PREDSTAVNICA CARITASA NA PSIHIJATRIJSKOM KONGRESU

15.4.2018. Slika: PREDSTAVNICA CARITASA NA PSIHIJATRIJSKOM KONGRESU

Na hrvatsko-ruskom psihijatrijskom kongresu održanom u Opatiji od 13. do 15. travnja izlaganje je održala i predstavnica Obiteljskog savjetovališta zagrebačkog Caritasa

IV. hrvatsko-ruski psihijatrijski kongres održan je u Grand hotelu »4 opatijska cvijeta« u organizaciji Hrvatskog instituta za duhovnu psihijatriju - HIDP pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović.

Teme kongresa bile su: Depresija, shizofrenija, ovisnosti, psihoonkologija, duhovna psihijatrija… Farmakološki izazovi, etičke dileme i sociološki pristup, psihijatrijski i teološki aspekti. Najviše izlagača bilo je iz Rusije i Hrvatske, nekoliko iz Makedonije i iz Britanije te jedan iz Izraela.

»Kongres se bavi temom duhovnost i psihijatrije te doprinosom duhovnosti u psihijatriji i implementiranju iste u svakodnevni psihijatrijski rad«, objašnjava Caritasova zaposlenica Anita Dučkić Sertić, doktorandica na Studijskom centru socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čije izlaganje je nosilo naslov »Blagotvorni učinak duhovnosti kod osoba s psihozama u remisiji«.

»U suvremenom društvu posljednjih dvadesetak godina duhovni i religiozni aspekt je sve više prisutan u znanstvenim istraživanjima različitih profesija pa tako i psihijatrije. Duhovno vjerska uvjerenja i prakse dugo su se smatrale povezanima s neuroznim, psihotičnim deluzijama. No suvremena istraživanja pokazuju blagotvorni učinak duhovnog i/ili vjerskog aspekta kao psihološkog i nerijetko socijalnog resursa u suočavanju s teškim životnim situacijama, u nošenju sa stresom kao i u razvoju otpornosti na krizne situacije, kroz poticanje pozitivnog svjetonazora - optimističnog pogleda na život. Duhovni aspekt ima blagotvorni učinak kod osoba oboljelih od psihoze jer utječe na smanjenu potrebu nad osobnom kontrolom i nadzorom, smanjuje izolaciju i usamljenost«, iznosi sažetak predavanja zaposlenica Obiteljskog savjetovališta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.



U sekciji postera posljednji dan kongresa Dučkić Sertić je izložila poster na temu »Duhovnost kao resurs u očuvanju mentalnog zdravlja«. »Rad je dio istraživanja koje sam provela 2012. godine za potrebe obrane moga poslijediplomskog rada. U istraživanju je sudjelovalo dvanaest pripadnika dvije hrvatske karizmatske zajednice, a analizom iskustava sudionika istraživanja rezultati su pokazali kako duhovnost predstavlja resurs osnaživanja i izvor snage za promjene ali i izvor mentalnog zdravlja«, objašnjava Caritasova zaposlenica.


KONTAKT

CZN - Obiteljsko savjetovalište
Ulica sv. Nikole Tavelića 30, Zagreb
T - (01) 36 68 822; (01) 30 16 274
E - obiteljskosavjetovaliste@czn.hr
M - 098 40 85 35