VOLONTERI AKCIJE „72 SATA BEZ KOMPROMISA“ U PRIHVATILIŠTU ZA BESKUĆNIKE

20.10.2019. Slika: VOLONTERI AKCIJE „72 SATA BEZ KOMPROMISA“ U PRIHVATILIŠTU ZA BESKUĆNIKE

U okviru ovogodišnje volonterske akcije „72 sata bez kompromisa“, u subotu 19. listopada 2019. godine od 8.00 do 16.00 sati, dvanaestero volontera – devet djevojaka i tri mladića, studenti različitih fakulteta, pod vodstvom njihove voditeljice Amalije Koprivnjak, studentice komunikologije s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, sudjelovali su u Caritasovu Prihvatilištu za beskućnike, zajedno s korisnicima, u radnoj akciji čišćenja, pospremanja, slaganja stvari i uređenja dviju velikih garaža ispod Prihvatilišta koje služe kao spremišta različitih stvari i alata.


Osim toga, volonteri su upoznati s radom Prihvatilišta te načinima i mogućnostima daljnjeg volontiranja u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije.

Tijekom rada, u neformalnom ambijentu, volonteri su razgovarali s korisnicima koji su im iznijeli neke pojedinosti iz svojega života i okolnosti koje su ih dovele u Prihvatilište. Razgovor je nastavljen uz zajednički ručak i kavu, a glazbeno talentirani volonteri druženje su obogatili i pjesmom uz gitaru, čemu su se svi pridružili. Jedan korisnik koji se inače bavi slikanjem, naslikao je male sličice i darovao ih trima volonterkama, a svi volonteri su dobili i vrećice s lavandom koje izrađuju naši korisnici.

Tri volonterke, Lucija Kovčalija (studentica španjolskog i portugalskog jezika), Ana Lukinac (studentica arhivistike) i Josipa Majić (studentica arhivistike i portugalskog jezika), zajednički su napisale svoje dojmove o volontiranju:

„Danas smo posjetili Prihvatilište za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu kako bismo darovali svoje vrijeme i pomogli bar na jedan dan. Međutim, iako smo pomogli, dobili smo puno više zauzvrat. Naučili smo puno o načinu života korisnika Prihvatilišta, njihovim obavezama, aktivnostima i životnim pričama. Zadivljeni smo gostoprimstvom korisnika i djelatnika Prihvatilišta, nismo očekivali da ćemo biti ovako velikodušno primljeni. Iznimno smo zahvalni gospođi Maji i svim korisnicima što su nam pružili ovako lijepo iskustvo i nadamo se da smo i mi njima bar malo uljepšali dan. Želimo se ovdje vratiti nekom drugom prilikom.“

Uključivanje volontera ove akcije bilo je predviđeno u okviru trogodišnjeg programa „Uključi se i ti! – u karijerno savjetovanje, u radionice, u terapiju, u volontiranje..., financiranoga od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koji završava 31. listopada ove godine.