ZAPOSLENICI I VOLONTERI CARITASA - PRODUŽENA RUKA BOŽJA

5.12.2018. Slika: ZAPOSLENICI I VOLONTERI CARITASA - PRODUŽENA RUKA BOŽJA

Više od 80 zaposlenika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije okupilo se u srijedu, 5. prosinca u crkvi sv. Martina u Vlaškoj ulici na adventsku duhovnu obnovu koju je vodio fra Tomislav Glavnik, vikar Hrvatske Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i gvardijan samostana Svetoga Duha u Zagrebu.


Zajedničkom misnom slavlju prethodila je duhovna priprava - najprije molitva šestog časa, a zatim tumačenje 22. psalma, koji govori o patnjama i nadama pravednika. Fra Tomislav je zaposlenike Caritasa potaknuo da iz psalama uče moliti i pristupati Bogu s povjerenjem. Otvorenost pak u molitvi ponekad može uključiti i prigovaranje Bogu za neke životne drame, za zla i poteškoće koje nas snalaze, a kojima ne vidimo uzroka ni razloga, niti im vidimo završetka, rastumačio je fra Tomislav.

Kao nadahnuće za molitvu u teškim životnim trenutcima preporučio im je i 88. psalam, a za 'domaću zadaću', u cilju duhovnoga napretka, predložio im je da se nastoje vježbati u gledanju dobra oko sebe i u drugima te u isticanju pozitivnih zapažanja.

Duhovnik je pozvao zaposlenike Caritasa da paze kako profesionalizam u karitativnom radu ne bi ugasio duha Božjega, duha služenja u poniznosti i ljubavi. Tu opasnost mogu izbjeći ako iskreno i ponizno osluškuju Božju riječ i žive po njoj.

Tijekom propovijedi za vrijeme euharistijskog slavlja duhovnik je pohvalio zaposlenike i volontere Caritasa nazvavši ih „produženom rukom Božjom“. Navezavši se na evanđelje dana potaknuo ih je da poput Isusa osluškuju vapaje i potrebe napaćenog i gladnog naroda te daju konkretne odgovore na njih. I neka se pri tom ne boje. Neka sa zahvalnošću primaju što dobiju i to dijele dalje, a Gospodin će se pobrinuti da se to umnoži i da za svakoga bude dosta. Evanđelja izvještavaju da je nakon svakog Isusovog umnažanja i dijeljenja kruha, uvijek ostajalo viška. Gdje naše ljudske snage i resursi oskudijevaju – tu nastupa Bog i čini da svima dostaje.

Biti u službi Isusa i njegove Crkve, velika je privilegija i čast ali i odgovornost i izazov na koje zaposlenici i volonteri mogu uspješno odgovoriti postupajući poput Isusa - svako dobro djelo pretičući molitvom.

Nakon duhovne obnove zaposlenici su se zadržali u ugodnom druženju i razgovoru s kolegicama i kolegama.