Taborovanje u Češkoj

23.8.2008. Slika: Taborovanje u Češkoj

Djeca iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije osmu godinu za redom ljetovala su u međunarodnom kampu za djecu iz europskih dječjih domova u rekreacijskom objektu “Zatiší” kod sela Hamr na Jezeře u Republici Češkoj. Ovogodišnje taborovanje održano je od 9. - 22. kolovoza pod nazivom “Ekologija i ples”.

Djeca iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije osmu godinu za redom ljetovala su u međunarodnom kampu za djecu iz europskih dječjih domova u rekreacijskom objektu “Zatiší” kod sela Hamr na Jezeře u Republici Češkoj (http://hamrnajezere.webpark.cz/). Ovogodišnje taborovanje održano je od 9. - 22. kolovoza pod nazivom “Ekologija i ples”. Taborovanje tradicionalno organizira Svjetovna udruga “Red sv. Vaclava” iz Republike Češke.

Petnaest dječaka i djevojčica iz zagrebačkog Caritasa, u pratnji troje voditelja, zajedno sa stotinjak djece iz dječjih domova u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj sudjelovalo je u bogatom edukativno-zabavnom programu na temu ekologije i plesa. Program je obuhvaćao predavanja iz ekologije, izlete u prirodu, čišćenje i uređivanje okoliša, posjet obližnjem gradu Liberecu i osvježenje na bazenima “vodenog parka”, fotografiranje motiva iz prirode, likovne radionice, sportska natjecanja, disco-večeri, sudjelovanje u “Danu otvorenih vrata” za diplomatske predstavnike zemalja sudionica i sponzore, izradu filmova na računalu i - ono čemu su se mladi najviše veselili - učenje plesa. Slušajući dojmove mladih sudionika iz Hrvatske, zaključili smo da je druženje uz ritmove rumbe, sambe, tanga, salse, valcera i drugih plesova ostalo u njihovom sjećanju življe od značajnih sportskih rezultata koje su također postigli na ovom taborovanju:
1. mjesto u maratonu (djevojčice)
1. mjesto u skoku u dalj (djevojčice)
1. mjesto u skoku s mjesta (djevojčice)
1. mjesto u nogometu (dječaci)
1. i 3. mjesto u stolnom tenisu (dječaci)
2. mjesto u kriketu (dječaci)
2. mjesto u stolnom tenisu (djevojčice)
2. mjesto u skoku u vis (djevojčice)

Sudjelovanje djece iz zagrebačkog Caritasa na taborovanju organizirala je kancelarka Zemaljske provincije Reda sv. Vaclava u Hrvatskoj - gđa Ivanka Stahuljak.