Vijesti

VI. hrvatski socijalni tjedan koji se 22. i 23. listopada održavao u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) na zagrebačkom Ksaveru u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve završen je usvajanjem Deklaracije koju prenosimo u cijelosti.

Više informacija

Iza svakoga broja u detaljnim godišnjim izvještajima o radu Caritasa župe sv. Josipa na Trešnjevci u Zagrebu stoji jedna osoba kojoj su pomogli volonteri župnog caritasa, župljani i župnik te razni darovatelji izvan župe - prijatelji potrebitih. A ti brojevi su svake godine dojmljivi - pa čak i oni iz izvještaja za prošlu 2020., dodatno otežanu epidemijom i potresom, u kojoj su podijelili materijalnu i finacijsku pomoć u ukupnoj vrijednosti od 126.694,35 kuna - ne računajući pritom vrijednost toplih obroka podijeljenih iz župne pučke kuhinje, čija je vrijednost na godišnjoj razini oko 150.000 kuna, što je također značajno djelo milosrđa.

Više informacija

I ove godine Caritas Zagrebačke nadbiskupije omogućio je volonterima projekta »72 sata bez kompromisa« da bolje upoznaju njegov rad kroz sedam (7) akcija provedenih na dobrobit njegovih korisnika. Tako je od 15. do 16. listopada u ovom nadbiskupijskom Caritasu volontiralo 59 volontera, koji su oduševljeno i s velikom radošću darovali ukupno 1.074 radnih sati.

Više informacija

Nakon dva tjedna što je svojemu dečku rekla da je trudna, on je otišao svojim putem. Ostala je sama, bez podrške obitelji, bez stana, bez posla ... Puno djevojaka doživjelo je sličnu životnu situaciju, ali Dorina priča ima sretan nastavak kojemu je doprinio i Caritas Zagrebačke nadbiskupije te brojni darovatelji Kuće Ljubavi.

Više informacija

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada Dom za starije osobe Dubrava - Zagreb organizirao je »Kvartovski Gerontološki tulum« na koji je pozvao djecu i Caritasove Kuće sv. Franje u Vugrovcu.

Više informacija

Za korisnike svojega Prihvatilišta za beskućnike Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je višednevnu duhovnu obnovu koju je vodio je vlč. Dragutin Goričanec, župnik župe Uzvišenja Svetoga Križa u Završju, koji je ujedno i povjerenik Zagrebačke nadbiskupije za pastoral osoba s posebnim potrebama te duhovnik Humanitarne udruge »Job«.

Više informacija

Među grupama koje su tijekom proteklih mjeseci u Caritasovoj kući za odmor u Kalju našli okrijepu i osvježenje bila je i Obiteljska družina HPD Željezničar Zagreb. Ubrzo nakon njihova posjeta krajem mjeseca kolovoza, stigla je zahvala domaćici Kuće.

Više informacija

Imali smo želju djeci i mladima iz Kuće sv. Franje još malo razveseliti i ispuniti dane prije škole, a dragi ljudi iz Zabavnog centra »Amazinga« u tome su nam pomogli i to omogućili 26. kolovoza. Za sve naše korisnike - ukupno dvadeset i šestero (26) njih - pripremili su tri sata nezaboravne zabave, aktivnosti i izazova. A sve to - besplatno!

Više informacija

Kada bolest pokuca na vrata, a bolesnika se njeguje kod kuće, nerijetko je potrebno osigurati dodatne uvjete za kvalitetniju brigu, poput prilagođenih kreveta. Mnogi pomoć nađu u Caritasovoj posudionici bolesničke opreme i pomagala. Za sve siromašniju stariju populaciju, to se pokazalo dostupnim i brzim rješenjem u osiguravanju kvalitetne bolesničke skrbi. Potrebe su velike pa je i poziv svim zainteresiranim donatorima danas još aktualniji.

Više informacija

Jedan od najljepših prizora za sve koji vole djecu je kada vide da djeca uživaju u igri i raduju se snijegu i moru. Caritasovi zaposlenici ovoga ljeta ne samo da su mnogoj djeci pomogli da dođu do našeg lijepog Jadrana, već su desetak njih puno puta neumorno uranjali u to čudesno, slano, tekuće ljetno osvježenje, strpljivo plivali s njima i zatim ih, ne baš lakim putem, vraćali u objekt u kojemu su bili smješteni.

Više informacija