Vijesti

Tijekom mjeseca studenog ove godine Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je drugu podjelu od 3.996 paketa hrane u okviru projekta »Caritas - ne riječima već djelima II«, vrijednog 4.067.642,98 kuna, koji je sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru odgovora Unije na pandemiju bolesti COVID-19.

Više informacija

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, zaposlenice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije iz Kuće za žrtve obiteljskog nasilja 25. studenoga održale su predavanje o obiteljskom nasilju i radu Kuće učenicima od 5. do 8. razreda Osnovne škole Rude i njihovim nastavnicima.

Više informacija

Dana 17. studenoga, ususret Svjetskom danu prevencije zlostavljanja djece (19. studenoga) i Međunarodnom danu dječjih prava (20. studenoga) korisnici, odgajateljice i psihologinje Kuće Sv. Franje iz Vugrovca i Kuće Emaus iz Dupca u kojima su smještena djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi posjetili su ustanovu Centar »Luka Ritz«.

Više informacija

Povodom 6. Svjetskog dana siromaha zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju 13. studenoga 2022. misno slavlje u samostanskoj kapeli sestara Misionarki ljubavi - sestara Majke Terezije u Jukićevoj. Na misnom slavlju koncelebrirali su predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren, župnik Župe sv. Blaža preč. Borna Puškarić, pročelnik Katedre kanonskoga prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu prof. dr. sc. Josip Šalković i nadbiskupski tajnik vlč. Petar Belina, u zajedništvu sa sestrama Misionarkama ljubavi, djelatnicima i volonterima zagrebačkog Caritasa na čelu s ravnateljicom s. Jelenom Lončar te volonterima i korisnicima pučke kuhinje.

Više informacija

Promotivni videospot za projekt »Caritas - ne riječima, već djelima II«, sufinanciran sredstvima Europske unije iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru odgovora Unije na pandemiju bolesti COVID-19, sljedećih mjesec dana moći će vidjeti gledatelji Hrvatske radiotelevizije, Laudato TV, Nove TV i Doma TV, a audiospot čuti slušatelji Radio Sljemena.

Više informacija

U petak, 28. listopada, naše su učenice: Lea Žagar, Sara Pobor, Nina Bošnjak, Anja Boršić, Patricia Komerički i Tea Pulanić zajedno s prof. Štruklec te prof. Marinić posjetile Kuću ljubavi u naselju Savica Šanci. Kuća ljubavi osigurava smještaj trudnicama i nezbrinutim majkama s novorođenčadi i djecom do tri godine te djeci jasličke dobi bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Djelatnicama Kuće uručili su poklon bonove u iznosu od 6500,00 kn i proveli vrijeme u druženju s djecom. Posjet je volonterima ostavio lijepa sjećanja i donio nova prijateljstva, a neke je i potaknuo da nastave dolaziti posjećivati djecu.

Više informacija

U blizini poljskog grada Kielce, od 26. do 29. listopada ove godine, u organizaciji Regionalnog volonterskog centra u Kielcu, održan je međunarodni skup pod nazivom »Back to thinking about the future«. Skup, na kojem je sudjelovala i predstavnica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije socijalna radnica Ana Juratovac, bio je usmjeren na povezivanje i uspostavljanje partnerstava s neprofitnim organizacijama iz nekoliko zemalja EU za razvoj kvalitetnih projekata za mlade u okviru programa Erasmus +.

Više informacija

U sklopu ovogodišnjeg školskog projekta U zdravom tijelu zdrav duh i Dana kruha, učiteljica Marija Dropuljić-Jujnović iz OŠ Alojzije Stepinac organizirala je prikupljanje zdravih namirnica za korisnike Caritasove socijalne samoposluge koji zbog svog zdravstvenog stanja imaju potrebe za posebnom ishranom.

Više informacija

Obilježavajući 4. godišnjicu rada Kuće za mlade »Da život imaju!« zahvalni smo svima Vama koji ste, vođeni Božjom providnošću, doprinijeli da se ista sagradi, otvori svoja vrata mladima, djeluje i ispunjava misiju usmjerenu ostvarenju snova naših mladih - na kojima svijet ostaje i koji će ga nastaviti graditi ugrađujući u njega svoje talente, dobrotu i ljubav.

Više informacija

Caritas Zagrebačke nadbiskupije obilježio je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti posredovanjem donacije SPORTKART d.o.o. koja je u svom zabavnom centru »AMAZINGA« osigurala rekreaciju za 100-njak djece iz jednoroditeljskih obitelji i djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u dobi od 7 do 15 godina koji se nalaze u evidenciji Caritasove socijalne službe.

Više informacija

Caritas Zagrebačke nadbiskupije sudjelovao je na dva događaja kojima je ove godine u našoj zemlji obilježen Svjetski dan beskućnika - na konferenciji »Nova perspektiva za beskućništvo«, održanoj u Osijeku te u apelu »Ulica nije dom«, upućenom s Glavnog kolovora u Zagrebu hrvatskoj javnosti i donositeljima odluka. Organizatori ovih događaja bili su »Hrvatska mreža za beskućnike«, njene članice i drugi dionici koji skrbe o beskućnicima.

Više informacija

Jedna od tema mozaične emisije religijskog programa HRT »Trag vjere«, emitirane 7. listopada 2022. godine na 1. programu Hrvatskoga radija, od 18:05 - 18:30 sati, bila je proslava 50 godina rada Kuće sv. Franje u Vugrovcu. Urednica i voditeljica emisije bila je Ana Dagelić.

Više informacija

U okviru obilježavanju proslave 50 godina rada Kuće sv. Franje, razgovarali smo s volonterima, darovateljima, bivšim i sadašnjim i suradnicima ove najstarije kuće Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, kako bismo javnost bolje upoznali s njezinim doprinosom zajednici u skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Prva od sugovornica je gđa Sunčica Vojnović, koja je po zanimanju profesor defektolog-logoped, stručni suradnik u OŠ Vugrovec – Kašina, PŠ Vugrovec.

Više informacija

Danom otvorenih vrata Kuće sv. Franje u Vugrovcu, upriličenom 7. listopada, nastavljeno je obilježavanje 50 godina rada ove najstarije kuće Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, započeto proslavom 4. listopada, koju je svojom nazočnošću uzveličao nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, proslavivši ujedno tom prilikom u društvu malenih 25. obljetnicu svoje nadbiskupske službe.

Više informacija

Kuća sv. Franje u Vugrovcu proslavila je 50. obljetnicu djelovanja. Svečanosti, koju su pripremili djelatnici i korisnici Kuće, prisustvovao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Poručio je kako nema Crkva bez Caritasa, jer je to njen način djelovanja i njen način življenja - videoprilogom na donjoj poveznici izvješćuje Laudato TV.

Više informacija