U OŠ STENJEVEC STJEČU ZNANJE I UČE POMAGATI

2.1.2019. Slika: U OŠ STENJEVEC STJEČU ZNANJE I UČE POMAGATI

Zahvaljujući zauzetosti profesora te otvorenosti učenika, zagrebačka OŠ Stenjevec je odgojno-obrazovna ustanova u kojoj djeca stječu ne samo znanje već uče i suosjećati s potrebnima te im kroz praktičan karitativni rad olakšavati tegobnu svakodnevicu.


»Pozdravljamo vaš projekt te zahvaljujemo što ste odabrali Caritas Zagrebačke nadbiskupije kao mjesto njegove provedbe. Posebno su nam važne aktivnosti u koje su uključena školska djeca jer smo i sami svjesni da se svijest o potrebi pomaganja bližnjima uči od malih nogu«, naglasila je Elza Parlov, voditeljica Sektora karitativnog rada u odgovoru na upit za suradnju koji su Caritasu uputile voditeljice volonterskog projekta, razrednice sedmih razreda OŠ Stenjevec - Krunoslava Crnić, Sanja Ditrih i Ana Jarnjak.

Zamolbu za suradnju na volonterskom projektu »Činim pravu stvar« razrednice su uputile zagrebačkom Caritasu poslije predavanja o volontiranju, koje je učenicima sedmih razreda OŠ Stenjevec održala »Dječja Udruga Hrabrost«. Ubrzo nakon toga učenici sedmih razreda uključili su se u akciju »Budi cool, udjeli slatkiš svoj«, kojom su prikupljali slatkiše za nikolinjske pakete. Veliku podršku u projektu pružaju im roditelji te ostali profesori škole zajedno s ravnateljicom gđom Valentinom Kabić Bratuša.

Suradnja se nastavila prikupljanjem potrepština u sedmim razredima za djecu staru do godinu dana, kojima Caritas pruža pomoć kroz projekt »Korak za život«, dok su učenici petih razreda u suradnji sa Župnim Caritasom župe sv. Nikole biskupa, Stenjevec II., tijekom Došašća prikupljali namirnice i higijenske potrepštine za potrebite župljane.

U okviru projekta »Činim pravu stvar« učenici sedmih razreda OŠ Stenjevec posjetili su Područni ured Caritasa u Crnojezerskoj 20 gdje su se upoznali s projektima »Socijalna košarica - podjela pomoći u naravi« i »Korak za život«, koji se provode na toj adresi zajedno s pripremom paketa pomoći u odjeći i obući.

Tijekom mjeseca prosinca dvije skupine volontera projekta »Činim pravu stvar« sa svojim razrednicama pomagale su u Gajnicama u pripremi paketa hrane za potrebite te u sortiranju odjeće i obuće.

U okviru karitativnog projekta, učenici su u pratnji svojih razrednica u tjednu prije Božića posjetili i dvije starije Caritasove korisnice koje žive na području Stenjevca i Podsuseda te im odnijeli pakete s hranom i drugim potrepštinama. »Bili su zatečeni s onim što su vidjeli, no radost na licima baka ispunila je njihova srca te su puni dojmova pričali o susretu s njima«, kaže vjeroučiteljica Jarnjak.

Profesorica Crnić ističe da su susrete s korisnicama organizirali poučeni iskustvom od prije nekoliko godina, kada su tijekom slične suradnje sa župnim caritasom župe sv. Nikole biskupa, Stenjevec II., učenici prikupljali namirnice za samce i obitelji u potrebama: »Tada su djeci najviše ostali u sjećanju susret i razgovor s osobama kojima su predale donaciju. Sada smo sudionicima ove akcije pružili priliku da osjete kako nekome mogu pomoći razgovorom i kroz susret, što je ponekad tim osobama važnije od samoga dara.«

Učenici OŠ Stenjevec sa svojim profesorima i u 2019. godini nastavljaju »činiti prave stvari« čineći ljepšim svijet u kojemu žive kroz djela solidarnosti, a zagrebački Caritas je zahvalan i ponosan što im je to omogućio.

Sljedeća akcija kojoj se učenici posebno raduju je volontiranje u Pučkoj kuhinja Misionarki ljubavi - Sestara Majke Terezije u Jukićevoj ulici u Zagrebu.


Za Caritas Zagrebačke nadbiskupije:

Ana Jarnjak, Krunoslava Crnić i Stjepan Moškatelo



Na fotografiji gore: Vjeroučiteljica Ana Jarnjak, razrednica 7.b razreda OŠ Stenjevec i razednica 7.c razreda Sanja Ditrih, prof. TZK, prilikom primopredaje donacije za akciju »Budi cool« i za projekt »Korak za život« (prehrambene i higijenske potrepštine te rabljena dječja odjeća u vrijednosti od oko 300,00 kuna) u Caritasovu područnom uredu u Crnojezerskoj, 3. prosinca 2018.


Na fotografiji gore: Učenici 7.c i 7.a razreda OŠ Stenjevec s razrednicom 7.a razreda Krunoslavom Crnić, prof. biologije i kemije, pomažu u pakiranju paketa odjeće i obuće u Caritasovu područnom uredu u Gajnicama, 7. prosinca 2018.


Na fotografiji gore: Radna skupina učenika 7.a, 7.b i 7.c razreda OŠ Stenjevec za pomoć u pripremi paketa hrane, zajedno s Caritasovom volonterkom gospođom Mirjanom, u Caritasovu područnom uredu u Gajnicama, 7. prosinca 2018.


Na fotografiji: Skupina učenika sedmih razreda OŠ Stenjevec, s vjeroučiteljicom Anom Jarnjak, prilikom pomaganja oko pakiranja slatkih nikolinjskih paketa 5. prosinca 2018. u podružnici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Crnojezerska 20