»ŽIVOT JE LIJEP!«

18.9.2020. Slika: »ŽIVOT JE LIJEP!«

Rijetko ćemo danas susresti, čak i među onima koji su zdravi i u punoj snazi, zahvalne osobe vedra duha kao što je to osamdesetosmogodišnja gospođa Barica. Zahvalna je onome tko je osmislio Projekt »SUZI«; zahvalna je gospođi Jadranki, zaposlenoj preko Caritasa u tom projektu, koja joj pomaže u kućanskim poslovima; zahvalna je kirurgu koji ju je operirao na Svetom Duhu; zahvalna je njegovateljici koja je kupa i fizioterapeutkinji koja joj je pomogla da opet može hodati i tako dalje - a iako je sve boli, od glave do pete, s osmijehom kaže: »Život je lijep!«


Caritas Zagrebačke nadbiskupije jedan je od sedam partnera projekta »SUZI« čiji je nositelj Grad Zagreb u sklopu kojega Caritas zapošljava deset (10) žena od kojih svaka skrbi za pet (5) korisnika.

Gospođa Barica živi u zagrebačkoj četvrti Malešnici. Ima dobru djecu ali joj ne mogu biti dovoljno od pomoći što zbog udaljenosti što zbog zdravstvenih problema. Oni koji žive bliže nabavljaju joj potrepštine iz trgovine i lijekove. Za pomoć u kućanskim poslovima Caritasu Zagrebačke nadbiskupije obratila se njezina kćer poslije operacije koju je gospođa Barica imala pred Uskrs ove godine. Po dolasku iz bolnice bila je slaba i nije se mogla kretati. Pomoć joj se nije mogla odmah pružiti zbog u to vrijeme važećih mjera zaštite od korona virusa.

»Jadranka, tanjuriće bi vas prosila za pitu«, zamolila je gospođa Barica svoju pomoćnicu gospođu Jadranku, nudeći nam po dolasku u njezinu kuću sočnu pitu i rumene pogačice s čvarcima. Zaposlenica u Projektu »SUZI« gospođa Jadranka počela je posjećivati gospođu Baricu od svibnja mjeseca ove godine i ona je doživljava kao člana obitelji, kao svoju kćer. »Starije osobe koje posjećujemo željne su razgovora ali još više toga da ih netko sluša, da ispričaju svoj život, da mu kažu kako se sada osjećaju ... Naravno da treba neko vrijeme da zadobijete njihovo povjerenje. Osim toga važno im je da im uvijek dolazite prema dogovoru, u određeno vrijeme. Tada vas željno očekuju i raduju vam se«, kaže gospođa Jadranka, koja je po struci građevinski tehničar. Radila je u komercijali u jednoj tvrtki oko 18 godina, a 20 godina imala je svoju agenciju za nekretnine. Na burzi je bila oko godinu dana - dok nije vidjela letak o Projektu »SUZI« na Sajmu zapošljavanja.

»U usporedbi s prijašnjim poslovima ova me zaduženja opuštaju. Sa svojim korisnicama sam jako zadovoljna i mogu reći da sam stvarno sretna«, kaže nam gospođa Jadranka, koja svojih pet korisnica - u Gajnicama, Malešnici, Jarunu i Prečkom - posjećuje dvaput tjedno i kod njih ostaje dva do tri sata. Osim uobičajenih kućanskih poslova, gospođa Jadranka nekima plaća režije a nekima ide i u nabavu namirnica jer su u tome potpuno ovisni o njoj budući da uopće ne izlaze iz kuće.

Gospođi Barici unuci se brinu za nabavu potrepština iz trgovine pa joj za sada za to ne treba pomoć izvana, a sama želi pripremati hranu i prati suđe. No njoj je gospođa Jadranka pomogla dovesti u red vrt. Vrt koji je svih proteklih godina za nju bio poseban izvor radosti i volje za životom, ove je godine ostao bez prekrasnog cvijeća zbog njezina odlaska u bolnicu i oporavka. »Vidite ovaj kaktus! Imao je 26 cvjetova u jednom danu«, kaže gospođa Barica, pokazujući nam prošlogodišnje fotografije.



Osim radosti, vrt joj budi i jednu tužnu uspomenu. Prije 27 godina u vrtu joj je umro suprug. »Pod cvijetom«, kako kaže. Bio je jako dobar prema njoj i jako su se voljeli, iako su im brak dogovorili roditelji. Zašto se danas ljudi kratko vole iako sami biraju supružnike, gospođa Barica jednostavno zaključuje: »Vi se ljubavi naužijete prije braka i onda se ohladite. To vam je, djeco, istina!«

»Poštujte svaki dan koji vam je darovan i iskoristite ga do dna, dok možete!«, kaže nam na odlasku gospođa Barica, dok nam zamata u salvete dvije čvarkuše »za put«. Uzeli smo ih zahvalni za susret s njom i njezinim vršnjakinjama koje unatoč svim tegobama vole život i raduju se svakom novom danu, a Caritas im kroz ovaj i razne druge projekte pomaže jesen života provesti lijepo, mirno, sigurno i dostojanstveno.




PROJEKT »SUZI«

»Socijalno se uključi i zaposli - SUZI« projekt je Grada Zagreba u cijelosti financiran EU sredstvima od 9.912.004 kuna radi poticanje stručne osposobljenosti i ostvarivanja radnog odnosa teškozapošljivih žena - pripadnica višestruko marginaliziranih skupina.

Više o projektu »SUZI« zainteresirani mogu saznati na donjoj poveznici.

https://projekt-suzi.zagreb.hr