Terapeutska pomoć pasa djeci s oštećenjima

25.9.2015. Slika: Terapeutska pomoć pasa djeci s oštećenjima

Udruga za educiranje i certificiranje terapijskih timova »Psi pomagači« iz Samobora organizirala je u Brezovici četiri radionice za korisnike Caritasove kuće za zbrinjavanje djece i mladih s tjelesnim i mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac«.

Četiri tima sačinjena od voditelja i njihovih pasa - Tea i Šira, Vida i Astra, Sara i Rio, Matea i Kaira - u petak 25. rujna poslijepodne kroz jednosatne radionice s korisnicima Kuće bl. Alojzija Spepinca vježbali su upoznavanje okusa i mirisa, uspoređivali što vole ljudi a što psi, vježbali su osjetne aktivnosti djece kroz diranje, glađenje i češljanje pasa, zatim su vježbali motoriku i percepciju kroz dvije aktivne radionice te su se družili i upoznavali sa psima.



»Kroz današnje radionice pse smo uključili u neke aktivnosti koje djeca i sama rade u domu ili u školi. Uključivanjem pasa u te aktivnosti one djeci postaju zanimljivije, atraktivnije, podižemo njihovu razinu motiviranosti i samim tim su više prisutna, ne razmišljaju više toliko što će jesti, što će raditi poslije, tko ga je gurnuo, nego su tu, prisutni, usmjereni na psa i aktivnost. Na taj način dobivamo svu njihovu pažnju pa je razumljivo i da je učinak takvih aktivnosti puno veći« - objašnjva predsjednica udruge Tea Selaković, koja je sa svojom križankom Širom vodila radionicu okusa i mirisa.

Uz ovaj prvi radni posjet Kući Bl. Alojzija Stepinca udruga »Psi pomagači« ponudila je zagrebačkom Caritasu suradnju na terapijskim i odgojno-obrazovnim aktivnostima u svakodnevnom radu s korisnicima, koja se može ostvariti bilo kroz izobrazbu stručnih djelatnika Kuće i njihovih pasa, bilo kroz dolazak vanjskih timova u Brezovicu. 


K O N T A K T

Zoran Kljajić, dipl. teolog
voditelj Kuće bl. Alojzija Stepinca
Brezovička cesta 98, Brezovica
M - 099 23 91 602
E - zkljajic@czn.hr
T - 01 65 37 808