SUDJELOVANJE U PARTICIPATIVNIM GRUPAMA ZA MLADE KOJI IZLAZE IZ ALTERNATIVNIH OBLIKA SKRBI

25.1.2019. Slika: SUDJELOVANJE U PARTICIPATIVNIM GRUPAMA ZA MLADE KOJI IZLAZE IZ ALTERNATIVNIH OBLIKA SKRBI

Nekoliko korisnika iz tri kuće Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sudjelovalo je na Participativnoj grupi za mlade koji izlaze ili su izašli iz alternativnih oblika skrbi (CLPG - Care Leavers Participation Group)


Susret ove Participativne grupe održan je 25. siječnja u Kući za mlade »Da život imaju« zagrebačkog Caritasa u Selskoj cesti 165, a vodila ga je Ljiljana Ban, predsjednica udruge FICE Hrvatska, koja je jedan je od partnera na europskom Erasmus+ projektu LeaveCare - LiveLife.

»Projekt LeaveCare - LiveLife započeo je 1. 12. 2017. te traje dvije godine, a provodi se u pet partnerskih zemalja: Italija, Rumunjska, Velika Britanija, Irska i Hrvatska. Ideja je povezati mlade, koji su u procesu izlaska ili su izašli iz alternativnih oblika skrbi, na nacionalnom i europskom nivou (European Care Leavers Network) kako bi imali priliku razmjenjivati iskustva te dati svoje prijedloge za unapređenje politika i procesa koji se odnose na osjetljivo razdoblje izlaska iz sustava skrbi te steći znanja i vještine koje će im pomoći u boljoj pripremi za budućnost i aktivnoj participaciji u društvu i životu«, objašnjava predsjednica udruge FICE Hrvatska.

»Ovo je četvrta Participativna grupa koja se odžava u Hrvatskoj. Dosadašnje su održane u Zagrebu, Splitu, Čakovcu. U njima je sudjelovalo dvadesetdvoje (22) mladih i to u podjednakom omjeru iz udomiteljskih obitelji i domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Glavni rezultat rada su preporuke za unaprijeđenje sustava socijalne skrbi za djecu i mlade koje su predstavljene i Uredu pravobraniteljice za djecu«, napominje predsjednica Ban.

Na završetku današnje radionice, svi sudionici Participativne grupe izrazili su želju da ostanu uključeni u Projekt LeaveCare - LiveLife i u njemu do kraja aktivno sudjeluju.