LJETOVANJA BREZOVČANA 2021.

24.8.2021. Slika: LJETOVANJA BREZOVČANA 2021.

Jedan od najljepših prizora za sve koji vole djecu je kada vide da djeca uživaju u igri i raduju se snijegu i moru. Caritasovi zaposlenici ovoga ljeta ne samo da su mnogoj djeci pomogli da dođu do našeg lijepog Jadrana, već su desetak njih puno puta neumorno uranjali u to čudesno, slano, tekuće ljetno osvježenje, strpljivo plivali s njima i zatim ih, ne baš lakim putem, vraćali u objekt u kojemu su bili smješteni.



Voditeljica Kuće za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac« Ivana Kokić Ajazaj, navodeći mjesta na kojima su ovoga ljeta boravili korisnici Caritasove kuće u Brezovici, zahvaljuje djelatnicima koji su se angažirali i potrudili da ovogodišnji ljetni praznici korisnicima ostanu u prelijepom sjećanju, a odaje posebno priznanje za požrtvovnost zaposlenicima u pratnji grupe korisnika koji se kreću pomoću invalidskih kolica, koji su od 8. do 14. kolovoza bili na smještaju u samostanu franjevaca trećoredaca glagoljaša u Glavotoku.

»Na Krku je ljetovalo jedanaestero (11) korisnika s pratnjom (8), među kojima je bila i naša kuharica te jedna volonterka. Na otoku Cresu u gradu Cresu, od 9. do 16. kolovoza, ljetovalo je trinaestero (13) korisnika s pratnjom (4), a u objektu Crvenoga križa Grada Zagreba »Villa Rustica« u Novom Vinodolskom, od 16. do 23. kolovoza, ljetovalo je dvadesetšestero (26) korisnika s pratnjom (6)«, izvješćuje voditeljica Kokić Ajazaj, ističući ne samo zdravstvenu već i iskustvenu vrijednost ovih ljetovanja jer je za mnoge korisnike to bio prvi susret s morem, prvo kupanje, prvi zalazak sunca na moru i prvo buđenje uz njegov umirujući šum.


GLAVOTOK

»Svima nam je bilo baš lijepo! 🙂 Djeca su zasigurno najviše uživala u trenutcima provedenima na plaži, na koju smo redovito išli i prijepodne i poslijepodne. 'Kupati!', 'Još ću si plivati', 'Idemo na daleku obalu!', glasan smijeh i osmijeh na licima djece, špricanje, igra kamenčićima, veselo mahanje ručicama - neke su od neizostavnih reakcija djece svakoga dana provedenog tamo. Neki od njih su po prvi put u životu bili na moru, a veselilo ih je sve - od brčkanja u plićaku do opuštanja na luftiću u dubljoj vodi - a bilo je tu i 'pokušaja' plivanja. Jedan je korisnik imao izuzetan strah od mora pa je bio vrlo ponosan kada je ušao u dubinu do koljena - na opće veselje svih nas! Išli smo u šetnju do grada Krka, te se osladili sladoledom i kupili poneki suvenir. Unutar samostana družili smo se uz dječje, zabavne i duhovne pjesme. Gvardijan glavotočkog samostana fra Ante Garić svakodnevno se kod nas raspitivao o doživljajima Caritasove djece te se s njima družio i razgovarao. Objed i večeru započinjali smo i završavali molitvom, zajedno s gvardijanom fra Antom. Uživali smo i u ukusnim smokava koje okružuju samostan. Glavotok će nam svima ostati u lijepom sjećanju - priroda je prekrasna, a plaža nam je bila jako blizu te smo puno zahvalni gvardijanu fra Anti na srdačnom gostoprimstvu«, opisuje ljetovanje na Krku odgajateljica Vlatka Marušić.


CRES

»Boravak u Cresu bio je ispunjen brojnim slobodnim aktivnostima, a posebno zahvaljujemo agenciji VIP Travel Agency Excursions na vožnji brodom organiziranom samo za Caritasove korisnike, koja im je omogućila lijep, nesvakidašnji doživljaj«, ukratko opisuje ljetovanje na Krku njegovateljica Danijela Jurinjak Šokić.


NOVI VINODOLSKI

»Bili smo smješteni u sobama s prekrasnim pogledom na more. Djeci su dani bili ispunjeni slobodnim aktivnostima, koje su Caritasovi zaposlenici provodili u suradnji sa zaposlenicima i volonterima Crvenoga križa. Bogu hvala, vrijeme nam je bilo lijepo, sunčano, što je doprinijelo da djeca provedu još jedno lijepo ljetovanje koje će dugo pamtiti«, opisuje boravak u objektu »Villa rustica« u Novom Vinodolskom njegovateljica Kristina Kavan.

Caritas zahvaljuje Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba na organizaciji rekreativno-terapuetskog programa ljetovanja za djecu s teškoćama u razvoju, odnosno za 26 korisnika te Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb na prelijepom gostoprimstvu Caritasovih korisnika koji se nalaze u institucionalnoj skrbi u Kući bl. Alojzija Stepinca.



»Osim što je dio korisnika Kuće bio ovoga ljeta na moru u organizaciji Caritasa, jedan broj djece bio je na moru ili s udomiteljskim obiteljima ili s roditeljima - u Splitu, Korčuli, Biogradu... «, napominje voditeljica Kokić Ajazaj.

Više fotografija u objavi na Caritasovoj FB stranici:
https://www.facebook.com/CaritasZagrebackeNadbiskupije/posts/3993409650768955?notif_id=1629828210308164¬if_t=page_post_reaction&ref=notif