VOLONTIRANJE U BREZOVICI - VELIKA MILOST

20.8.2018. Slika: VOLONTIRANJE U BREZOVICI - VELIKA MILOST

Osim dvadesetak talijanskih volontera čiji je boravak organizirala Mantovska biskupija od 23. do 28. srpnja, ovoga ljeta u zagrebačkom Caritasu s korisnicima su radili i volonteri iz nekoliko europskih zemalja čiji dolazak je tradicionalno organizirala međunarodna organizacija Internationale Bauworde


Grupa volontera iz Italije, Belgije i Nizozemske, podijeljenih u dvije skupine - od 9. do 22. srpnja i od 6. do 19. kolovoza - darovala je zagrebačkom Caritasu i korisnicima Kuće bl. Alojzija Stepinca u Brezovici 880 radnih sati, doznajemo od Daniele Bukvić, koordinatorice volontera Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Desetero djevojaka i jedan mladić, u dobi od 18 do 29 godina, u zagrebački Caritas uglavnom su došli s različitim prethodnim volonterskim iskustvima (sa starijim osobama, s osobama s invaliditetom, na ekološkim projektima itd.) stečenima u svojoj zemlji i/ili inozemstvu. Tako studentica Amber (20) ističe da joj je volontiranje s izbjeglicama i siročadi u njezinoj rodnoj Belgiji bilo 'najbolje iskustvo u životu', dok Talijan Tommaso (22) uz nizanje raznovrsnih volonterskih iskustva, napominje da on ujedno i volonter Crvenoga križa u svojoj zemlji.

Neki od ovih mladih volontera, uglavnom studenata, već su bili uključeni u razne programe volontiranja IBO organizacije, neki su za njih tek nedavno doznali putem interneta, neki putem tiskovina, a nekima su upravo Brezovicu za volontiranje preporučili prijatelji koji su u ovoj Caritasovoj kući volontirali prethodnih godina.


PROGRAM RADA VOLONTERA

Kao i prethodnih godina, IBO volonteri vrijeme su provodili u igri i druženju s korisnicima, u rekreaciji na dječjem igralištu Kuće bl. Alojzija Stepinca i brezovičkom igralištu, u šetnjama i na izletima te su pripomagali pri hranjenju djece.

»Posebno je druga skupina volontera bila jako aktivna i posvećena djeci. Na inicijativu zaposlenika priključili su se likovnim aktivnostima, zabavljali djecu uz bazeničiće, šetali s pokretnom djecom, uključili pokretnu djecu u vožnju djece u kolicima, te hranili djecu iz 1. skupine. Volonteri ove skupine organizirali su igre po principu kružnog poligona, u kojemu svaka skupina - djeca i odgajatelji iz svih skupina - prelazi sve zadatke. Na završetku su organizirali podjelu medalja i piknik uz grickalice i sokove! Za troje volontera organizirali smo odlazak na Bundek, zajedno s petero djece. Preko vikenda volonteri su išli na izlete u sklopu kojih su posjetili i razgledali ljepote Plitvičkih jezera te kulturne znamenitosti i zabavne sadržaje Grada Zagreba«, opisuje rad volontera Andrea Gašpar, odgajatelj u Kući bl. Alojzija Stepinca. Posebno je istaknula zauzetost volonterke Sonje (29), koja je kupila je odjeću i obuću za jednog dječaka, a ujedno razmišlja i o 'kumstvu', što će trebati dogovoriti s voditeljem Caritasove kuće u Brezovici. Planira ga posjetiti i sljedeće godine.


DOJMOVI VOLONTERA

Uz neke razlike u radu, odnosno skrbi za korisnike, koje su neki primijetili uspoređujući je s onom u svojim zemljama, većina je istaknula da su bili dobro prihvaćeni od zaposlenika, 'koji se prema korisnicima brižno odnose' (Alessandra, 21). Spomenuta volonterka Sonja, koja iza sebe ima osmogodišnje iskustvo volontiranja s osobama s posebnim potrebama, boravak u Brezovici smatra 'velikom milošću', te ističe da se 'može se osjetiti strast zaposlenika u njihovom radu'. Dirnula su je djeca, 'njihova priča i ljepota njihova uma'. »Daju ti neku vrstu mira, ali te i suoče sa stvarnošću«, zaključuje ona. Dvadesetgodišnjoj Anne iz Nizozemske svidjelo se ovdje raditi, igrati se s djecom i zabavljati ih, te naglašava da je 'za volontere ovdje sve bilo vrlo dobro organizirano, što je posao činilo ljepšim'. Ona bi željela ovdje dovesti i svoju strinu, koja i inače volontira s osobama s invaliditetom. Studentica Federica (22) iz Italije primijetila je dobru organizaciju rada u ovoj Caritasovoj kući, dobro održavanje i čistoću objekta, a smatra da zaposlenici odlično rade s korisnicima. Ona bi ovakvo iskustvo volontiranja svakome preporučila. Njezin zemljak Tommaso (22) primjećuje dobru organizaciju rada te ističe da su svi volonteri bili prihvaćeni kao članovi obitelji od zaposlenika koji su stručni i pažljivi prema korisnicima. On ujedno smatra da će mu ovo iskustvo biti korisno na njegovu životnu putu. Uz druge pozitivne dojmove, učiteljica imigranske djece Sielke (23) iz Belgije priznaje da su joj 'Caritas i skupina djece iz kućice br. 5 ukrali srce i sada ne zna kako bi ga vratila nazad'. Studentici Femke (20) iz Belgije 'ovdje su dani prošli tako brzo da bi željela ostati dulje, jer joj se stvarno svidjelo'.


ZAJEDNIČKA FOTOGRAFIJA 1. IBO SKUPINE



U prvoj skupini IBO volontera bile su Belgijanke: Aleska Brenders, Amber Dumoulin, Eleni Verbeeck i Femke van den Bussche. Na fotografiji se nalazi i Laura Iacconi, volonterka iz Italije, koja se ovoj skupini priključila došavši u Hrvatsku u vlastitoj organizaciji.


ZAJEDNIČKA FOTOGRAFIJA 2. IBO SKUPINE



U drugoj skupini IBO volontera bili su: Sielke Demeersseman, Lieze-Lotte Deprez i Sonja (Suna) Kareman iz Belgije; Alessandra Greco, Federica Mandrioli i Tommaso Sassi iz Italije; Anne van Voorthuijsen iz Nizozemske.



Z A H V A L A

Gospođici Marijeti Čubrić zahvaljujemo na pomoći u prijevodu izabranih intervjua s engleskog i talijanskog na hrvatski jezik, a gospodinu Luki Čubriću na prijevodu upitnika/obrazaca za intervju s hrvatskoga na engleski i talijanski jezik.



P O V E Z A N E  V I J E S T I

DAROVALI VRIJEME, RADOST I LJUBAV - 21. 8. 2017.
http://www.czn.hr/vijesti/darovali-vrijeme-radost-i-ljubav

»NIKADA NEĆU ZABORAVITI VRIJEME KOJE SAM OVDJE PROVELA!« - 20. 8. 2016.
http://www.czn.hr/vijesti/-nikada-necu-zaboraviti-vrijeme-koje-sam-ovdje-provela

»KADA SE DJECA SMIJU I JA SAM SRETNA« - 16. 8. 2015.
http://www.czn.hr/vijesti/-kada-se-djeca-smiju-i-ja-sam-sretna

ZAGREBAČKI CARITAS - LJETNO VOLONTERSKO ODREDIŠTE - 23. 8. 2014.
http://www.czn.hr/vijesti/zagrebacki-caritas-ljetno-volontersko-odrediste

»NADAHNJUJE GLEDATI CARITASOVE DJELATNIKE KAKO RADE!« - 16. 8. 2013.
http://www.czn.hr/vijesti/-nadahnjuje-gledati-caritasove-djelatnike-kako-rade

VOLONTERI IZ NIZOZEMSKE POMAGALI STARIJIM I NEMOĆNIM ZAGREPČANIMA - 12. 8. 2011.
http://www.czn.hr/vijesti/volonteri-iz-nizozemske-pomagali-starijim-i-nemocnim-zagrepcanima

STIGLI VOLONTERI IBO-a - 9. 7. 2010.
http://www.czn.hr/vijesti/stigli-volonteri-ibo-a

CARITAS - VOLONTERSKI IZAZOV MLADIMA - 31. 10. 2007.
http://www.czn.hr/vijesti/caritas-volonterski-izazov-mladima

CARITAS - MJESTO NA KOJEMU SE LJUBAVLJU UBLAŽAVAJU MNOGE BOLI - 2. 9. 2006.
http://www.czn.hr/vijesti/caritas-mjesto-na-kojemu-se-ljubavlju-ublazavaju-mnoge-boli