NOVIM IZMJENAMA KAZNENOGA ZAKONA CILJ JE SMANJITI NASILJE

10.6.2021. Slika: NOVIM IZMJENAMA KAZNENOGA ZAKONA CILJ JE SMANJITI NASILJE

Na sastanku koji je predsjednik Vlade Andrej Plenković održao 9. lipnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici s predstavnicama udruga i organizacija koje skrbe o žrtvama obiteljskoga nasilja predstavljene su izmjene Kaznenoga zakona i prezentirani potezi koje je Vlada napravila u borbi protiv nasilja u obitelji i prema ženama.


Ispred Caritasa Zagrebačke nadbiskupije na sastanku je sudjelovala Suzana Horvat Kutle, voditeljica Sektora usluga socijalne skrbi. Zajedno s ostalim sudionicama pozdravila je ohrabrujuće iskorake učinjene 6. izmjenama i dopunama Kaznenoga zakona, koje je pobrojao premijer Plenković: »Spolno uznemiravanje od sada će se goniti po službenoj dužnosti; uvodi se novo kazneno djelo - osvetnička pornografija; proširuje se pojam bliske osobe na sadašnje i bivše partnere; institut sigurnosnih mjera dobiva svoje obligatorno izricanje (obvezni psihosocijalni tretman počinitelja, udaljavanje iz zajedničkoga doma te zabrana obavljanja dužnosti ili djelatnosti); značajnije se zaštićuju djeca žrtve nasilja; spolno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta ne zastarijeva kao kazneno djelo; pri sudovima se osnivaju Obiteljski odjeli, formira se Očevidnik počinitelja obiteljskog nasilja; izrađuju se strateški dokumenti za seksualno nasilje.«

»Svi sudionici skupa vrlo pozitivno su ocijenili predstavljene pomake i zaključili da je sinergija udruženog djelovanja vlade, nadležnih ministarstava i organizacija uključenih u neposredan rad sa žrtvama nasilja doprinijela dugo očekivanim i potrebitim promjenama, za koje se očekuje da će doprinijeti smanjenju stope nasilja te boljoj i bržoj zaštiti žrtava«, istaknula je Horvat Kutle.

Kuća za žrtve obiteljskoga nasilja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije jedna je od 25 sigurnih kuća kojima su pokrivene sve županije u Republici Hrvatskoj, nakon što su jučer uručeni ugovori Krapinsko-zagorskoj i Ličko-senjskoj županiji za rad takvih skloništa.

Medijske objave o ovom sastanku s mrežnih stranica Vlade RH dostupne su na donjim poveznicama.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-udrugama-predstavio-izmjene-kaznenog-zakona-cilj-je-smanjiti-nasilje/32284
https://youtu.be/KKDquv5tI7o

Na fotografiji dolje: Predstavnica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Suzana Horvat Kutle, voditeljica Sektora usluga socijalne skrbi. (Foto: https://vlada.gov.hr)