SUSRET VOLONTERA NADBISKUPIJSKOG I ŽUPNIH CARITASA

3.12.2016. Slika: SUSRET VOLONTERA NADBISKUPIJSKOG I ŽUPNIH CARITASA

Povodom skoroga Međunarodnoga dana volontera, Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je susret volontera nadbiskupijskog i župnih caritasa te izabrao volonterku godine. Susret je upriličen 3. studenoga u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Na početku susreta stotinjak sudionika pozdravila je s. Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, koja je sa zadovoljstvom primijetila da se je broj župnih caritasa i volontera tijekom 2016. godine u Nadbiskupiji povećao, pritom naglasivši da bi konkretna pomoć onima koji su se našli na rubu društva bila daleko siromašnija bez sudjelovanja volontera, koji kroz svoje župne zajednice, u suradnji i uz potporu svojih župnika, svakodnevno dopiru do najpotrebnijih.



Prije čestitke za Božić i Novu godinu, ravnateljica Caritasa podsjetila je okupljene na poticajne riječi jedne od božićnih poruka kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkoga: »U mislima i srcu izgradimo jaslice u kojima će biti mjesta za ljudske boli: za napuštene, zlostavljane, za obitelji bez doma, za branitelje i nezaposlene, za mlade kojima su ukradeni snovi i veliki ideali, za stare i bolesne, za zatvorenike,...«

Predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Jerneić u svojem pozdravu volonterima stavio je naglasak na rastuću potrebu žitelja glavnoga grada ali i čitave Nadbiskupije za karitativnom pomoću, koja uključuje i volonterski rad. Podsjetio je da ne možemo u ovom vremenu reći kako jako ljubimo Boga a da onih kraj sebe ne primjećujemo te istaknuo da pohvale koje volonteri primaju za svoj predani karitativni rad na neki način 'podižu' čitavu Crkvu.

Tijekom programa susreta, voditeljica Službe projekata i volonterskih aktivnosti Andrea Šimunović, koordinatorica volonterskih aktivnosti Daniela Bukvić i voditelj službe za župne caritase Robert Futač održali su dvije prezentacije: kroz jednu su prikazali volonterske aktivnosti Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i župnih caritasa, a u drugoj su govorili o timskom radu u karitativnom djelovanju.

Na ovom već tradicionalnom godišnjem okupljanju volontera zagrebački Caritas po prvi puta je proglasio 'Volonterku godine', a to priznanje pripalo je gospođi Emiliji Rubrik Šehić, umirovljenoj medicinskoj sestri.

Susret je završio zajedničkom fotografijom, domjenkom i neformalnim druženjem, kojim se očitovalo zajedništvo Duha koji ih povezuje i nadahnjuje dok raspršeni djeluju na dobrobit potrebitih u najrazličitijim životnim (ne)prilikama.