SIT u Caritasovoj kući u Brezovici

19.2.2019. Slika: SIT u Caritasovoj kući u Brezovici

Caritasova Kuća bl. Alojzija Stepinca u Brezovici dobila je vrijednu donaciju koju će implementirati u rad s korisnicima te tako unaprijediti stručni rad. Riječ je o Slušnom integracijskom treningu koji su donirali autor prof. dr. sc. Mladen Hedjever i TARA CENTAR d.o.o. iz Zagreba.

Primjenom Slušnog integracijskog treninga Caritas Zagrebačke nadbiskupije uvodi sasvim novo područje rada s korisnicima Kuće »Bl. Alojzije Stepinac« za djecu i odrasle osobe s tjelesnim i mentalnim oštećenjem. SIT je prva cjelovita receptivna terapija glazbom u Hrvatskoj, a koristi se od 2006. godine. Osobito je korisna djeci s poteškoćama u razvoju širokog spektra. Glazba je pažljivo odabrana i akustički obrađena te se koristi isključivo u terapeutske svrhe. Do sada je o uspješnosti terapije objavljeno najmanje desetak znanstveno istraživačkih radova. U rezultatima provedenih istraživanja utvrđeni su pozitivni učinci primjene na različitim područjima poput socijalizacije, kognitivno perceptivnih sposobnosti, pažnje, motorike, brige o sebi te komunikacije i emocionalnosti. Pozitivni učinci utvrđeni su znanstvenim istraživanjima posebice kod osoba s poteškoćama u razvoju iz autističnog spektra, cerebralne paralize, sniženog intelektualnog funkcioniranja, Down sindroma i ADHD-a

U znak zahvalnosti za vrijednu donaciju, korisnici Kuće bl. Alojzija Stepinca izradili su posebnu zahvalnicu za prof. Hedjevera.




Slušni integracijski trening (SIT)
http://www.taracentar.hr/sit-slusni-integracijski-trening/