PROJEKT »STOP NASILJU NAD ŽENAMA«

22.1.2021. Slika: PROJEKT »STOP NASILJU NAD ŽENAMA«

Novčanim sredstvima prikupljenima humanitarnim projektom organiziranim povodom pete obljetnice osnutka, mladi iz Rotaract kluba Velika Gorica kupili su i platili postavljanje/zamjenu pet (5) unutrašnjih vrata Kuće za žrtve obiteljskog nasilja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Preostali iznos njihove donacije također će se iskoristiti za nova vrata u Sigurnoj kući ali će on biti pridružen novčanoj donaciji drugih dvoje darovatelja.


Nakon što su za Božić 2019., mladi velikogorički rotaraktovci darivali korisnice Sigurne kuće zagrebačkog Caritasa darovima koje su zaželjeli, snimili su promotivni video (kratki ulomci mogu se vidjeti na FB stranici RAC Velika Gorica) kojim su na proslavi pete obljetnice osnutka svečano najavili projekt »STOP nasilju nad ženama«. No kao što su zbog korone i potresa propali mnogi dobri planovi tijekom proteklih mjeseci, tako su i oni održali tek jednu od niza radionica s ciljem osvještavanja građana o problematici psihičkog i fizičkog nasilja nad ženama u našoj zemlji. No ipak su uspjeli kroz dvije akcije prikupiti čak 14.000,68 kuna za pomoć Sigurnoj kući. Najprije su u zagrebačkom noćnom klubu »Johann Franck« (www.johannfranck.hr) organizirali humanitarni party »The cause« (https://fb.me/e/djJ2kK4Gq) u suradnji s još devet (9) zagrebačkih rotaract klubova (RAC Kaptol, RAC Zagreb Centar, RAC Zagreb, RAC Zagreb 1242, RAC Agram, RAC Donji Grad, RAC Zagreb Gradec, RAC Zagreb Sesvete i RAC Zagreb Zrinjevac). Zatim su proveli akciju »Stand Up Against Violence« (https://fb.me/e/KCzR0Osf) u caffe bar & disco clubu »Club 100«, u kojemu su ugostili komičare Gorana Vugrinca Gocu i Sašu Turkovića.

»U ovim teškim vremenima kroz borbu s epidemijom, kompletnim zatvaranjem i limitiranim mogućnostima rada i djelovanja, nismo uspjeli realizirati zamišljeni cilj, ali smo ipak uspjeli započeti jednu lijepu priču i suradnju koja će trajati«, izjavila je Iva Pernar, bivša predsjednica Rotaract kluba Velika Gorica, za čijega mandata je ovakj projekt pokrenut te su provedene navedene aktivnosti.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije zahvaljuje u ime korisnika Kuće za žrtve obiteljskog nasilja Rotaract klubu Velika Gorica na ovoj donaciji te svim navedenim rotaract klubovima i ugostiteljskim objektima na njihovu doprinosu u prikupljanju novčanih sredstava.

U zahvalu zagrebački Caritas uključuje i tvrtku TETRA d.o.o. te tvrtku MATIČEVIĆ d.o.o., koje su se odrekle naplate svojega rada i još nekih stavki s računa, kako bi se za prikupljeni iznos moglo učiniti što više. Tako su ovom donacijom 21. i 22. siječnja u Sigurnoj kući postavljena troja (3) sobna vrata i dvoja (2) uredska vrata, koja su skuplja jer imaju zvučnu izolaciju.

Na kraju Caritas Zagrebačke nadbiskupije zahvaljuje i Centru za socijalni rad Velika Gorica koji je njegovu Kuću za žrtve obiteljskog nasilja mladim rotaraktovcima preporučio za ovu akciju.