U BARU ODRŽAN SUSRET PREDSTAVNIKA CARITASA ZAGREBAČKE I BARSKE NADBISKUPIJE TE CARITASA DUBROVAČKE BISKUPIJE

1.7.2022. Slika: U BARU ODRŽAN SUSRET PREDSTAVNIKA CARITASA ZAGREBAČKE I BARSKE NADBISKUPIJE TE CARITASA DUBROVAČKE BISKUPIJE

O okolnostima u kojima djeluju te načinima rada, 21. lipnja 2022. godine, u Baru u Crnoj Gori, razgovarali su predstavnici Caritasa Zagrebačke i Barske nadbiskupije te Dubrovačke biskupije


Susret triju nad/biskupijskih Caritasa održao se u utorak, 21. 6. 2022. u Baru u Crnoj Gori. Domaćini iz Caritasa Barske nadbiskupije ugostili su djelatnike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Caritasa Dubrovačke biskupije. Povod susreta bilo je upoznavanje s okolnostima u kojima djeluju sva tri Caritasa.

O djelovanju Caritasa Zagrebačke nadbiskupije te iskustvu sudjelovanja u projektima financiranim od strane Europske unije, na susretu je govorila Elza Parlov, voditeljica Sektora karitativnog rada.

Ravnateljica Caritasa Dubrovačke biskupije Sanja Šanje i zamjenica ravnateljice Marija Đurović, upoznale su djelatnike i volontere navedenih Caritasa s djelovanjem Caritasa Dubrovačke biskupije, a ponajprije s iskustvom sudjelovanja u pisanju i provedbi projekata prijavljenih i sufinanciranih iz fondova Europske unije.

Predstavljajući svoje djelovanje svaki je Caritas predočio okolnosti u kojima djeluje te istaknuo najznačajnije projekte, programe i aktivnosti.

Domaćin susreta, Marko Đelović, ravnatelj Caritasa Crne Gore i koordinator projekata Caritasa Barske nadbiskupije istaknuo je kako se za početak njihovog djelovanja uzimaju aktivnosti koje su imali poslije velikog potresa 1979. Aktivnosti su nastavljene devedesetih godina prvim organiziranim volonterskim akcijama 1993. usmjerenim izbjeglicama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine te aktivnostima i programima usmjerenim izbjeglicama s Kosova 1998. kada se i po prvi put zaposlila jedna osoba. 2000. g. započinje njihova aktivnost putem usluge pomoći u zajednici, kada postaju i licencirani pružatelj mnogih važnih usluga u zajednici. Desetljećima rade s osobama s invaliditetom, starijim osobama te osobama s teškoćama mentalnog zdravlja. Posebno su istaknuli Ljetne kampove za mlade čiji sudionici sudjeluju u poslovima i aktivnostima Caritasa Barske nadbiskupije. S ponosom ističu program socijalnog poduzetništva usmjerenog prema osobama s invaliditetom koje osposobljavaju za rad u socijalnim poduzećima poput praonica, kopirnica te tiskara.