SVJETSKI DAN BOLESNIKA U ŽUPI SV. JOSIPA

12.2.2019.

Na spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske 11. veljače vjernici se prisjećaju kako bolesnika, tako i svih onih koji su se posvetili brizi za bolesnike na različite načine te prikazuju molitve za njih. Evo kako je taj dan obilježen u zagrebačkoj župi Sv. Josipa na Trešnjevci...


Povodom Svjetskog dana bolesnika, koji je utemeljio sv. Ivan Pavao II., Caritas župe Sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci, uz podršku Centra za rehabilitaciju Zagreb, organizirao je besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi. Ovoj inicijativi odazvalo se stotinjak župljana te korisnika župnog Caritasa i Pučke kuhinje župe Sv. Josipa koji su prepoznali važnost redovitog kontroliranja tlaka i šećera u krvi kao i svakodnevne brige o zdravlju.

Zahvaljujući predstojnici Centra za rehabilitaciju Zagreb mr. sc. Teodori Not te stručnim savjetima liječnice dr. med. Gordane Šerbedžije Borović i medicinske sestre Jadranke Pikula, posjetitelji su imali priliku informirati se o šećernoj bolesti, o njenim simptomima i različitim tipovima, te kako se nositi sa šećernom bolesti, kako je liječiti odnosno kontrolirati i, na kraju, kako je preventirati.

Akciju župnog Caritasa podržala je i Donacijska ljekarna, koja djeluje u okviru LJEKARNI DIAKONIA Hrvatskog Caritasa, darujući korisnicima Caritasa i Pučke kuhinje svoje preparate: vitamine, sirupe protiv kašlja te tablete kalcija i željeza.

Poslije mjerenja tlaka i šećera u krvi te prigodnog druženja u Dvorani Augustina Holija uz kavu, čaj i zdrave kolače, služena je sveta misa koju je predvodio župnik vlč. Damir Ocvirk u koncelabraciji s vlč. Ivanom Damjanovićem. Ujedno, bila je to prilika i za primanje sakramenta bolesničkog pomazanja po kojem Gospodin vjernike ozdravlja i jača u bolesti.

Pozivajući se na poruku pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan bolesnika »Besplatno primiste, besplatno dajte!« (Mt 10,8) vlč. Damir istaknuo je kako smo svi u duhu Evanđelja pozvani biti na pomoć svim bolesnicima, i to ne samo kao pojedinci, već kao i cijela župna zajednica. U tom duhu župni Caritas organizirao je i pohod starijim i nemoćnim korisnicima kako bi im bar na trenutak pružio podršku i iskazao svoju blizinu moleći za njih da im Bog po zagovoru Blažene Djevice Marije, udijeli milost s vjerom nositi svoj križ i svakodnevno se suobličavati Kristu Patniku, te iz Njegova Milosrđa crpiti snagu za svakodnevni život i na kraju ovog života postići život vječni.

Caritas župe Sv. Josipa ovim putem zahvaljuje svima koji su sudjelovali i podržali ovu akciju te na taj način doprinijeli da se u ovoj zagrebačkoj župi dostojno obilježi Svjetski dan bolesnika.

.

Autor teksta i fotografija:

Damir David, voditelj Caritasa župe Sv. Josipa
Zagreb - Trešnjevka