24 DJECE IZ 4 OBITELJI PRIMILI POMOĆ ŠKOLE VLADIMIRA PRELOGA

21.12.2018. Slika: 24 DJECE IZ 4 OBITELJI PRIMILI POMOĆ ŠKOLE VLADIMIRA PRELOGA

Šestu godinu zaredom Prirodoslovna škola Vladimira Preloga u Zagrebu organizirala je humanitarno adventsko prikupljanje pomoći za potrebite obitelji, koje su korisnice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije


Akcija PŠ Vladimira Preloga, završena je Adventskom humanitarnom priredbom održanom 21. prosinca u športskoj dvorani škole, na kojoj su, uz obitelji u potrebi, bili nazočni i predstavnici zagrebačkog Caritasa.

Pomoć su primile četiri (4) obitelji iz kartoteke zagrebačkog Caritasa: jedan samohrani otac, ratni vojni invalid, sa sedmero djece, od kojih je jedno s Down syndromom; osmeročlana obitelj u kojoj je otac šestero djece na dugotrajnom bolovanju budući da je već po treći put operirao kralježnicu; nezaposleni samohrani otac osmero djece, koji ima utvrđenu nesposobnost za rad zbog zdravstvenih problema; nezaposlena samohrana majka sa šestero djece, koji žive u podstanarstvu.

»U organizaciji darivanja sudjelovalo je 41 razreda sa svojim razrednicima. Kao i svake godine, organizacija je krenula mjesec dana ranije da bismo na vrijeme uspjeli obavijestiti sve roditelje i učenike o potrebama obitelji. Ova akcija od posebnog je značaja jer ciljano pomaže svakoj obitelji u njezinim konkretnim potrebama koje, nažalost, Caritas ne može zadovoljiti zbog prevelikog broja štićenika o kojima brine na području Zagrebačke nadbiskupije. Često su to potrebe za dijelovima namještaja, posuđe, električarski poslovi, plaćanje računa itd. Naši se roditelji i djeca svake godine uključuju u ovu akciju i sreća nam je velika kada vidimo da se otvorena srca daju i pomažu obiteljima u potrebi. Ove je godine Caritas Zagrebačke nadbiskupije odabrao četiri obitelji i, nakon što ih je kontaktirao, poslao nam je popis njihovih potreba zajedno s veličinama odjeće i obuće za svakog člana obitelji. Tada su koordinatori Volonterskog kluba škole nazvali pojedinačno svaku obitelj i tražili dodatan popis konkretnih potreba. Nakon toga je Volonterski klub škole poslao popis potrepština svim profesorima i razrednicima koji su ga proslijedili dalje razredima i roditeljima. Akcija je trajala tri tjedna, a zadnji je tjedan svaki razred pakirao svoje poklone u kutije i ukrasne papire. Uz to je i Volonterski klub škole dvaput organizirao humanitarnu prodaju božićnih ukrasa i kolača te sakupio za svaku obitelj oko 700,00 kuna. Osim higijenskih potrepština, hrane, odjeće i specifičnih potreba za svaku obitelj, razredi su sakupljali i novac. Svake godine ovom akcijom oživi božićni duh škole i brigom o drugima shvatimo koliko je dobrote u nama i koliko čovjek može biti velik u svojoj malenkosti. Božićno darivanje obitelji podsjeća nas i pokazuje koliko ljudskost može biti lijepa kada se ostvaruje ljubavlju prema bližnjemu«, izjavila je povodom primopredaje donacija profesorica Irena Marinić, voditeljica školskoga Volonterskog kluba i koordinatorica ove akcije.

U znak zahvalnosti za suradnju, povjerenje i pruženu pomoći potrebitim obiteljima, u ime Caritasa Zagrebačke nadbiskupije ravnatelju Zlatku Stiću prigodnu zahvalnicu uručila je soc. radnica Ana Juratovac, koja je pohvalila karitatvni duh koji se u ovoj školi očituje kroz brojne humanitarne akcije, među kojima se svakako ističe već tradicijska akcija prikupljanja pomoći za Caritasove korisnike.

Prirodoslovna škola Vladimira Preloga jako dugo surađuje sa zagrebačkim Caritasom, a tijekom nekoliko proteklih desetljeća najviše je pomagala rad Kuće ljubavi na Savici-Šancima, koja na smještaju ima novorođenu djecu do tri godine starosti, majke s djecom i trudnice.

-

Više fotografija s Adventske humanitarne priredbe PŠ Vladimira Preloga možete vidjeti na našim FB stranicama.
https://www.facebook.com/CaritasZagrebackeNadbiskupije/