U VATIKANU ODRŽAN JUBILEJ KARITATIVNIH DJELATNIKA I VOLONTERA

5.9.2016. Slika: U VATIKANU ODRŽAN JUBILEJ KARITATIVNIH DJELATNIKA I VOLONTERA

Ne može se odvraćati pogled i okretati glavu na drugu stranu da se ne bi vidjelo mnoge oblike siromaštva koji traže milosrdnost. To okretanje glave na drugu stranu kako se ne bi vidjelo glad, bolesti, izrabljivane osobe… to je teški grijeh! To je također suvremeni grijeh, grijeh današnjice! Mi kršćani si to ne možemo dopustiti, rekao je Papa u svom obraćanju.

Vatikan, (IKA) – Papa Franjo susreo se 3. rujna na Trgu svetog Petra u Vatikanu s karitativnim djelatnicima i volonterima u prigodi njihova Jubileja. Na susretu se okupilo na tisuće predstavnika svijeta volonterstva i karitativnih djelatnika iz svih krajeva svijeta među kojima također misionari i misionarke ljubavi koji su došli u Rim povodom kanonizacije svoje utemeljiteljice Majke Terezije iz Kolkate. Tijekom susreta bilo je nekoliko dirljivih svjedočanstva, među kojima jedne misionarke ljubavi koja je svjedočila o Božjoj providnosti prema njezinoj zajednici te bankara koji je nevin završio u zatvoru, a zatim postao volonter, kojeg je Papa srdačno zagrlio.

Prije Papina govora na susretu, koji je ujedno bio jubilejska audijencija, pročitan je hvalospjev ljubavi (1 Kor 13, 1-13) koji je apostol Pavao napisao za korintsku zajednicu.

Crkva, rekao je Papa u svojoj katehezi volonterima i karitativnim djelatnicima, nikada si ne može dopustiti da postupi kao što su postupili svećenik i levita prema čovjeku koji je ostavljen polumrtav ležati na zemlji (Lk 10, 25-36). Ne može se odvraćati pogled i okretati glavu na drugu stranu da se ne bi vidjelo mnoge oblike siromaštva koji traže milosrdnost. To okretanje glave na drugu stranu kako se ne bi vidjelo glad, bolesti, izrabljivane osobe… to je teški grijeh! To je također suvremeni grijeh, grijeh današnjice! Mi kršćani si to ne možemo dopustiti. Ne bi bilo dostojno Crkve ili kršćanina "zaobići" i predmnijevati da nam je savjest čista samo zato što se molim ili što idem na misu nedjeljom! Ne, Kalvarija je uvijek aktualna; nije nipošto nestala niti je to lijepa slika u našim crkvama. Taj vrhunac samilosti, iz koje izvire Božja ljubav prema ljudskoj bijedi, govori i u našim danima i potiče davati uvijek nove znakove milosrđa. Nikada se neću umoriti isticati da Božja milost nije lijepa ideja, već konkretno djelo: nema milosrđa bez konkretnosti; milosrđe nije činjenje dobra u prolazu, već je to uključivanje tamo gdje postoji zlo, tamo gdje je bolest, gdje je glad, gdje postoje tolika izrabljivanja ljudi, upozorio je Papa.

Obraćajući se potom predstavnicima kako je rekao „velikog i raznolikog" svijeta volonterstva, Sveti Otac je rekao kako oni „predstavljaju najdragocjeniju stvarnost Crkve jer često u tišini, skrovitosti, dajete oblik i vidljivost milosrđu". „Vi ste zanatlije milosrđa; svojim rukama, svojim očima, svojim slušanjem, svojom blizinom, svojim milovanjima… izražavate jednu od najljepših želja u ljudskom srcu – dati osobi koja trpi da se osjeti voljenom. U različitim potrebama mnogih osoba vaša prisutnost je pružena Kristova ruka koja dopire do sviju. Vjerodostojnost Crkve na uvjerljiv način dolazi do izražaja kroz vaše služenje napuštenoj djeci, bolesnima, siromašnima bez hrane i posla, starijima, beskućnicima, zatvorenicima, izbjeglicama i migrantima, onima koji su pogođeni prirodnim katastrofama", poručio je Papa.

„Uvijek budite spremni na solidarnost, snažni u bliskosti, gorljivi u buđenju radosti i uvjerljivi u tješenju. Svijet treba konkretne znakove solidarnosti, posebno pred napašću ravnodušnosti, i traži ljude sposobne svojim se životima suprotstaviti individualizmu, sebičnosti onih koji misle samo na sebe i nezainteresiranosti za braću u potrebi. Budite uvijek zadovoljni i puni radosti prema svojoj službi, ali neka to nikada ne bude razlog umišljenosti koji će vas dovesti do toga da se smatrate boljim od drugih. Naprotiv, neka vaše činjenje milosrđa bude ponizni i rječiti nastavak djela Isusa Krista, koji se nastavlja priginjati i brinuti za one koji pate", rekao je Papa.

Podsjetivši kako će sutra svetom biti proglašena Majka Terezija, Papa je pozvao: „I mi nasljedujmo njezin primjer i molimo da budemo ponizna oruđa u Božjim rukama kako bismo ublažavali trpljenja svijeta i darivali radost i nadu uskrsnuća". Na kraju je pozvao sve okupljene da se u tišini pomole za sve one koji trpe i koji su odbačeni od društva, za volontere ali i sve one koji okreću glavu na drugu stranu i koji su ravnodušni na patnje svojih bližnjih.

Susret je završen molitvom Zdravo Marijo i blagoslovom.


Izvor: www.ika.hr