PROJEKT „DUPLI KRUH“

21.4.2022. Slika: PROJEKT „DUPLI KRUH“

Kupovinom DUPLOG KRUHA ne samo da činiš nešto dobro za sebe, nego pomažeš da isti takav kruh poklonimo osobama kojima je prijeko potreban. Jer za svaki kupljeni DUPLI KRUH jedan se daruje onima koji si ne mogu priuštiti ovu osnovnu namirnicu.


Prema procjenama Hrvatska ima više od dvije tisuće beskućnika, 23% stanovnika živu u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, a istodobno se godišnje baca skoro 300 tisuća tona hrane.

Sa svrhom da se pomogne u rješavanju tih velikih društvenih problema početkom veljače u Hrvatskoj je pokrenut inovativni projekt „Dupli kruh“. Projekt je nastao u suradnji pekarnice Kroštula i Zagrebačke pivovare. Ideja projekta je promovirati društveno odgovorno poslovanje te smanjenje bacanja hrane uz istodobno opskrbljivanje svježim kruhom korisnika nadbiskupijskih Caritasa (Zagreb, Split, Đakovo, Zadar), socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja.

Svakog dana „Dupli kruh“ se može kupiti u nekom od trgovačkih lanaca diljem Hrvatske. Pritom se pekarnica Kroštula obvezuje za svaki kupljeni kruh jedan kruh donirati potrebnima. U suradnji s nadbiskupijskim Caritasima, pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama tijekom prvog mjeseca provođenja projekta donirano je više do 10.000 komada kruha, a projekt se nastavlja i dalje sa željom da se dugoročno osigura dnevno svježi kruh za korisnike svih socijalnih samoposluga i pučkih kuhinja u Republici Hrvatskoj.

Početak projekta bio je povezivanje proizvođača kruha i piva. Naime, u proizvodnji piva nastaje nusproizvod – pivski ječam koji se koristi u proizvodnji „Duplog kruha“. „Dupli kruh“ se razlikuje od velike većine kruhova u ponudi po potpuno prirodnoj izradi na bazi divljeg kvasca i izostanku bilo kakvih umjetnih spojeva i aditiva. To ga, uz njegov nutritivni profil, čini dodatno zdravim i lako probavljivim. Receptura Duplog kruha je prilično jednostavna; brašno, voda i sol te naravno, pivski trop. Koristi se kvalitetno bijelo brašno, prirodni kvasac te pivski trop, odnosno, ječam koji nastaje kao nusproizvod kuhanja piva. Razlog zbog kojeg se koristi pivski ječam jest njegova hranjivost jer sadrži visok udio vlakana, bjelančevina i minerala pa samim time poboljšava nutritivnu vrijednost navedene vrste kruha. Dupli kruh je zdraviji. Hranjiviji je jer je pivski ječam bogat proteinima i vlaknima. „Dupli kruh“ se osim toga radi i s prirodnim kvascem uslijed čega s lakoćom ostaje svjež i nekoliko dana bez pljesnivosti. Ključ je u nižoj PH vrijednosti, tj. kiselom tijestu u kojem loše bakterije ne preživljavaju. Dulji period fermentacije osigurava tijestu dovoljno vremena za razvoj aroma radi čega se taj proizvod razlikuje od bilo kojeg drugog trenutno prisutnog na tržištu. U proizvodnji „Duplog kruha“ koriste se namirnice isključivo domaćeg porijekla stoga su i brašno i trop proizvodi s hrvatskih polja.