SKRB O BESKUĆNICIMA

13.12.2017.

U Caritasovu Prihvatilištu za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu, Dugoselska 71 i ove godine je u tijeku provedba projekta »Skrb o beskućnicima« koji je putem Javnog natječaja sufinanciran iz proračuna Grada Zagreba za 2017. godinu u iznosu od 450.000,00 kuna.

Cilj projekta je unaprjeđenje socijalnih usluga privremenog smještaja korisnicima Prihvatilišta radi lakšeg socijalnog uključivanja i integracije u društvenu zajednicu, a projektom su obuhvaćene sljedeće aktivnosti: stanovanje i prehrana, socijalni rad i pomoć pri socijalnom uključivanju, briga o zdravlju i njega te aktivno provođenje slobodnog vremena.

Tijekom 2017. godine do danas na smještaj je primljen 21 novi korisnik, 21 korisnik je napustio smještaj, a kroz Prihvatilište je ukupno prošlo 38 korisnika.

Također, u ovom razdoblju, zahvaljujući mjerama Javnih radova posredstvom HZZ-a, pet (5) korisnika je zaposleno na pomoćnim poslovima unutar Caritasa, sedam (7) ih se povremeno zapošljavalo na različitim privremenim poslovima, a tri (3) korisnika čekaju početak osposobljavanja - po jedan za vozača C kategorije, za soboslikara i za konobara. Sedam (7) korisnika se zaposlilo i napustilo Prihvatilište - dva (2) koja su zaposlena na javnim radovima te pet (5) korisnika koji su se zaposlili na različitim poslovima izvan Caritasa. Dva (2) korisnika su smještena u Dom za odrasle osobe (u Mirkovec i u Bidružicu), dva (2) korisnika su dobila trenutni prekid smještaja zbog neprimjerenog ponašanja, pet (5) korisnika se zbog ovisnosti o alkoholu liječilo u psihijatrijskim bolnicama (PB Vrapče i PB sv. Ivan Jankomir), a jedan je u penalnoj ustanovi.

Stručni tim Prihvatilišta je sa svim korisnicima provodio cjelovitu psihosocijalnu skrb i podršku radi lakše socijalizacije i integracije u društvenu zajednicu.


Iva Hrvačić
voditeljica Prihvatilišta za beskućnike