HODOČAŠĆE BREZOVČANA KRALJICI JADRANA I OSVJEŽENJE U BOŽJEM DARU MORA

30.5.2021. Slika: HODOČAŠĆE BREZOVČANA KRALJICI JADRANA I OSVJEŽENJE U BOŽJEM DARU MORA

U subotu 29. svibnja Gospa Trsatska primila je u posjet pun autobus svoje djece iz Brezovice. Cjelodnevni program za korisnike Kuće za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac« započeo je i završio u hodočasničkom ozračju - molitvom krunice i pjevanjem crkvenih pjesmama - a uz duhovni program u drevnom Svetištu Majke Božje Trsatske, Brezovčani su se i osvježili kupanjem u moru u Jadranovu.



Caritasova stručna zaposlenica Sabrina Smetko, prof. teologije, uložila je poseban trud u organizaciji ovog hodočašća u suradnji s povjerenikom za pastoral osoba s posebnim potrebama Zagrebačke nadbiskupije i duhovnikom zagrebačkog Caritasa vlč. Dragutinom Goričancem, župnikom župe Uzvišenja Svetoga Križa u Završju. On je bio duhovni voditelj hodočašća te ujedno i vozač posebnog autobusa prilagođenog za osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica.

»Velečasni Goričanec bio je naš duhovnik, vozač i pomoćnik - uvijek kada nam je to zatrebalo. Gurao je djecu u kolicima, bio vodič na putu i kroz Trsatsko svetište, ispovijedao Caritasove korisnike i održao za sve nas svetu misu. Bio je sve u jednom - divna podrška i potpora na našem hodočašću, na našem duhovnom putu obnove«, sa zahvalnošću naglašava Ivana Kokić Ajazaj, voditeljica Kuće bl. Alojzija Stepinca.



Na upit kako su duhovni dio programa prihvatila djeca s tjelesnim i mentalnim oštećenjem, voditeljica Caritasove kuće odgovara: »Djeca su svim srcem sudjelovala u molitvi krunice, predvodila molitvu, sudjelovala u misi i pjevali iz dubine dječjeg srca. Primijetila sam da je sveta ispovijed bila je nešto što je svakoga od njih na jedan poseban način dirnulo i ispunilo srce - a ispovjedili su se one koji su to mogli, u skladu sa svojim mogućnostima. Osmijeh s kojim su dolazili s ispovjedi bio je jedan od najdirljivijih trenutaka hodočašća. A bilo ih je zaista mnogo.«

Drugi dio programa, onaj zabavno-rekreativni, također je bio pogođen jer su toga dana neki Caritasovi korisnici prvi puta doživjeli susret s morem, nakon objeda u Jadranovu.

Voditeljica Kokić Ajazaj opisuje i te radosne trenutke osvježenja u moru, igara na plaži, uživanja u sladoledu: »Zaista je bilo prelijepo vidjeti koliko je sreće na dječjim licima izazvao sam pogled na more! Među djecom koja su na poseban način doživjela kupanje bio je i dječak Miljenko, kojega svi od milja zovemo Miljac. On se kreće pomoću invalidskih kolica. Prvi puta je danas uz pomoć naših vrijednih odgajatelja i njegovateljica ušao u more. Nemoguće je opisati toliku sreću u jednom mladom ljudskom biću, koja se rijetko može vidjeti.«