»U SOLIDARNOSTI S DOSTOJANSTVOM SVAKOG DJETETA«

18.12.2020. Slika: »U SOLIDARNOSTI S DOSTOJANSTVOM SVAKOG DJETETA«

Caritasova Kuća Emaus ostvarila je suradnju sa Svjetskim savezom mladih Jugoistočna Europa, koji u okviru projekta pod nazivom »U solidarnosti s dostojanstvom svakog djeteta«, uz potporu Europskih snaga solidarnosti, provode odgojno obrazovne radionice na temu ljudskog dostojanstva svake osobe.


Radionice su i preventivne naravi te se polazi od ljudskoga dostojanstva kao temelja za razvoj identiteta, izgradnju karaktera i razumijevanja uloge vrlina u kontekstu donošenja izvrsnih odluka za svoj život.

Radionice su zabavne, edukativne i interaktivne. Teme koje je volonterka Saveza i voditeljica projektnih aktivnosti mag. act. soc. Petra Medak obradila kroz radionice su: Ljudsko dostojanstvo (Tko sam ja?), 25. studenoga; Hijerarhija živih bića i sloboda za izvrsnost (Što ja mogu?), 9. prosinca; Solidarnost i prijateljstvo te Moji talenti i snage, 17. prosinca. Posljednja radionica, pod nazivom »Solidarnost i prijateljstvo«, predviđena je za siječanj sljedeće godine.

Korisnicima je dana sloboda odabira, te su, nakon predstavljanja radionica, samostalno odlučili sudjelovati, čime im je dana odgovornost da sudjeluju u cijelom ciklusu. Njihovi dojmovi izražavaju veliko zadovoljstvo te se nadaju nastavku suradnje: »Bilo je fora!« - Mateo (16); »Poučne i zanimljive radionice.« - Matija (16); »Poučne radionice sa sadržajem primjenjivim u svakodnevnom životu. Vedra atmosfera i ugođaj!« - Monika (16).

»Radionice o ljudskom dostojanstvu i solidarnosti daju djeci vrlo važne poruke kao što su: 'Ja vrijedim neizmjerno samim time što postojim i što sam ljudsko biće i u sebi imam dostojanstvo koje mi nitko ne može oduzeti; Svaka osoba u sebi posjeduje brojne snage i talente koje je važno prepoznati kako bi se kroz njih mogli razvijati; Imam slobodu koju mogu koristiti za izvrsnost tako da u svakodnevnim izborima donosim odluke koje su dobre za mene samog i za druge osobe koje me okružuju na mom putu'. To su samo neke od vrijednih poruka ovih radionica, a vjerujem da samo iskustvo radionica donosi jos mnogo više, što djeca mogu dobiti kroz medusobne odnose i interakciju u grupi. Zahvalna sam na prilici da unatoč postojecim okolnostima imamo priliku održati radionice i na taj način pružiti podršku onima koji su najranjiviji među nama a to su djeca i mladi«, izjavila je volonterka Medak.