stoga Caritas povodom 17. listopada, Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, poziva proizvođače i trgovačke lance da donacijama prehrambenih i higijenskih proizvoda pomognu rad socijalne samoposluge te tako iskažu odgovornost i solidarnost s onima koji su u nevolji.

Obzirom da je Caritas Zagrebačke nadbiskupije registrirani Posrednik u doniranju hrane, donatori su na donacije hrane oslobođeni plaćanja PDV-a sukladno Pravilniku o doniranju hrane i hrane za životinje (NN 91/19).

Rad socijalne samoposluge moguće je poduprijeti i novčanim donacijama. Donacije je moguće uplatiti na račun Caritasa: Privredna banka Zagreb; broj računa: IBAN HR1423400091110343166; poziv na broj: 02300; opis plaćanja: Prilog za socijalnu samoposlugu. Za uplate iz inozemstva: SWIFT/BIC PBZG HR2X. Prilog je moguće uplatiti i online na: http://www.czn.hr/donacije-online

Osoba za kontakt za donatore: Davor Hajtud, 098 408 538; dhajtud@czn.hr.

Osoba za kontakt za predstavnike medija: Elza Parlov, 098 386 285; eparlov@czn.hr.

U Zagrebu, 16. listopada 2020. godine

Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Kaptol 31, p. p. 71, 10001 Zagreb
www.czn.hr ⎢ czn@czn.hr