WIENER OSIGURANJE UNOSI BOJE I NADU U ŽIVOTE POTREBITIH

21.6.2017. Slika: WIENER OSIGURANJE UNOSI BOJE I NADU U ŽIVOTE POTREBITIH

U duhu društveno odgovornog poslovanja, tvrtka Wiener osiguranje darovala je sredstva a skupina njezinih zaposlenika rad za unutrašnje bojanje tri stana starijih sugrađana korisnika pomoći Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

U razdoblju između 31. svibnja i 19. lipnja, u okviru projekta Social active day, nekoliko zaposlenika tvrtke Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d. volonterski je sudjelovalo u bojanju životnog prostora korisnika Caritasova projeka »Pomoć u kući«, uz pomoć i nadzor profesionalnih ličilaca.

»Da bismo dočarali važnost ovakve akcije za korisnike, moram naglasiti da je jedan od stanova nedavno bio jako oštećen požarom, a drugi nije bio bojan čak 21 godinu«, napominje Suzana Klarić, voditeljica projekta »Pomoć u kući«, kojega je tvrtka Wiener osiguranje donacijom poduprla i prošle prošle godine.

»Zaposlenici Wiener osiguranja VIG već godinama ulažu svoje vrijeme u razne humanitarne aktivnosti, a 2016. smo željeli obilježiti pomažući najugroženijim skupinama sugrađana - umirovljenicima, onima koji nemaju mnogo mogućnosti sami si pomoći. Kroz aktivnosti smo susreli mnogo divnih ljudi - od starijih osoba koje su zadržale vedri duh unatoč nedaćama, do djelatnika partnerskih udruga koji daju sve od sebe kako bi svakodnevno pomogli svojim štićenicima i olakšali im život. Ovo je svakako bilo iznimno iskustvo, koje nas je na kraju učinilo sretnijima i dalo nam novu životnu perspektivu jer smo pomogli drugima«, izjavila je Jasna Horvat, voditeljica Službe marketinga i korporativnih komunikacija Wiener osiguranja VIG.

Kako se navodi u službenom priopćenju, Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d.d. već šestu godinu zaredom organizira projekt Social Active Day u sklopu kojeg zaposlenici sudjeluju u raznim humanitarnima aktivnostima. U 2016. godini odlučili su se za pomoć starijim i nemoćnim osobama diljem Hrvatske u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije, Zakladom Zajednički put i Crvenim križem.

»Posljednjih nekoliko godina zagrebački je Caritas u javnosti prepoznat i kao organizacija u kojoj tvrtke mogu provesti aktivnosti korporativnog volontiranja u sklopu kojih poslodavci potiču svoje zaposlenike na volontiranje s ciljem poboljšanja kvalitete života ranjivih skupina u društvu. Drago nam je da je i tvrtka Wiener osiguranje prepoznala ovu mogućnost te je u sklopu svoga projekta Social active day uključila dio zaposlenika koji su u domove naših starijih i bolesnih sugrađana unijeli ne samo boju i svježinu, nego su donijeli i nadu u bolje sutra te vjeru u ljude i dobrotu. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovim aktivnostima«, izjavila je s. Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.


KORISNICA BLAŽENKA

Prvi stan u kojemu su majstori i volonteri uređivali bio je onaj šezdesetsedmogodišnje gospođe Blaženke (67) u naselju Prečko. Živi sama s tridesetosmogodišnjim (38) sinom nakon što joj je suprug umro 12. ožujka ove godine. »Jako sam zahvalna Wiener osiguranju i njihovim zaposlenicima, koji su mi došli okrečiti stan zajedno s majstorima. Ugodno sam iznenađena! Ova pomoć jako me je podigla i dala mi snage za novi početak«, kaže gospođa Blaženka, koja je vezana uz krevet i kolica jer ima multiplu sklerozu. Može micati samo lijevom rukom. Pet dana u tjednu po četiri (4) sata prijepodne za nju skrbi njegovateljica Slavenka iz Saveza društava za multiplu sklerozu, dok je Caritasova volonterka Vera posjećuje jednom tjedno. Subotom, nedjeljom i blagdanom u pomoć joj dolazi jedna susjeda koju za to sama plaća. Za nabavku kućanskih potrepština, kupnju lijekova i odlazak kod liječnika ili plaćanje računa također je ovisna o pomoći drugih.


KORISNICA ŠTEFANIJA

Zahvaljujući donaciji Wiener osiguranja kod sedamdesetsedmogodišnje (77) gospođe Štefanije majstori su oličili stan, koji nije bojan već (21) godinu jer nije bilo sredstava za to. U mirovini je već dvadesetjednu (21) godinu, a živi vrlo skromno s pedesetvogodišnjim (52) sinom koji je nezaposlen. Veći dio godine zadužuju se samo da bi preživjeli, a tijekom ljetne sezone sin joj odlazi raditi u nekom od turističkih mjesta na Jadranu da bi mogli vratiti barem dio duga. Dok napominje da skuplja prazne boce po kontejnerima za smeće, naglašava da to čini po danu jer se ne stidi svojega siromaštva. Nikada ni jedan pošteni posao nije joj bio ponižavajući ni pretežak dok je mogla raditi. Sve što je stekla, brižno čuva i održava - stan joj odiše svježinom i čistoćom, a isti frižider ima već 21 godinu, kao i perilicu rublja, koja se tek nedavno pokvarila. Iako je uvijek bila vrijedna radnica - a počela je raditi još kao djevojčica - i skromno je živjela, nije uspjela steći mirovinu veću od 2.139 kuna. Mjesečne režije iznose oko 1.600 kuna, a najviše potroši za toplu vodu. Srećom, otplata stana, u kojemu je već trideset i tri godine (33) nije velika stavka u troškovima, a istječe za tri godine. »Zahvalna sam onima koji su pokrenuli ovu akciju, kojom su mi pomogli da ipak malo dođem k sebi i da imam malo veselja u ovom stanu koji već dugo godina otplaćujem. Presretna sam! Presretna!«, sa širokim osmijehom na mršavom licu zahvaljuje gospođa Štefanija, koja osim što je uključena u Caritasov projekt »Pomoć u kući« od Caritasa već tri (3) godine prima i pomoć u hrani: »Da mogu dobiti pomoć u hrani od Caritasa doznala sam od kolegice koja je nekada bila u teškoj životnoj situaciji. Jako sam zadovoljna s onim što dobijem. Puno hvala svima, neka Vas Bog čuva! Samo se nastavite brinuti za nas ali i za ove mlađe naraštaje koji nemaju!«


TREĆA KORISNICA

U najlošijem stanju bio je stan šezdesetpetgodišnje (65) korisnice N., koji je zahvatio požar tijekom prošlih božićnih blagdana. Gospođa živi sama, boluje od šećerne bolesti i visokog tlaka, nema jednu nogu i kreće se uz pomoć invalidskih kolica. Redovito je posjećuje brat, a pomažu joj volonteri župnog Caritasa te zaposlenica Caritasova projekta »Pomoć u kući«.


K O N T A K T

Caritasa Zagrebačke nadbiskupije
Suzana Klarić, voditeljica Projekta »Pomoć u kući«
Nikole Tavelića 30, Zagreb
M - 099 62 90 387; T - (01) 30 16 275
E - sklaric@czn.hr


Na fotografiji gore: Zaposlenici Wiener osiguranja gospođa Marija Knežević, gospodin Matija Gašpić i gospođa Jasminka Kovač s Caritasovom korisnicom gospođom Blaženkom za vrijeme uređivanja njezina stana u naselju Prečko 31. svibnja ove godine.