VESELI PUT U KARLOVAC

16.4.2018. Slika: VESELI PUT U KARLOVAC

Caritas župe Bezgrešnog začeća BDM iz Soblinca organizirao je župno hodočašće u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu

Predvođeni župnikom velečasnim Ivanom Lastovčićem, 14. travnja autobus pun veselih mališana u pratnji roditelja krenuo je u put Svetišta, koje je podignuto u području grada Karlovca koje se naziva Dubovac, podno istoimenog starog grada iz 13. stoljeća.


Mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta i župnik Župe Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu u Karlovcu dočekao je župljane i blagoslovio kod Svetih vrata Nacionalnog svetišta, a poslije toga hodočasnici su imali vremena za osobnu pobožnost i svetu ispovijed, kao pripremu za svetu misu u 11 sati.

Hodočasnici iz Soblinca zatim su posjetili Stari grad Dubovac i popeli se na vidikovac kako bi uživali u panorami grada Karlovca. Zatim su otišli u razgledanje centra grada.

Ispred župne crkve Presvetoga Trojstva hodočasnike je dočekao je gvardijan franjevačkog samostana i župnik fra Krunoslav Albert. On ih je upoznao s ovom najstarijom građevinom u Karlovcu, podignutom istovremeno s tvrđavom, zatim pokazao brojne vrijednosti koje čuva zbirka franjevačkog muzeja te predstavio način života u samostanu. Fra Krunoslav se potrudio predstaviti povijest na zanimljiv i dinamičan način tako da su gosti iz Soblinca puno toga naučili.

Posljednja stanica putovanja bio je slatkovodni akvarij Aquatika, jedini takav u Hrvatskoj i ovom djelu Europe. Nakon druženja s ribicama hodočasnici iz Soblinca krenuli su kući ali prije toga počastili se sladoledom.

Bilo im je jako lijepo te su molili za obitelji svoje župe ali i sve obitelji Hrvatske. Gospodin je blagoslovio njihovo zajedništvo i razveselio ih sunčanim vremenom.

Župni Caritas zahvaljuje na mogućnosti besplatnih ulaznica Javnoj ustanovi AQUATIKA – Slatkovodniom akvariju Karlovac kao i Gradskom muzeju Karlovac na mogućnosti besplatnog posjeta Starom gradu Dubovcu i vidikovcu kao i fra Krunoslavu na velikom trudu i mogućnosti besplatnog posjeta muzeju i riznici franjevačkog samostana u Karlovcu.

ŽC zahvaljuje i vozaču gospodinu Mariju Ćosiću na suradnji i pomoći oko organizacije prijevoza te s nestrpljenjem planiraju sljedeće druženje.


Vlatka Burić, voditeljica Caritasa
župe Bezgrešnog začeća BDM u Soblincu