100-ta obljetnica Caritasa biskupije Rottenburg Stuttgart

16.7.2018. Slika: 100-ta obljetnica Caritasa biskupije Rottenburg Stuttgart

Tjednom (10. 7. – 15. 07. 2018.) obilježenim različitim događanjima (stručnim skupovima, konferencijama, izložbom, duhovnim i kulturnim sadržajima, te svečanim euharistijskim slavljem) Caritas biskupije Rottenburg Stuttgart obilježio je stotu obljetnicu djelovanja na kojoj su uz ugledne goste iz društvenog, političkog i crkvenog života sudjelovali i zaposlenici zagrebačkog Caritasa.


Brojna događanja iskorištena su za iskazivanje zahvalnosti svima koji su u proteklom stoljeću dali svoj doprinos karitativnom radu, za izradu desetogodišnjeg okvira razvoja Caritasa te za ukazivanje na kampanju o dječjem siromaštvu u pokrajini Baden-Würtenberg.

Ovaj stogodišnjak zahvaljujući angažmanu tisuća zaposlenika i volontera i u visokoj starosti pokreće različite inicijative, promiče pravednost i socijalnu osjetljivost, zastupa zanemarene i marginalizirane, potiče javne rasprave u društvu, politici i Crkvi, postavlja pitanja i traži odgovore štiteći pri tom dostojanstvo svakog čovjeka.

Potaknuti društvenim izazovima i kretanjima pred zaposlenike i suradnike Caritasa postavljeno je pitanje »U kakvom društvu želimo živjeti u budućnosti?« Tijekom godine dana izrađena je, te u subotu, 14. srpnja, svečano prihvaćena Karta28 – dokument koji ukazuje na usmjerenje i teme kojima će se Caritas baviti u narednom desetljeću (promicanje i njegovanje raznolikosti, zalaganje za društvo bez siromašnih, usmjerenost na gospodarski rast i opće dobro, promicanje digitalizacije u službi pojedinca i općeg dobra te promicanje solidarnosti u društvu).

Iako, spada među bogatije pokrajine u Njemačkoj, svakom petom djetetu u pokrajini Baden-Würtenberg prijeti siromaštvo. Sa željom da se za ovaj problem javnost senzibilizira te da se iskorijeni dječje siromaštvo Caritas biskupije Rottenburg Stuttgart provodi kampanju »Siromaštvo stanuje među nama«.

U znak zahvalnosti za desetljećima dugu suradnju i povezanost zaposlenici zagrebačkog Caritasa darovali su Oliveru Merkelbachu, direktoru Caritasa biskupije Rottenburg Stuttgart Vučedolsku golubicu i dres hrvatske nogometne reprezentacije.

Zvonko Erceg