DRUGI SU OGLEDALO NAŠE DUŠE

21.8.2021. Slika: DRUGI SU OGLEDALO NAŠE DUŠE

U razdoblju od 26. srpnja do 21. kolovoza u Kući bl. Alozija Stepinca u Brezovici preko organizacije IBO-Nederland volontiralo je ukupno desetero (10) volontera koji su korisnicima darovali 800 volonterskih sati.


»Tri volonterke koje su sačinjavale prvu grupu, koja je u Kući bila od 26. srpnja do 7. kolovoza, uz pomaganje u skrbi oko korisnika, sudjelovale su i u uređenju knjižnice, koja ima veliki broj naslova. Volonteri druge skupine svako prijepodne i/ili poslijepodne aktivno su se družili s korisnicima kroz likovne i muzičke radionice ili su ih šetali/vozili parkom. Volonterski bračni par Pierre i Margo iz Nizozemske, osim što je često pjevanjem i sviranjem uveseljavao korisnike, održao je za njih i jedan posebni koncert na klavijaturi i gitari. Tijekom jednog prijepodneva organizirali smo i posjet Bundeku dijela korisnika u pratnji volontera i dvije zaposlenice«, opisuje rad volontera Ivana Kokić Ajazaj, voditeljica Kuće u Brezovici.



Daniela Bukvić, koordinatorica volontera i voditeljica volonterskih ističe izvrsnu suradnju zagrebačkog Caritasa i organizacije IBO-Nederland u nastojanju da se zainteresiranim volonterima omogući dolazak u Hrvatsku, koji prošle godine nije bio moguć zbog strogih epidemioloških mjera. Jedan od uvjeta za volontiranje u Brezovici ove godine bio je da su kandidati cijepljeni protiv korona-virusa.

Da iskoriste boravak u Hrvatskoj za upoznavanje barem dijela njezine kulturne baštine i prirodnih ljepota, slobodno vrijeme tijekom vikenda grupe su iskoristile za turistički posjet Nacionalnom parku »Plitvička jezera« i otoku Krku.

Stariji volonteri u pravilu su rijetki u skupinama IBO volontera koje su do sada dolazile u zagrebački Caritas pa nam je posebno zanimljivo čuti njihove dojmove.


ČOVJEK MOŽE BITI VEOMA SRETAN ČAK I KADA IMA POTEŠKOĆE

Gospodin Pierre Stads je umirovljeni audiovizualni producent i fotograf, koji prije dolaska u Brezovicu nije volontirao, a došao je na poticaj supruge Marge da učini nešto za druge. Osim što je doživio ljubav stanara Caritasove Kuće bl. Alojzija, posebno ga se dojmilo kada je vidio koliko djeca s teškoćama mogu biti sretna: »Da, oni su sretni - smiju se i zabavljaju! To je snažno iskustvo!… Naučio sam da možeš biti veoma sretan čak i kada imaš poteškoće.«
Kaže da je Hrvatska prekrasna zemlja: »Nismo vidjeli mnogo kulturne baštine no ljepota prirode nas je impresionirala«, priznaje gospodin Stads, ističući ljubaznost žitelja zemlje u kojoj se osjeća dobrodošlo.




OVAJ POSAO NE MOŽEŠ RADITI AKO NE VOLIŠ LJUDE

I za gđu Margu Middeldorp Hrvatska je predivna zemlja u kojoj žive ljudi s prijateljskim osjećajima. Iako iza sebe već ima dva volontiranja u Gani, priznaje da su za nju dva tjedna provedena u našoj zemlji bila dobro i edukativno iskustvo. »Katkad je potrebno biti ustrajan da bi ostvario dobar kontakt s nekim djetetom. Svako dijete je jedinstveno, s osobnošću i talentima koje ne bismo mogli vidjeti bez ogromnog truda i ljubavi zaposlenika. Djeca ovise o zaposlenicima i katkada je teško shvatiti što im treba zbog problema u komunikaciji. Potrebno je promatrati dijete da bismo shvatili što želi. Ružica nam je pričala o tome kako se brine za njih i mogla sam osjetiti njezinu ljubav i brigu za djecu. Mislim da ona, kao i svi drugi zaposlenici imaju mnogo posla s djecom svaki dan. Taj posao ne bi mogli obavljati da im srce nije na pravom mjestu zbog čega iznimno poštujem njihov rad. Osmijesi djece velik su dar, kad ih vidim da se smiju i ja sam sretna. Hvala vam na svemu! Vaša ljubav i trud su učinili ova dva tjedna predivnim!«

Na pitanje o važnosti volontiranja, gđa Middeldorp smatra da je jako važno da u životu budemo svjesni da nismo sami na ovom svijetu. »Mi smo ovdje zajedno. Druga osoba služi nam kao ogledalo, a također i kao dobar primjer.« Odatle dolazi nutarnji poticaj da s ljubavlju pomognete osobama koje su ovisne o drugima, poput ove djece ovdje. Time dajemo dobar primjer koji možemo pokazati drugima. »Mislim da ovaj posao ne možeš raditi ako ne voliš ljude«, kaže ona, zagovarajući čuvanje zajedništva među ljudima jer smatra da je svijet stvoren za sve ljude. »Svatko želi biti sretan i imati oca i majku koji ga voli. Stoga, ako roditelji nisu uz djecu, zašto ih mi ne bismo zamijenili?… Ovim putem htjela bih svima preporučiti volontiranje.«



Ono što je preporučila gđa Middeldorp zdušno su i predano tijekom boravka u Brezovici provodile: Karolien Van Houtte (22), Elke Vanalderwereldt (21), Myrthe Nolf (18), Jana Goethals (21), Cheyana Verrewaere (22), Jitske Willems (19), Lies Vancoillie (19) i Leontien Blockeel (20).




IBO-Nederland dio je europske mreže Internationale Bouworde, koja se sastoji od organizacija u Belgiji, Bugarskoj, Njemačkoj, Italiji, Austriji i Švicarskoj.
-
Caritas zahvaljuje Ivanu i Emi na volonterskom prijevodu tekstova na engleskom jeziku za ovu vijest.