STRUČNA PODRŠKA MLADIMA

11.12.2019. Slika: STRUČNA PODRŠKA MLADIMA

Umirovljeni profesor socijalnog rada dr. sc. Josip Janković započeo je u utorak 10. prosinca niz edukativnih susreta za mlade koji se nalaze na institucionalnoj skrbi zagrebačkog Caritasa i Kuće za mlade »Da život imaju« usmjerenih na organizirani rad na sebi.


»Rad na sebi danas je svim mladima potreban jer su obiteljske funkcije, uloge i vrijednosti zagubljene negdje na putu od posla do šoping-centara gdje više nema mjesta za dom, a pogotovo je potreban onima koji kreću u život bez iskustva obiteljskog života i obiteljskog odgoja, koji im je češće ostavio traume umjesto ravnoteže, sigurnosti i topline«, objašnjava dr. sc. Josip Janković, umirovljeni profesor na Studijskom centru socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čiju je inicijativu da volonterski pruži stručnu pomoć mladima spremno prihvatio Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

»Na prvom susretu, koji je održan 10. prosinca u Caritasovoj Kući za mlade u Selskoj cesti 165, profesor Janković upoznao je sudionike sa suvremenim spoznajama o promjenama u kori velikog mozga tijekom adolescencije. Te promjene su široj javnosti nepoznate a uvelike generiraju probleme mladih u tom razdoblju ali i odraslih koji ne razumiju što se zbiva s njihovom djecom. Poslije uvodnog izlaganja voditelj susreta proveo je jednu radionicu iz kruga samoupoznavanja«, opisuje prvi susret, koji je trajao nešto više od dva sata, Daniela Petković, voditeljica Kuće za mlade.

U sklopu sljedećih susreta prof. Janković planira obraditi sljedeće teme: Samoupoznavanje i upoznavanje drugih; Komunikacija s drugima; Stvaranje kvalitetnih odnosa s drugima i prijateljskih veza; Emocije i emocionalne veze; Brak i bračni odnosi u ovom vremenu izgubljenih vrednota; Roditeljstvo je "od kolijevke pa do groba ponajljepše doba"!; Obitelj može biti i sreća, mir i sigurnost bez premca.