CARITASOVA KUĆA BL. ALOJZIJA STEPINCA U BREZOVICI - LIJEPO I UGODNO MJESTO ZA ŽIVOT PO MJERI KORISNIKA

22.10.2021.

Povodom Dana kuće, koji Kuća za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac« u Brezovici službeno obilježava 22. listopada, razgovarali smo voditeljicom Ivanom Kokić Ajazaj, s posebnim osvrtom na događanja u Kući tijekom protekle godine dana.


Kako je biti voditelj Kuće i možete li neko prijašnje radno iskustvo usporediti s obvezama koje imate?

Ovo je za mene jedno novo iskustvo i ne mogu ga usporediti s nekim iskustvom otprije, ali sve što sam u životu radila svakodnevno mi koristi u sadašnjem radu. Primjerice, rad s djecom iz obitelji pogođenih ratom, rad sa slijepim i slabovidnim osobama, vođenje supervizija studenata, dugogodišnji rad u državnoj službi na različitim pa tako i rukovoditeljskim pozicijama, projekti koje sam vodila, pa čak i moja uloga majke, ali i moja uloga u obitelji u kojoj sam odrastala sa stricem koji je bio osoba s tjelesnim i mentalnim teškoćama itekako mi pomažu u radu. Znanje, iskustvo, ali i ljubav koju imam kao socijalni radnik za rad s ljudima pomažu mi u obavljanju svih odgovornih poslova voditelja Kuće »Bl. A. Stepinac«.


Koje su posebnosti ove Kuće u usporedbi s drugim kućama CZN-a i oko čega posebno nastojite u radu od kada ste njena voditeljica?

Ono što mi se čini da ovu Kuću čini posebnom jesu ljudi, zaposlenici, koji za rad s ovako zahtjevnom kategorijom korisnika moraju biti posebno senzibilizirani, motivirani i podržavajući jedni prema drugima, što oni zaista i jesu. Puno puta sam se uvjerila da naši zaposlenici osim stručnog znanja imaju i kao dio svoje osobnosti „ono nešto posebno“ u odnosu na primjerice zaposlenike koji rade sa zdravom populacijom. Posebna mi je želja osigurati život našim korisnicima što sličniji životu djece koja žive u vlastitoj obitelji.


Na što ste posebno ponosni da je ostvareno tijekom proteklih godinu dana u radu Kuće te koje biste darovatelje istaknuli?

Posebno sam ponosna kako smo se nosili sa svim izazovima koje nam je nametnula epidemiološka situacija, te unatoč tim izazovima imamo puno lijepih uspomena i sjećanja na prethodnu godinu. To zaista nije bilo lako, ali ipak uspjeli smo osigurati našim korisnicima razne aktivnosti, izlete, ljetovanje i zimovanje i provesti s njima puno lijepih trenutaka da im što bezbolnije prođe ova godina. Isto tako, puno toga smo uspjeli renovirati unutar Kuće i dati joj neku novu svježinu i neke nove boje. Svakog, ali baš svakog, darovatelja voljela bih posebno istaknuti jer svatko je važan i svatko je u skladu sa svojim mogućnostima pripomogao koliko je mogao, netko financijski, a netko svojim volontiranjem. Uvijek nas posebno razveseli kad netko pita kako smo i treba li nam štogod i onda smo u prilici dobiti pomoć točno usmjerenu i ciljanu za naše korisnike i potrebe.


Koje su trenutno najveće potrebe Kuće i koji su Vaši planovi za sljedeću godinu?

Velika mi je želja modernizirati spavaonice za naše teže i manje pokretne korisnike i staviti ponovo u pogon bazen kojeg imamo u Kući te bi nam za ostvarenje tih ciljeva bila potrebna veća podrška naših prijatelja i podupiratelja. Također, kroz proteklu godinu ukazala nam se velika potreba za jednim osobnim vozilom koje bi bilo na raspolaganju djelatnicima za vožnju korisnika na liječničke preglede. Isto tako, jedan dio ograde oko našeg parka trebalo bi obnoviti i bolje učvrstiti kako bi ograda bila što sigurnija i za prolaznike i za korisnike. Imamo u planu informatizirati i digitalizirati našu dokumentaciju za što su nam potrebni MS Office paketi. I naravno, još puno, možda naizgled manjih, ali nama jako važnih planova… Kad bih svoj odgovor morala sažeti u jednu rečenicu, plan i misao koja me vodi iz dana u dan je »učiniti ovu Kuću što ljepšim i ugodnijim mjestom za život naših korisnika« jer oni to zaista zaslužuju.


Na fotografiji gore: Voditeljica Ivana Kokić Ajazaj s dijelom svojih suradnikaD O D A T A K

Aktualno stanje Kuća za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac«, redovita skrb za korisnike te popis dodatnih aktivnosti provedenih od 1. listopada 2020. do 1. listopada 2021. godine.SADRŽAJ RADA KUĆE

obrazovanje, radna terapija, snoezelen senzorna soba, slušno-integracijski trening, duhovni sadržaji, neurofeeback, suradnja s roditeljima, izleti, zimovanje, ljetovanje, radionice, akcije i projekti, sport, kultura, proslave, volonteri iz inozemstva, donacije, renovacije, edukacije, posjete, nagrade i priznanja


OBRAZOVANJE

Đaka iz Kuće bl. Alojzija Stepinca ima u svim dijelovima Zagreba. Ukupno 36 učenika pohađa sljedeće škole: OŠ Brezovica (1), OŠ Grigor Vitez (1), OŠ Nad Lipom (6), OŠ Poliklinike Suvag (1), Srednja škola – CZOO Zagreb (1), COO Goljak (13), COO Dubrava (3), COO Slava Raškaj (4) i Centar za autizam (6).


RADNA TERAPIJA

Cilj je očuvati održavati, obnavljati i razvijati sposobnosti korisnika potrebne za što samostalnije i kvalitetnije funkcioniranje.


SNOEZELEN SENZORNA SOBA

Sigurno okruženje i mjesto za opuštanje i istraživanje gdje se stimuliraju sva osjetila. 


SLUŠNO INTEGRACIJSKI TRENING

Cjelovita receptivna terapija glazbom.


DUHOVNI SADRŽAJI

Duhovno se krijepe na zajedničkim misama, molitvama i hodočašćima. Najviše vole pjevati uglas. 🙂


NEUROFEEDBACK

Ovom metodom se na ugodan i zabavan način postiže poboljšanje samoregulacije, kognitivnih sposobnosti i emocionalne ravnoteže, povećanje funkcionalnosti živčanog sustava te smanjenje nepoželjnih simptoma.


SURADNJA S RODITELJIMA

Roditeljima korisnika usluge boravka ponuđena je podrška kroz individualne razgovore s psihologinjom.


RADIONICE

Brojne radionice u organizaciji Kuće i kroz online suradnju s vanjskim suradnicima: plesne, likovne i keramičarske radionice te radionice društvenih vještina. Povodom Dana sigurnijeg interneta, održan je ciklus radionica na temu.


AKCIJE I PROJEKTI

• U sklopu projekta »Terapijski park« korisnici su sadili mirisno bilje. Posebnost projekta je u tome što smo omogućili pristup invalidskim kolicima kako bi korisnici koji ih koriste mogli sudjelovati u aktivnostima i biti u kontaktu sa zemljom te svojim rukama održavati mirisno bilje.
• Održana je akcija »72 sata bez kompromisa« tijekom koje su volonteri sadili mirisno bilje za senzorni park.
• Posadili smo 50 sadnica čempresa uz pomoć 14 volontera iz udruge POZA i time sudjelovali u kampanji »Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj« 2021. godine.
• Sadnjom 50 doniranih sadnica voćaka oplemenili smo naš senzomotorički park. U tome su pomogli volonteri Hrvatskog katoličkog sveučilišta i građani. Želja je bila omogućiti djeci da budu dio prirode i promatraju kako voćka, kada se zalijeva i njeguje, raste i cvate te kako njihov trud rađa plodom.
• Održano je 15 glazbenih večeri u sklopu projekta »Uključi se, volontiraj i sviraj«, kroz koji su volonteri-glazbenici donirali 100 volonterskih sati svirajući i pjevajući za korisnike i s korisnicima tijekom proljetnih predvečerja. Korisnici su tako uživo čuli i vidjeli različite instrumente: violu, violončela, različite bubnjeve, akustične i električne gitare, klavijature, glazbene staklenke... U tromjesečnom projektu sudjelovalo je 28 volontera od kojih bismo posebno izdvojili renomirane glazbenike Antu Gelo i Bornu Šercara.
• Molitvena zajednica Krvi Kristove pripremila nam je nezaboravnu božićnu svirku pod prozorima.
• Sudionici su projekta »Stambena zajednica« koji se financira iz Europskog socijalnog fonda temeljem kojeg će punoljetni korisnici Kuće dobiti priliku koristiti izvaninstitucijsku uslugu organiziranog stanovanja.


IZLETI, ZIMOVANJE I LJETOVANJE

Kalje (više puta), Gorski Kotar, Žumberak, Japetić, Slatkovodni akvarij Aquatika u Karlovcu, Svetište Majke Božje Trsatske u Rijeci, Jadranovo, imanje Don Kihot u Sesvetama (terapija pomoću konja), Cres, Krk, Novi Vinodolski


SPORT

Sudjelovali su na školama skijanja na Sljemenu i rolanja u organizaciji SuperKid škole sporta. Planinarili na Žumberku i Japetiću. U suradnji s Gimnastičkim klubom Brezovica dva puta tjedno imaju besplatne sate gimnastike, svatko u skladu sa svojim mogućnostima.


KULTURA

Gledali su predstavu »Ti i ja, Mali Medo« u Gradskom kazalištu Žar ptica i »Crvenkapica, Vuk i Baka« na Ribnjaku. Posjetili Tehnički muzej, Muzej iluzija, Zoološki vrt ...


PROSLAVE

Unutar Kuće proslavama obilježavaju blagdane, primitke svetih sakramenata, rođendane ... Svako dijete za rođendan dobije tortu i personalizirani rođendanski poklon u skladu sa svojim željama i potrebama.


VOLONTERI IZ INOZEMSTVA

Tijekom ljeta u Kući je volontiralo i boravilo 10 volontera iz Nizozemske i Belgije koji su ukupno darovali 800 volonterskih sati - i puno ljubavi. ❤️


DONACIJE

Primili su mnoštvo donacija, a od većih izdvajaju:

• Uzoriti gospodin Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, osigurao komunikatore GoTalk 10 za lakšu komunikaciju s djecom s govorno-jezičnim teškoćama;
• Tvrtka Q Agency donirala je sredstva kojima su nabavili najmoderniju senzomotoričku opremu;
• Biciklopopravljaona, ali i pojednici, donirali su nove i popravili stare bicikle u Kući;
• Plasting ortopedija d.o.o. donirala je terapijsku ortopedsku stolicu za djecu s izraženim smetnjama kretanja, koja podržava sjedenje, potiče pravilno držanje te pomaže kod držanja trupa prilikom svakodnevnih aktivnosti;
• Primili cijelu paletu prijateljskih donacija udruge Humanity First Hrvatska: lijekove, školske torbe i pribor, hranu, vrijednu medicinsku opremu ... ;
• Uz brojne božićne donacije dobili su i novu Miele profesionalnu perilicu rublja;
• Klimatizirana je cijela Kuća.


RENOVACIJE I NABAVE (iz donacije)

• Uz pomoć donacija s različitih strana svijeta, renovirali su kupaonicu skupine Apartman i adaptirali su je za korisnike u invalidskim kolicima.
• U 5. skupini renovirana je kupaonica i u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom.
• Anonimni podupiratelji rada Kuće udružili su se i darovali nova ulazna vrata sa šifrarnikom.
• Nabavljeno je novo kombi-vozilo.
• Uz pomoć volonterki iz Belgije, Caritasovih majstora i donacije polica preuređena je biblioteka.
• 350 kvadratnih metara parketa u skupinama je pobrušeno i polakirano.
• U parku Kuće stavljena je nova ograda – ručni rad majstora Kuće i tehničkog osoblja.
• Kuhinja je osvježena novim podnim pločicama.
• U atriju je volonter Srećko obojao fasadu, stupove i strop a u porti i jednom dijelu unutrašnjih prostorija zidove je osvježio novim bojama.
• Uspostavljena je suradnja s Gimnastičkim klubom Brezovica i sportska dvorana je opremljena novom gimnastičkom opremom.


IZOBRAZBE

Od brojnih stručnih izobrazbi za zaposlenike, posebno izdvajaju:
• »Osnaživanje zaposlenika kroz kreativne tehnike«;
• »Osnaživanje osobnih i profesionalnih kapaciteta u cilju pružanja podrške djeci i mladima«;
• »Kreativni pristupi u praktičnom radu s djecom i adolescentima s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom te osobama s psihičkim smetnjama«;
• »Sigurna mjesta i nesmetan razvoj djece - integriranje praksi temeljenih na znanjima o traumi u sustav alternativne skrbi«;
• »Primjena muzikoterapije u radu s osobama s razvojnim teškoćama«;
• »Izazovi u zapošljavanju ranjivih skupina«;
• »Očuvanje mentalnog zdravlja u krizi«;
• »Samoozljeđivanje u mladih«;
• »To je u redu – učenje socijalnih vještina«;
• »Socijalna skrb na uzburkanom moru reformi«.


POSEBNI GOSTI I POSJETE

Među posjetiteljima izdvajaju delegacija iz Italije u kojoj su bili novi direktor Caritasa Biskupije Mantova Matteo Amati i don Luigi Milani, dugogodišnji prijatelj Zagrebačkog Caritasa.

Bili su u posjetu udruzi Humanity First Hrvatska s kojima su dogovorili buduće zajedničke aktivnosti i u ugodnom društvu promišljali o humanitarnom radu.


NAGRADE I PRIZNANJA

Osvojili su treće mjesto na natječaju za najbolji video kojim su pozvali građane da sudjeluju u kampanji »Tjedan kolektivne sadnje stabala u Hrvatskoj 2021. godine«, koju je organizirala Udruga za zaštitu prirode i okoliša »Zasadi stablo, ne budi panj«.
Sudjelovali su u projektu nizozemske fondacije Stichting Kinderperspectief koja im je, odabravši naš uradak, donirala sredstva za izradu velikih plakata s osnovnim vrijednostima rada unutar naše Kuće, kojima su pokrili troškove dizajna i tiskanja postera.


... I još mnogo toga!  😊


Korisnici i zaposlenici koriste prigodu zahvaliti svima koji ih podupiru i vole, svima s kojima surađuju i koji im ukazuju povjerenje, svima koji kroz volonterski rad svoje vrijeme i ljubav daruju korisnicima. Zahvaljujući svima njima kuća u Brezovici pravi je dom po mjeri korisnika.


F O T O G A L E R I J A

https://drive.google.com/drive/folders/1NUJL08kk6MJhW4MdIyt0ksez7GipzTJz?usp=sharing